"Ο ρόλος των τραπεζών σε κοινότητες στο μέγεθος της Κέας αποτελούν σημείο αναφοράς"

Δημοσίευση: 15.01.2019, 22:50
Τελευταία Ενημέρωση: 15.01.2019, 22:50

"Τα σχέδια των τραπεζών για μείωση του αριθμού των καταστημάτων και του προσωπικού αποτελούν πραγματικότητα. Δυστυχώς τις τελευταίες μέρες πληροφορηθήκαμε για την πιθανότητα να σταματήσει την λειτουργία της η Εθνική Τράπεζα Κέας, γεγονός που προκάλεσε αναταραχή στην τοπική κοινωνία. Ο ρόλος των τραπεζών σε κοινότητες στο μέγεθος της Κέας αποτελούν σημείο αναφοράς." Αυτά επισημαίνει σε σχετικό άρθρο του ο οικονομολόγος και δημοτικός σύμβουλος Κέας, Λευτέρης Τζουβάρας...
Bookmark and Share

"Τα σχέδια των τραπεζών για μείωση του αριθμού των καταστημάτων και του προσωπικού αποτελούν πραγματικότητα . Δυστυχώς  τις τελευταίες μέρες πληροφορηθήκαμε για την πιθανότητα να σταματήσει την λειτουργία της η Εθνική Τράπεζα Κέας, γεγονός που προκάλεσε αναταραχή στην τοπική κοινωνία. Ο ρόλος των τραπεζών σε κοινότητες στο μέγεθος της Κέας αποτελούν σημείο αναφοράς. Η συναλλακτική δραστηριότητα των κατοίκων καθώς και των επισκεπτών του νησιού θα επιδεινωθεί σε μια περίοδο που όλοι επιζητούμε την ανάκαμψη. Ουσιαστικά, η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα για τον οικισμό της Ιουλίδας και κατ’ επεκταση για ολόκληρο το νησί. 
 
Το Μάϊο του 2013 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ένεση ρευστότητας προς το τραπεζικό σύστημα από το ελληνικό δημόσιο ύψους 25,5€ δις. Με στόχο να μπορέσουν να καλύψουν τα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ( ECB). Τα χρήματα αυτά αύξησαν το χρέος της χώρας και κατά συνέπεια, τις υποχρεώσεις των φορολογούμενων. Με την ελπίδα ότι θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών και θα μπορέσει το κράτος να πουλήσει  την συμμετοχή του στο τραπεζικό σύστημα με κέρδος, κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε. Στη συνέχεια χρειάστηκαν άλλες 2 ενέσεις ρευστότητας (2014, 2015) με συμμετοχή κυρίως ιδιωτών επενδυτών. Οι νέοι  μέτοχοι που προέκυψαν είναι κυρίως ξένα αντισταθμιστικά κεφάλαια (Hedge Fund).  Έχουν ως στόχο την μείωση των ζημιών που καταγράφουν μέχρι σήμερα λόγω των ανακεφαλαιοποιήσεων, μέσω του περιορισμού του λειτουργικού κόστους των τραπεζών, δηλαδή με μείωση προσωπικού και καταστημάτων. Τα επόμενα βήματα σύμφωνα με τις απαιτήσεις των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών είναι κλείσιμο περισσοτέρων από 800 τραπεζικών καταστημάτων, αποχώρηση μέσω εθελούσιας εξόδου ή απόλυσης πάνω από 5000 εργαζόμενων καθώς και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των τραπεζών. 
 
Η  Εθνική Τράπεζα στα πλαίσια της χρηστής εταιρικής κοινωνικής ευθύνης οφείλει να αναθεωρήσει το κλείσιμο των καταστημάτων της σε μέρη τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από διπλανές περιοχές λόγω φυσικών εμποδίων. Δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται όλες οι τραπεζικές εργασίες με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Η περίφημη νησιωτικότητα για την οποία γίνεται κατά κόρον λόγος στην χώρα μας και στην Ευρωπαϊκή ένωση  είναι αναγκαίο να βρει εφαρμογή και στην πραγματική ζωή των πολιτών. Η τράπεζα αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για το νησί μας. Η ιστορία της τα τελευταία 178 χρόνια μας έχει αποδείξει ότι η συνεισφορά της στην κοινωνική ζωή του τόπου μας  είναι σημαντική. Η Εθνική τράπεζα όπως και οι υπόλοιπες τράπεζες πρέπει να δουν ένα μέρος των υποκαταστημάτων τους όχι με αυστηρούς χρηματοοικονομικούς δείκτες αλλά με κοινωνικά κριτήρια. 
 
Λευτέρης Τζουβάρας, Οικονομολόγος
Δημοτικός Σύμβουλός Κέας " 

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Σχόλια Αναγνωστών:

Ο αναγνώστης: axaxouxa έγραψε: 16/01/2019
Λαϊκιζει ο κύριος Τζουβάρας λέγοντας για κοινωνικά κριτήρια...

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΤο μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.