Ν. Συρμαλένιος: Τα προβλήματα με τους Δασικούς Χάρτες προϋπήρχαν, αλλά θα λυθούν

Δημοσίευση: 10.01.2019, 14:52
Τελευταία Ενημέρωση: 10.01.2019, 17:30

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορική και καθιστά την Ελλάδα ηγεμονική δύναμη στα Βαλκάνια και τη Θεσσαλονίκη ουσιαστικά πρωτεύουσα των Βαλκανίων και διαμορφώνει όρους συν-ανάπτυξης, ανέφερε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στον Aegean Voice 107.5 στην εκπομπή "Εκατέρωθεν" με τη Δανάη Μαύρου. Ο βουλευτής βρέθηκε στη Σύρο όπου παρέστη στις εκδηλώσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων για τα 100 χρόνια της ιστορίας του. Μιλώντας για το ζήτημα των δασικών χαρτών για τους οποίους, μεταξύ άλλων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αλλά και επιστημονικοί φορείς της περιοχής αντιδρούν έντονα αφού αγροτικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις εντάσσονται στους δασικούς χάρτες...
(Φωτογραφία: Cyclades Voice)

... ο Νίκος Συρμαλένιος, που είναι μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι με κοινή δήλωσή τους αντέδρασαν και χαρακτήρισαν το επιχείρημα περί «δήμευσης των ιδιωτικών περιουσιών των πολιτών», ως μία ακόμη τρομολαγνική και μαύρη προπαγάνδα στην οποία επιδίδονται όπως αναφέρουν βουλευτές και αυτοδιοικητικοί παράγοντες της ΝΔ, επισήμανε ότι ενώ είναι εύλογες και κατανοητές οι ανησυχίες των ανθρώπων και των φορέων, το επιχείρημα είναι τρομολαγνική προπαγάνδα.

Στην επισήμανση ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα εδάφη των Κυκλάδων αποτελούνται από αγροτικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις και σε ελάχιστες περιπτώσεις από δασικές, ο κ. Συρμαλένιος, ανέφερε ότι ακριβώς γι αυτό διεξήχθη προ μηνός διεξοδική συζήτηση για το ζήτημα κατά τη συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, με εκπροσώπους των μηχανικών και των δασολόγων, από τη Σύρο.

"Το θέμα προυπήρχε του 2015, δεν ξεκίνησε από τη δική μας κυβέρνηση και ήταν θέμα που αφορούσε το ιδιοκτησιακό καθεστώς και το τεκμήριο ιδιοκτησίας. Τώρα που είμαστε στην οριστική διαμόρφωση των Δασικών Χαρτών, έχουν βγει στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα που προϋπήρχαν. Δηλαδή, ένας ιδιώτης, παρότι έχει συμβόλαια, για να αποδείξει ότι είναι δικό του το οικόπεδο θα πρέπει να προσφύγει στη δικαιοσύνη, να καταβάλει έξοδα και να περιμένει μεγάλο χρονικό διάστημα για την απόφαση και από την άλλη λόγω αυτής της ασάφειας οι υποθηκοφύλακες και οι συμβολαιογράφοι δεν μεταγράφουν συμβόλαια, ενώ ακόμη θέμα προκύπτει από μια εγκύκλιο που, κακώς, έχει βγάλει ο μέχρι πρότινος Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ότι περίπου κάθε χορτολιβαδική έκταση, θεωρείται δασική", αναφέρει ο Νίκος Συρμαλένιος απαντώντας στο ερώτημα ποια είναι τα σχετικά με τους Δασικούς Χάρτες θέματα που απασχολούν τις Κυκλάδες και έχουν δημιουργήσει αντιδράσεις.


Τα προβλήματα θα λυθούν, επισήμανε ο βουλευτής, σημειώνοντας ότι το υπουργείο θα περάσει πρώτα μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου ένα νομοσχέδιο για τις οικιστικές πυκνώσεις που είχαν μείνει ως εκκρεμότητα από πολλούς δήμους που δεν είχαν καταγράψει και καταθέσει τις μελέτες περί οικιστικών πυκνώσεων και αμέσως μετά θα λυθούν με διατάξεις ή με νομοσχέδιο τα ζητήματα που προαναφέρθηκαν.

Επίσης έχουν γίνει και οι προτάσεις από τους φορείς που προτείνουν συγκεκριμένες διατυπώσεις που λύνουν το πρόβλημα, αλλά επειδή το υπουργείο έχει την ευθύνη συνολικά της χώρας και δεν επιθυμεί ζητήματα που έχουν ερμηνευθεί σε άλλες περιοχές με έναν άλλο τρόπο να έρθουν σε αντίφαση ή αντίθεση με τη λύση που θα δοθεί για τα προβλήματα που απασχολούν τις Κυκλάδες και άλλες νησιωτικές περιοχές, διευκρίνισε ο Νίκος Συρμαλένιος, σημειώνοντας ότι υπάρχει και μια δυσκολία νομική - νομοτεχνική και πραγματική, που όμως θα ξεπεραστεί.

Τέλος, ο βουλευτής, ερωτηθείς αν θεωρεί πως η ανησυχία και οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται είναι υπερβολικές, απάντησε:
"Αυτό που λέω είναι, ότι κάποιοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες της ΝΔ, αλλά και βουλευτές, όπως ο κ. Γιάννης Βρούτσης, έχουν μπει μπροστά σε έναν αγώνα υποτίθεται αποκάλυψης των προθέσεων της κυβέρνησης να δημεύσει τις περιουσίες των ανθρώπων, που είναι έξω από κάθε λογική".


Ακούστε αναλυτικά τις απαντήσεις που έδωσε ο Νίκος Συρμαλένιος και σε άλλα επίκαιρα θέματα


Newsroom Cyclades Voice
 

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 49


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.