Διαφωτιστική η συνάντηση για ανάδειξη και διαχείριση του Περιηγητικού Δικτύου Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος στη Νάξο

Δημοσίευση: 05.12.2018, 23:22
Τελευταία Ενημέρωση: 05.12.2018, 23:55

Ως επιτυχής και ιδιαίτερα διαφωτιστική εξελίχθηκε η ενημερωτική συνάντηση με θέμα την Ανάδειξη και Διαχείριση του Περιηγητικού Δικτύου Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος στη Νάξο, που πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, όπως επισημαίνει ο κ. Τάσος Αναστασίου από το Τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού Κυκλάδων. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση ο Έπαρχος Νάξου κ. Γιάννης Μαργαρίτης, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δασονομείου Νάξου και της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου, εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων τουρισμού και ενδιαφερόμενοι πολίτες.
Bookmark and Share

Στην παρουσίαση που έγινε από το Τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, περιγράφηκε συνοπτικά το έργο που έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα στους τομείς του σχεδιασμού, της αποκατάστασης πρόσβασης και της πρότυπης σήμανσης στο ξεχωριστό σε πολιτιστικό ενδιαφέρον και φυσική ποικιλομορφία δίκτυο λιθόστρωτων οδών και μονοπατιών του νησιού, το οποίο έχει επιλεγεί από την Περιφέρεια με ειδικά κριτήρια ποιότητας.

Το δίκτυο των 15 Διαδρομών όπου ολοκληρώνονται οι σχετικές δράσεις υποδομής και ανάδειξης, αντιστοιχεί σε 144,5 km, ενώ το σύνολο του - 18 Διαδρομές - φθάνει τα 175 km και είναι το μεγαλύτερο σε μήκος στις Κυκλάδες.

Η Νάξος με αυτά τα δεδομένα διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα προκειμένου να αποτελέσει κεντρικό κόμβο για τον πεζοπορικό τουρισμό στις Κυκλάδες, εφ’ όσον μάλιστα δρομολογηθεί το φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό εγχείρημα της διαπόντιας σύνδεσης των Κυκλάδων μέσω αλληλοδιαδεχόμενων πεζοπορικών και θαλάσσιων διαδρομών, βάσει ειδικού σχεδίου που προτίθεται να εκπονήσει το Τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας.

Το έργο ολοκλήρωσης της υποδομής του δικτύου των 15 διαδρομών - προϊόν συνεργασίας Δήμου και Περιφέρειας - προκειμένου αυτό να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα ανάδειξης μέσα στο Α΄ εξάμηνο του 2019, περιλαμβάνει:

- αποκατάσταση πρόσβασης κατά τόπους
- καθαρισμοί, οριοθέτηση, σωστικές επεμβάσεις στο εναπομείναν 5% του συνολικού μήκους των 15 διαδρομών,
- συμπλήρωση και ανανέωση της σήμανσης κατεύθυνσης στο 20% των παραπάνω διαδρομών
- τοποθέτηση υλικού προβολής
- πληροφοριακών πινάκων-χαρτών σε κεντρικά σημεία των οικισμών-κόμβων του δικτύου.

Στην ολοκλήρωση του έργου σήμανσης και προβολής θα συμβάλει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Παράλληλα, δόθηκε η ευκαιρία να δημοσιοποιηθεί στο κοινό η χάραξη από την Περιφέρεια μεγάλης κεντρικής συνδετικής διαδρομής μήκους 50 km, ως ραχοκοκαλιάς του δικτύου, και δύο μικρότερων θεματικών διαδρομών, μήκους 20 και 25 km αντίστοιχα, άμεσα συναρτώμενων με την κεντρική διαδρομή.

Διατρέχοντας όλους σχεδόν τους οικισμούς της ναξιακής ενδοχώρας και με εντυπωσιακές εναλλαγές φυσικού και ιστορικού τοπίου, η κεντρική διαδρομή - επώνυμη πλέον ως NAXOS STRADA - θα συνδέει τη δυτική παράκτια τουριστική ζώνη του νησιού, δηλ. την ευρύτερη περιοχή της Χώρας, με το βόρειο άκρο του, στο λιμάνι του Απόλλωνα.

Οι δύο θεματικές διαδρομές χαρακτηρίζονται αντίστοιχα ως «Ιστορικού Ενδιαφέροντος» και «Ορεινής Πεζοπορίας».


Η αξιολόγηση της ποιότητας των ειδικών αυτών διαδρομών τεκμηριώθηκε πρόσφατα, με την ενεργή συμμετοχή της συνεργαζόμενης ναξιακής συνεταιριστικής επιχείρησης Activeland σε αντίστοιχη έρευνα πεδίου [και οι 3 διαδρομές αναγράφονται σε συνημμένο πίνακα και έχουν σκιαγραφεί στους συνημμένους χάρτες].
 
Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για το νέο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα μονοπάτια και για το ρόλο που αναλαμβάνουν για την τήρηση και ενεργοποίησή του η Δνση Δασών Κυκλάδων και το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Δάφνη. Έγινε κατανοητό ότι προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάδειξη του περιηγητικού δικτύου είναι η ένταξή του μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες στο Εθνικό Μητρώο Μονοπατιών, προκειμένου να εφοδιαστεί με το ειδικό σήμα ποιότητας (πιστοποίηση σε εθνικό επίπεδο), σύμφωνα με τις πρακτικές της διεθνούς πεζοπορίας.

Η δρομολόγηση ενδεχόμενης διεθνούς επιπέδου πιστοποίησης, που επιθυμούν να προσδώσουν στο δίκτυο οι επαγγελματικοί φορείς τουρισμού του νησιού, οφείλει να συμβαδίζει χρονικά και ουσιαστικά με την παραπάνω διαδικασία, ο δε σχετικός φάκελος αξιολόγησης θα είναι προϊόν συνεργασίας Περιφέρει ας, Δήμου και Δικτύου Αειφόρων Νήσων Δάφνη.

Τονίστηκε τέλος, ότι για τη διατήρηση του περιηγητικού δικτύου σε υψηλά επίπεδα, με στόχο την συνεχή ανανέωση της πιστοποίησής του, προϋπόθεση είναι η διαρκής μέριμνα των τοπικών φορέων για την ετήσια συντήρηση και βελτίωση της διέλευσης και της σήμανσης των μονοπατιών.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΝΗΣΟΥ ΝΑΞΟΥ

1. ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ

 

Τραγαία (Χαλκί) - Μονοίτσια - Ραχιδιώτισσα - Δροσιανή - Μονή - Σίφωνες - Σκάλα Μετριού - Βόρειο Φανάρι – Απεράθου - Καρκός - Μονή Φωτοδότη - Δανακός - Αγία Μαρίνα - Πηγή Λευγάσα - Κορυφή Ζά - Σπήλαιο Ζά - Βρύση Αριώ - Μύλος Σταυράκη - Φιλώτι. 25.700 μ.

2. ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΜέλανες (Άγ. Απόστολοι) - Μύλοι - Φλεριό (Ιερό των Πηγών, Αρχαία Λατομεία: κούροι Φλεριού-Φαραγγιού) - Άνω Ποταμιά - Απάνω Κάστρο - Τσικαλαριό - Χείμαρρος - Ταξιάρχης - Άγιος Σισώης - Άγιοι Ανάργυροι - Σαγκρί - Γύρουλας (ναός Δήμητρας & Κόρης) - Άγιος Δημήτριος - Παναγία Αρκουλού -[Παναγία Καλορίτσα]- Μονή Τιμ. Σταυρού (πύργος Μπαζαίου) - Δαμαλάς - Δαμαριώνας - Τραγαία (Χαλκί). 20.100 μ.

3. NAXOS STRADA: ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΔΕΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΎ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Απόλλωνας - Κωμιακή - Σκαδό - Κόρωνος - Σταυρός - Κεραμωτή - Καδή - Σίφωνες - Μονή - Άγιος Σπυρίδωνας - Αστιβόδι - Νότιο Φανάρι -Απεράθου - Καρκός - Μονή Φωτοδότη - Δανακός - Αγία Μαρίνα - Φιλώτι - Κεραμί - Μετόχι - Χαλκί - Τσικαλαριό - Απάνω Κάστρο - Άνω-Μέση-Κάτω Ποταμιά - Άγιος Μάμας (Επισκοπή) - Μητροπόλου - Τρίποδες - Άγιος Νικόλαος - Άγιος Ματθαίος - Πλάκα - [Αγ. Άννα - Χώρα]. 50.250 μ.

Συνημμένα:
Πίνακες - Χάρτες - Αντιπροσωπευτικό φωτογραφικό υλικό 

Newsroom Cyclades Voice

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣΕισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΤο μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.