Μ. Πολυκρέτης: Θα ανακοινώσουμε τον Ιανουάριο μελέτη ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτων

Δημοσίευση: 05.12.2018, 22:18
Τελευταία Ενημέρωση: 06.12.2018, 13:46

Πιστεύω ότι χειρίστηκα όσο πιο καλά μπορούσα το ζήτημα του νερού γιατί οι ποσότητες που υπήρχαν στη Λιμνοδεξαμενή Εγγαρών και στο Φράγμα Φανερωμένης φυσικά και δεν ήταν αυτές που απαιτήθηκαν για τις αυξημένες ανάγκες του περασμένου καλοκαιριού, όμως δεν ήταν μόνο αυτά τα αποθέματα νερού, ήταν και τα πηγάδια του δήμου και οι γεωτρήσεις, δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μανώλης Πολυκρέτης, μιλώντας σχετικά στον Aegean Voice 107.5 στην εκπομπή "Εκατέρωθεν" με τη Δανάη Μαύρου. Όπως δε εκτιμά, μονάδα αφαλάτωσης δυναμικότητας μέχρι 5.000μ³ ημερησίως είναι δυνατό να έχει εγκατασταθεί και να λειτουργεί το ερχόμενο καλοκαίρι...
Ο αντιδήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Μανώλης Πολυκρέτης (Φωτογραφία: Cyclades Voice)
Bookmark and Share

Ο αντιδήμαρχος, απαντώντας σε ερώτημα για το πολύ θολό νερό που στο τέλος του καλοκαιριού έβγαινε από τις βρύσες, ανέφερε ότι στο Φράγμα της Φανερωμένης είχε με την πάροδο των χρόνων συσσωρευθεί αρκετή ποσότητα χώματος με αποτέλεσμα το νερό να είναι πολύ θολό και να μην είναι δυνατή η λήψη του, αφού και τα μηχανήματα που υπάρχουν στο διυλιστήριο Εγγαρών δεν έχουν τη δυνατότητα της απαιτούμενης σε αυτήν την περίπτωση επεξεργασίας ώστε αυτό το νερό να βγει διαυγές.
 
"Έπαιρνε νερό με 33% θολότητα και το έβγαζε με θολότητα από 1% έως 2%, αναλόγως πόσο νερό χρειαζόμαστε από εκεί καθημερινά", ανέφερε.
 
Ο Μανώλης Πολυκρέτης, επισημαίνοντας ότι "η θολότητα του νερού έπρεπε να είχε επιλυθεί πριν από χρόνια γιατί και παλαιότερα έβγαινε θολό νερό γιατί και από τους δυο ταμιευτήρες νερού η λήψη γινόταν από τον πάτο", αναφέρθηκε στην προσπάθεια που από το 2014 είχε κάνει ο δήμος και γι αυτό καθάρισε το νερό και ήταν η δημιουργία πλωτήρων ώστε η λήψη του νερού να γίνεται από 1,5 μέτρο πάνω ώστε να μην έχει και την οσμή που είχε παλιότερα.
 
Επιπλέον ο αντιδήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων επισήμανε ότι μέσω της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έχει υποβληθεί πρόταση και εντάχθηκε πριν 2,5 μήνες σε πρόγραμμα για αναβάθμιση του διυλιστηρίου των Εγγαρών σε ταχυδιυλιστήριο οπότε θα γίνεται επιπλέον επεξεργασία του νερού και θα βγαίνει σαν εμφιαλωμένο.
 
Το συγκεκριμένο βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης και όπως εκτίμησε ο κ. Πολυκρέτης μέχρι την ερχόμενη άνοιξη, αν δεν παρουσιαστεί καθυστέρηση στη διαδικασία του διαγωνισμού, θα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των επιπλέον φίλτρων που απαιτούνται.
 
Σχετικά με τη δυνατότητα που είχε ο δήμος με εύκολες διαδικασίες να τοποθετήσει και να λειτουργήσει μονάδα αφαλάτωσης νωρίτερα, ο αντιδήμαρχος εστίασε στο ζήτημα του κόστους, που ξεπεράστηκε με τη χρηματοδότηση που έλαβε μετά από συναντήσεις που είχαν ο δήμαρχος και ο ίδιος, τόσο με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, όσο και με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό.
 
Η μισθωμένη μονάδα αφαλάτωσης που τοποθετήθηκε και λειτουργεί θα κοστίσει για 4 μήνες (με παροχή 1.000μ³ ημερησίως) περίπου 200.000 ευρώ με το ΦΠΑ, ενώ το ρεύμα κοστίζει 700 ευρώ την ημέρα, διευκρίνισε.
 
"Όλα αυτά καλύπτονται από τις χρηματοδοτήσεις, αλλά και αν απαιτηθεί να διαθέσει ο δήμος ένα ποσό θα είναι σε μικρό ποσοστό", πρόσθεσε.
 
Συνεχιζόμενης μέχρι στιγμής της ανομβρίας οι δυο ταμιευτήρες νερού παραμένουν άδειοι, ενώ η μελέτη την οποία ανέθεσε ο δήμος για εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας αφαλάτωσης, όπως διευκρίνισε ο Μανώλης Πολυκρέτης, θα είναι δυναμικότητας 5.000μ³ ημερησίως και όπως εκτιμά θα είναι δυνατή η λειτουργία της το ερχόμενο καλοκαίρι, ενώ ως καταλληλότερο χώρο εγκατάστασής της θεωρεί ότι είναι στο διυλιστήριο των Εγγαρών λόγω και του προσωπικού που υπάρχει, αλλά και της αποθήκης νερού (δεξαμενής) από όπου μεταφέρεται το νερό στον ¶γιο Χρυσόστομο.

Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος γνωστοποίησε, ότι τον Ιανουάριο η δημοτική αρχή θα ανακοινώσει μια μελέτη ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτων.

Ακούστε αναλυτικά τι είπε ο Μανώλης Πολυκρέτης και για τη γεώτρηση του ¶η Λιά στο Δαμαριώνα, για την επισκευή και τον καθαρισμό των ταμιευτήρων νερού, αλλά και για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές στις οποίες θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, αλλά και για την υποψηφιότητα του Δημήτρη Λιανού για τη δημαρχία Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
 


Newsroom Cyclades Voice

Σχόλια Αναγνωστών:

Ο αναγνώστης: delta έγραψε: 06/12/2018
Πέρασα από την λιμνοδεξαμενή την προηγούμενη εβδομάδα και παρατήρησα ότι υπήρχε μέσα μεγάλη ποσότητα από χώμα.Γιατί δεν την καθαρίσατε κύριε Πολυκρέτη πριν ξεκινήσουν οι βροχές;

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΤο μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.