"Δέκα χρόνια από την εξέγερση του Δεκέμβρη"

Δημοσίευση: 05.12.2018, 19:10
Τελευταία Ενημέρωση: 05.12.2018, 19:15

Με αφορμή, ότι στις 6 Δεκέμβρη κλείνουν δέκα χρόνια από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι οι μνήμες αυτής της εξέγερσης είναι ζωντανές μέσα στους ακηδεμόνευτους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες του σήμερα, στις αυτοοργανωμένες αντιστάσεις απέναντι στην εξαθλίωση και τον ολοκληρωτισμό που επιβάλλει το καθεστώς...
Bookmark and Share

Η ανακοίνωση της Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας Νάξου, αναλυτικά, αναφέρει:

" ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Στις 6 Δεκέμβρη κλείνουν δέκα χρόνια από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον μπάτσο Κορκονέα στα Εξάρχεια. Δέκα χρόνια από τη μεγαλειώδη εξέγερση που ακολούθησε τη δολοφονία, με τη νεολαία, κυρίως τους μαθητές, σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Μια εξέγερση ενάντια στην κρατική βαρβαρότητα που δολοφονεί ακόμα και παιδιά, ενάντια στα αδιέξοδα που δημιουργεί το κυρίαρχο σύστημα –πολιτικό και οικονομικό- στη ζωή των φτωχών και των καταπιεσμένων. 

Δυο χρόνια μετά ήρθε η εποχή των μνημονίων. Το κράτος και ο καπιταλισμός οδήγησαν σε μαζική βίαιη εξαθλίωση τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων αυτής της γωνιάς του πλανήτη. Οι αντιστάσεις ήταν μεγάλες αλλά η καταστολή και η αγριότητα του κράτους ακόμα μεγαλύτερη. Εκείνη ακριβώς την περίοδο το κράτος επιστράτευσε και το βαθύ κράτος: τους φασίστες. Οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής από μια ασήμαντη συμμορία απαίδευτων τραμπούκων της νύχτας πριμοδοτήθηκε, χρηματοδοτήθηκε από επιχειρηματίες  και στελεχώθηκε (και από στρατιωτικούς και αστυνομικούς) για να μπορέσει να παίξει τον επιθυμητό ρόλο, να στρέψει την οργή όχι ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο αλλά στους ξένους, στους ανθέλληνες, στους αριστερούς και τους αναρχικούς. Και η «δουλειά» τους πήγαινε καλά, έφτιαξαν μηχανισμό και πραγματοποιούσαν συστηματικές επιθέσεις με τάγματα εφόδου σε μετανάστες, συνδικαλιστές και ανυπότακτους νεολαίους, μέχρι τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα. Και αν για ένα διάστημα όλη η συμμορία αγωνιούσε για την επιβίωσή της, μόλις κατάλαβε ότι το σύστημα δεν έχει πρόθεση να την εξαφανίσει –αφού είναι σάρκα από τη σάρκα του- σήμερα ανασυντάσσεται και επανέρχεται. 

Ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει για τα καλά στην ελληνική κοινωνία. Τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και τα συστημικά κόμματα έπαιξαν τον άθλιο ρόλο τους στην κανονικοποίηση του φασιστικού λόγου αντιμετωπίζοντας τα κηρύγματα μίσους των νεοναζί και των διάφορων ακροδεξιών σαν μια ακόμα φωνή που την πρόβαλαν με προθυμία. Παράλληλα, ο ακροδεξιός εσμός έστησε τα δίκτυα της μαύρης προπαγάνδας του μέσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, instagram κλπ). 

Και κάπως έτσι φτάνουμε στα μαζικά και χωρίς δυνατότητα απάντησης sms που υποκινούν τους μαθητές να πάνε «στα… 15μελές», -όχι βέβαια ότι έγιναν τέτοιες διαδικασίες - για να κινητοποιηθούν για τη Μακεδονία, για τον φασίστα Κατσίφα και προωθώντας τον αλυτρωτισμό στη Βόρεια Ήπειρο. Μια μικρή μειοψηφία σχολείων ανταποκρίθηκε, οι περισσότεροι μαθητές για να χάσουν μάθημα, και μια ακόμα πιο μικρή μειοψηφία μαθητών γιατί πράγματι «έφαγαν» τα εθνικιστικά παραμύθια που τους σερβίρει χρόνια τώρα το κυρίαρχο σύστημα –οι συντηρητικοί παπάδες, εκπαιδευτικοί, γονείς. 

Προς απάντησή τους παραθέτουμε την ανακοίνωση που έβγαλε σχολείο από τη Φλώρινα γύρω από το ζήτημα των ημερών: 
« Δεν απαντάμε στον εθνικισμό με εθνικισμό, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους συμμαθητές μας στα Σκόπια, στη Βουλγαρία ή την Αλβανία

Με ομόφωνη απόφαση του μαθητικού δυναμικού συμφωνήσαμε να καταλάβουμε το σχολείο. Ως κύριο αίτημα έχουμε την έλλειψη μαθηματικού καθώς έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες και ακόμα αναμένουμε… Σχετικά με την πανελλαδική διαμαρτυρία, το σχολείο μας είναι κάθετο για τους παραπάνω λόγους:
 
•         Δεν απαντάμε στον εθνικισμό με εθνικισμό, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους συμμαθητές μας στα Σκόπια, στη Βουλγαρία ή την Αλβανία.
•         Όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών που είναι κακή και για τους δύο λαούς, καθώς βάζει τους ΝΑΤΟϊκούς φονιάδες των λαών να σουλατσάρουν με τις βάσεις τους στις χώρες μας.
•         Αυτά τα καλέσματα δεν είναι όμως και ανώνυμα, μιας και προπαγανδίζονται από ακροδεξιές οργανώσεις, και από τους υπόδικους φασίστες βουλευτές τους και από μια σειρά φασιστικούς λογαριασμούς και προφίλ στα social media τα οποία επικροτούν τις στάσεις αυτές.
Το σχολείο μας δε θα υιοθετήσει καμία τέτοια στάση.
Με εκτίμηση, Επιτροπή κατάληψης»

Ευτυχώς πολλά σχολεία με αντιφασιστικές καταλήψεις και διαδηλώσεις τίμησαν την παράδοση αντίστασης της νεολαίας. Μια παράδοση που στην πιο πρόσφατη ιστορία ξεκινάει από τους μαθητές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου του ’73, τις μαθητικές κινητοποιήσεις του ’91 με τον δολοφονημένο από τους ακροδεξιούς καθηγητή Τεμπονέρα, τη μαζική αντιφασιστική διαδήλωση το ’93 όταν οι νεοναζί είχαν χαράξει σβάστικα στο μέτωπο(!) μιας μαθήτριας, την αντίσταση στο νόμο Γαβρόγλου και την τελευταία αντιφασιστική διαδήλωση που έγινε στις 29 Νοέμβρη ως διαφοροποίηση από τις εθνικιστικές καταλήψεις. 

Δεν πάει πολύς καιρός από τις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν αυτοοργανωμένες μαθητικές ομάδες για πραγματικά προβλήματα της ζωής των νεολαίων. Οι αντιδράσεις ενάντια στο νόμο Γαβρόγλου που θέτει περισσότερους ταξικούς φραγμούς στους φτωχούς φοιτητές για μεταπτυχιακό, που θεσπίζει τα πτυχία πολλών ταχυτήτων, που προωθεί την κατάργηση πολλών τμημάτων σχολών, που μετατρέπει την Γ’ Λυκείου σε εντατικό φροντιστήριο για τις εξετάσεις σε βάρος της ουσιαστικής παιδείας, ήταν σφοδρές. Μπροστά στην έλλειψη προοπτικής των νέων που βγαίνουν πτυχιούχοι άνεργοι, με μισθούς πείνας έρμαια στην στυγνή εκμετάλλευση που τους περιμένει, ή με μόνη προοπτική τη μετανάστευση, διαμορφώθηκε ένα μέτωπο αγώνα.

Δέκα χρόνια μετά τη δολοφονία του μαθητή νεολαίου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Δέκα χρόνια από μια εμβληματική εξέγερση της νεολαίας που συμπαρέσυρε μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας ενάντια στην κρατική καταστολή και έθεσε και πάλι ζητήματα γύρω από το σύστημα καταπίεσης και εκμετάλλευσης, ενάντια στο κράτος και τον καπιταλισμό που γεννούν την αδικία, τη φτώχεια, τον ρατσισμό, τον φασισμό, τους πολέμους.

Οι μνήμες αυτής της εξέγερσης είναι ζωντανές μέσα στους ακηδεμόνευτους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες του σήμερα, στις αυτοοργανωμένες αντιστάσεις απέναντι στην εξαθλίωση και τον ολοκληρωτισμό που επιβάλλει το καθεστώς.
 
•         Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
•         ΚΑΝΕΝΑ ΕΘΝΟΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ, ΚΑΝΕΝΑ ΟΝΟΜΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ
•         ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, 
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ "

Newsroom Cyclades Voice
 

Σχόλια Αναγνωστών:

Ο αναγνώστης: TAKIS έγραψε: 06/12/2018
ΣΑΣ ΣΥΝΙΣΤΩ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΣΑΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝΕ ΟΙ ΚΑΤΑΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΓΚΕΣΤΑΜΠΟ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟΙ ΝΑΞΙΩΤΕΣ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ.ΑΡΑΓΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΨΥΡΙΖΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΑΝΙΟΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕ 10000 ΜΙΣΘΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΤΟΝ ΠΑΛΑΙΟΠΑΣΟΚΟ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΓΙΑ ΦΑΣΙΣΤΑΣ?

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΤο μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.