"SMOKE-FREE" Αστυπάλαια: Το πρώτο ελληνικό νησί που λέει όχι στο τσιγάρο

Δημοσίευση: 08.10.2018, 15:49
Τελευταία Ενημέρωση: 09.10.2018, 15:25

Η Αστυπάλαια, η γνωστή «πεταλούδα του Αιγαίου», ξεκινά ένα ταξίδι με στόχο να μεταμορφωθεί στο πρώτο ελληνικό νησί χωρίς τσιγάρο. Η «SMOKE-FREE» Αστυπάλαια αποτελεί τη νέα μεγάλη πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ο Δήμος Αστυπάλαιας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την υποστήριξη της εταιρείας Παπαστράτος. O δήμαρχος Αστυπάλαιας Πανορμίτης Κονταράτος μίλησε σχετικά στον Aegean Voice 107.5 στην εκπομπή «Εκατέρωθεν» με τη Δανάη Μαύρου...
Ο δήμαρχος Αστυπάλαιας ανακήρυξε την περιοχή των ανεμόμυλων, σε «ανοικτή ζώνη χωρίς τσιγάρο»
Bookmark and Share

Η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε με τη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, σε ανοικτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μπροστά από τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους, στη χώρα της Αστυπάλαιας. Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων, ενώ σχετικά με την πρωτοβουλία μίλησαν ο δήμαρχος Αστυπάλαιας, Πανορμίτης Κονταράτος, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, η αντιδήμαρχος Αστυπάλαιας, Μαρία Καμπούρη και ο Κώστας Μουλακάκης, Γενικός Διευθυντής Marketing της Παπαστράτος. 

Ο «SMOKE-FREE» χαρακτήρας που υιοθετεί η Αστυπάλαια εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας ταυτότητας του νησιού ως «πηγή θετικής ενέργειας», που τοποθετεί στο κέντρο την ευεξία και την ανώτερη ποιότητα ζωής που προσφέρει το νησί. Ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι διττός: Η Αστυπάλαια επιδιώκει να αναβαθμίσει ριζικά την εμπειρία που παρέχει στους επισκέπτες της και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσει πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τη σημασία της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Το πλαίσιο διαχείρισης του καπνίσματος που θέτει σε εφαρμογή η πρωτοβουλία, περιλαμβάνει:
 
·      Την αυστηρή εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος στο Δημαρχείο, αλλά και σε όλους τους κλειστούς δημοτικούς χώρους.
·      Δράσεις για την παρότρυνση των επιχειρήσεων του νησιού ως προς την τήρηση της νομοθεσίας για το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς χώρους.
·      Την ενημέρωση κατοίκων και επισκεπτών της Αστυπάλαιας σχετικά με τη SMOKE–FREE πρωτοβουλία, μέσω των ειδικών σημείων ενημέρωσης.

Με στόχο την καλλιέργεια μιας κουλτούρας σεβασμού και πολιτισμού, ο δήμαρχος Αστυπάλαιας ανακήρυξε την περιοχή των ανεμόμυλων, σε «ανοικτή ζώνη χωρίς τσιγάρο».
Παράλληλα, δήλωσε, πως έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες προκειμένου ο Δήμος Αστυπάλαιας να γίνει ο πρώτος οργανισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα που θα λάβει πιστοποίηση «SMOKE-FREE», από μεγάλο, ανεξάρτητο οργανισμό. 


Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο δήμαρχος Αστυπάλαιας, Πανορμίτης Κονταράτος, υπογράμμισε τους λόγους που οδήγησαν την Αστυπάλαια σε αυτή την πρωτοβουλία: «Πρόκειται για μια ανάγκη. Την ανάγκη να μην αφήσουμε τίποτα  στην τύχη. Μεταμορφώνουμε την Αστυπάλαια στο πρώτο ελληνικό νησί που απαλλάσσεται από το τσιγάρο με στόχο να παρέχουμε “ανάσες ευεξίας” τόσο στους κατοίκους, όσο και στους επισκέπτες του νησιού. Αισιοδοξούμε ότι η πρωτοβουλία μας θα βοηθήσει να διαμορφωθεί μια νέα αντίληψη σχετικά με το τσιγάρο».

Ακούστε τι είπε ο δήμαρχος Αστυπάλαιας     

 

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, αναφέρθηκε στον μεγάλο συμβολισμό της πρωτοβουλίας, αλλά και στη συμμετοχή της Περιφέρειας. «Το Νότιο Αιγαίο της φιλοξενίας, των επιδόσεων και της πρωτοπορίας, είναι παρών σε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις. Μαζί με το Δήμο Αστυπάλαιας και όλους τους κατοίκους του νησιού, ξεκινήσαμε ένα ακόμα ταξίδι. Ένα υπέροχο ταξίδι σ’ ένα κόσμο μιας νέας κουλτούρας. Το πρώτο “SMOKE-FREE” νησί είναι μια πρόκληση για όλους όσους πιστεύουμε ότι μόνο εμείς μπορούμε να  διαμορφώσουμε το μέλλον μας», τόνισε ο περιφερειάρχης.

Η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Μαρία Καμπούρη, δήλωσε: «Ο Δήμος Αστυπάλαιας πορεύεται βάσει στρατηγικής που εκπονήθηκε σε συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρεία Συμβούλων. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε αναπτύξει ένα σχέδιο προβολής και προσέγγισης των αγορών λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της ζήτησης, έτσι όπως διαμορφώνονται διεθνώς. Η ανάδειξη των δράσεων ευεξίας αποτελούν μέρος της δυναμικής που αναπτύσσουμε, τα αποτελέσματα της οποίας ήδη έχουμε διαπιστώσει από την αυξημένη τουριστική κίνηση της φετινής χρονιάς.
Είναι σαφές ότι η καθιέρωση της Αστυπάλαιας ως “SMOKE-FREE” προορισμού, αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο που αναδεικνύει τόσο τη θετική ενέργεια όσο και την ευεξία, πράγμα που αναμένουμε να έχει απήχηση στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπου και θα προβληθεί σε κάθε ευκαιρία.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με το πλέγμα των πρωτοβουλιών που και στο μέλλον θα αναλάβουμε και που, όπως η συγκεκριμένη, θα διακρίνονται από πρωτοτυπία, θα επιτύχουμε ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα το 2019 και τις χρονιές που θα ακολουθήσουν. Η Αστυπάλαια δεν θα είναι απλά το νησί που γοητεύει, αλλά και ο προορισμός που εκπλήσσει ευχάριστα τις αγορές με τα καινοτόμα εργαλεία που χρησιμοποιεί».

Ο Κώστας Μουλακάκης, Γενικός Διευθυντής Marketing της Παπαστράτος, αναφέρθηκε στην υποστήριξη της εταιρείας στην πρωτοβουλία: «Η Παπαστράτος έχει διατυπώσει εδώ και καιρό το όραμά της, για ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου. Όμως για να έχουμε έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο, χρειάζονται πολλά περισσότερα. Χρειάζεται η συμβολή όλων. Το πιο σημαντικό είναι να διαμορφωθεί μια νέα κουλτούρα σχετικά με τη διαχείριση του καπνίσματος μέσα στην κοινωνία. Αυτός είναι ο λόγος που στηρίζουμε σταθερά κάθε πρωτοβουλία που λέει όχι στο τσιγάρο. Για αυτό, από την πρώτη στιγμή, υποστηρίξαμε αυτή την τολμηρή πρωτοβουλία της Αστυπάλαιας να γίνει το πρώτο νησί απαλλαγμένο από το τσιγάρο». 

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Σχόλια Αναγνωστών:

Ο αναγνώστης: έγραψε: 09/10/2018
Θα μας τρελάνουν εντελώς! Μάρκετινγκ και ξερό ψωμί! Ο Παπαστράτος Θέλει ένα κόσμο χωρίς καπνό, πουλώντας τσιγάρα και οι έμποροι όπλων ένα κόσμο ειρηνικό... Ρε δε μας ξεφορτώνεστε!

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΤο μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.