"Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα" στη Νάξο! (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσίευση: 09.06.2018, 17:25
Τελευταία Ενημέρωση: 09.06.2018, 21:28

Οι γεύσεις της μαμάς είναι από τα στοιχεία που ακολουθούν κάθε άνθρωπο, όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσες κι αν είναι οι γευστικές εμπειρίες που θα έχει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Κανένας από τους καλύτερους σεφ σε όλο τον κόσμο δεν θα μπορέσει ποτέ να παρασκευάσει τη "σεφουκλωτή" της μαμάς Μαρίας από την Κόρωνο Νάξου και να καταφέρει να ενεργοποιήσει τις μοναδικές γευστικές μνήμες που έχει καλά φυλαγμένες η κόρη της Χριστίνα που συνεχίζει σήμερα στα 14 χρόνια της τη γαστρονομική παράδοση της οικογένειας και της Κορώνου Νάξου, χρησιμοποιώντας όπως η γιαγιά και η μαμά της τα μοναδικά προϊόντα του νησιού! Με μεγάλη επιτυχία, στo πλαίσιo της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, η δράση “Aegean mamas know best - Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα”, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ανέδειξε τα τοπικά προϊόντα και την ιδιαίτερη κουζίνα της Νάξου και η 14χρονη Χριστίνα συμμετείχε μαζί με γιαγιάδες, μαμάδες και παιδιά, θεματοφύλακες των παραδόσεων και της τοπικής κουζίνας!
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου εντυπωσιασμένη από τη 14χρονη Χριστίνα Χουζούρη που συνεχίζει τη διατροφική παράδοση της Νάξου (Φωτογραφία: Cyclades Voice)
Bookmark and Share

Η σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μιλάει στο Cyclades Voice για τη δράση “Aegean mamas know best - Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα” στη Νάξο και την τοπική γαστρονομία

Χαιρέτησαν
την εκδήλωση, ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Μεταφορών, Επικοινωνιών,  Ακτοπλοΐας και Κρουαζιέρας & έπαρχος Νάξου, Γιάννης Μαργαρίτης, η υπεύθυνη του προγράμματος «Taste the seasons», Χάϊντι Λαζάνη και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης Νάξου, Γιάννης Παπαδόπουλος, που αναφέρθηκε στο θέμα της γαστρονομίας με έμφαση στο ρόλο της μητέρας στην εξέλιξη και διάδοση της παραδοσιακής κουζίνας.


Μπορεί το "μίσος" να αντικατοπτρίζει την ανυπέρβλητη "αγάπη";Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων "Φιλοξενία", Γιάννης Παπαδόπουλος, κατέπληξε τη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και όλους όσοι βρέθηκαν στη Νάξο την Πέμπτη 8 Ιουνίου στην παρουσίαση της δράσης «Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα – Aegean mamas know best» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Taste the Seasons» της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης - Νότιο Αιγαίο 2019, με την ευρηματική, εύστοχη και συγκινητική παρέμβασή του: Ένας ύμνος στις μαμάδες του Αιγαίου και στην τοπική γαστρονομία!

Ακούστε ΕΔΩ - Γιάννης Παπαδόπουλος σε Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Τις Μαμάδες του Αιγαίου τις "μισώ"!
 


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Ιουνίου στην παραλία Βίντζι στη Γρόττα με κεντρικό θέμα «Τα τοπικά προϊόντα και η παραδοσιακή κουζίνα στην καθημερινότητα της Νάξου». 
 
Αντιπροσωπευτική ήταν η συμμετοχή παραγωγών με επικεφαλής τη δραστήρια Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Νάξου με αντίστοιχη προβολή προϊόντων και προσφορά κερασμάτων στους συμμετέχοντες. Οι σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και Στέλιος Κορρές μαγείρεψαν το κατσίκι κοκινιστό γιαχνί, χαρακτηριστικό φαγητό των γάμων, την πατάτα κυδωνάτη (τηγανιτή), παραδοσιακή συνταγή. 
 
Παράλληλες ήταν η παρασκευή σεφουκλωτής, από το χωριό Κόρωνος από τη νεαρή Χριστίνα Χουζούρη, κρέας με προβάτσες (άγρια χόρτα) από την κα Μαρία Κατσούλη, εκπρόσωπο του  Συλλόγου  Σαγκρίου "οι Πνοές" και ρόστο (ψητό κατσαρόλας) από τη κα Μαριέττα  Γαλάνη από το χωριό Απείρανθος. 
   Οι επιχειρήσεις και τα τοπικά προϊόντα που συμμετείχαν ήταν: Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Organic Islands  Αρωματικά φυτά και βότανα από την Νάξο, Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Νάξου, Τυροκομικά Προϊόντα Πιτταράς Νικόλαος, Οικογενειακό Τυροκομειο Μπαμπούνης, Παραδοσιακά Γλυκά Νάξου Τολάκης, Ναξίων Γεύσεις (γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες),  Οικοτεχνία χειροποίητων γλυκών  κουταλιού και μαρμελάδων «ΑΜΒΡΟΣΙΑ», εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Μύλων, Cyclades culture of olive oil, Πτηνοτροφική Νάξου (αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής), Naxonisos Tastes Χυμοί  με βιολογική αλόη, Αλόε Βέρα Νάξου (βιολογικό τζελ αλόης), Γαία Νάξου (βιοτεχνία κοπής και συσκευασίας πατάτας Νάξου), Ναξία Γη  Υιοι Α. Κουτελιέρη Α.Ε. (μεταποίηση πατάτας και συσκευασία πατάτας και οπωροκηπευτικών Νάξου), Ναξία – sweet home (χειροποίητες καραμέλες), Ποτοποιία Βαλληνδρά, Ποτοποιία Προμπονά, Οινοποιείο Κορρέ. 
 


Η πρέσβης της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, Νότιο Αιγαίο, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έδωσε τη δυνατότητα στους ανωτέρω παραγωγούς να αναδείξουν τον πλούτο, την ποιότητα και την παράδοση των τοπικών προϊόντων της Νάξου. Παράλληλα παρουσιάστηκαν οι κατ΄εξοχήν παρασκευές της Ναξιώτικης κουζίνας,  κομμάτι της καθημερινότητας από τη γιαγιά στη μαμά με τη συμμετοχή του παιδιού, σε κάθε σπίτι. 
 
 


Μίλησε ο εκπρόσωπος της  Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Ιάκωβος Βαλέρης για τα προϊόντα και την παραγωγή του νησιού,  ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων, Στέλιος Μανιός για την παραγωγή μελιού στη Νάξο  και ο κάθε παραγωγός ή βιοτέχνης για τα προϊόντα του.
 
 


 
 

Η Μαρία Βερυκόκου διαιτολόγος διατροφολόγος αναφέρθηκε στην Αιγαιακή διατροφή και στα οφέλη της για την ανάπτυξη των παιδιών. 
 


Τα μικρά παιδιά με ζήλο δούλεψαν τα ζυμαράκια τους, συμμετέχοντας με τις δικές τους παραγωγές και απόλαυσαν τα κεράσματα από το φούρνο Κορρέ. Εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, παρέλαβαν τα αρωματικά φυτά σε γλαστράκια για να τα υιοθετήσουν και να εξοικειωθούν με τη χρήση και την οφελιμότητά τους. Τα φυτά προσέφερε το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου το οποίο έχει χορηγό τα Ελληνικά Πετρέλαια. 

Κεράσματα πρόσφεραν στον κόσμο οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν με τα τοπικά προϊόντα τους.
 
Η εκδήλωση άνοιξε με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό του Αθλητικού Μορφωτικού Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου «Ο ΖΕΥΣ».Το χορευτικό σύνολο, ξεσήκωσε τον κόσμο και έδωσε παλμό και κέφι στον κόσμο.
 


Την οργάνωση ανέλαβε η εταιρεία στρατηγικής επικοινωνίας και μάρκετινγκ, praxis plus. Χορηγός ήταν o φούρνος  και το Korres events & catering Naxos, υποστηρικτές ήταν η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, η ΓΑΙΑ, το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου. Αποκλειστικός αερομεταφορέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» - Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019,  είναι η Aegean Airlines.
 
Την επόμενη ημέρα η πρέσβης της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019 – Νότιο Αιγαίο, κα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, ο αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Μαργαρίτης, η υπεύθυνη του προγράμματος «Taste the Seasons», Χάιντι Λαζάνη, επισκέφθηκαν το 1ο δημοτικό σχολείο Νάξου και το Δημοτικό σχολείο Βίβλου, συζήτησαν για τα παιδιά γιατί… «οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα», τις εμπειρίες τους, τα μηνύματα πολιτιστικού πλούτου και παράδοσης και τον ενθουσιασμό τους να ανακαλύψουν τους γαστρονομικούς θησαυρούς του τόπου τους στην κουζίνα με τη μαμά και τη γιαγιά. 

Newsroom Cyclades Voice

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΤο μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.