Ν. Συρμαλένιος: Το αίτημα των Μικρών Κυκλάδων είναι απολύτως δίκαιο

Δημοσίευση: 03.04.2018, 23:52
Τελευταία Ενημέρωση: 03.04.2018, 23:58

Έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό και μετά την επιτόπια επίσκεψη μας στο Κουφονήσι πριν μερικούς μήνες ότι το αίτημα σας είναι απολύτως δίκαιο και ότι με τη δυνατότητα και τα προγράμματα χρηματοδότησης νησιωτικών δήμων, εσείς περίπου είστε αόρατοι αφού καλύπτεστε πίσω από την έδρα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αναφέρει ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, στην απάντηση που δίνει στο σχετικό έγγραφο διαμαρτυρίας των προέδρων, Δονούσας, Ηρακλειάς, Κουφονησίων και Σχοινούσας.
Ο Νίκος Συρμαλένιος (Φωτογραφία: Cyclades Voice)
Bookmark and Share

Στην Ανοικτή Επιστολή του ο Νίκος Συρμαλένιος προς τους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων των Μικρών Κυκλάδων

 
προς τους προέδρους των δημοτικών κοινοτήτων
 
Δονούσας, Πράσινο Δημήτρη
 
Κουφονησίου, Κωβαίο Αντώνη
 
Σχοινούσας, Σιγάλα Μιχάλη
 
Ηρακλειάς, Γαβαλά Πέτρο, αναφέρει:
 
"Αγαπητοί φίλοι,
 
είδαμε την επιστολή διαμαρτυρίας σας σχετικά με το θέμα της εξαίρεσης των Μικρών Κυκλάδων από ευεργετικά μέτρα της Πολιτείας προς τα μικρά νησιά κάτω των 3.000 κατοίκων, θέμα εξαιρετικά σοβαρό και ζωτικό για την αναπτυξιακή προοπτική των μικρών νησιών αλλά και αυτών που δεν είναι αυτοτελείς δήμοι και ανήκουν σε μεγαλύτερο νησιωτικό δήμο.
 
Έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό και μετά την επιτόπια επίσκεψη μας στο Κουφονήσι πριν μερικούς μήνες ότι το αίτημα σας είναι απολύτως δίκαιο και ότι με τη δυνατότητα και τα προγράμματα χρηματοδότησης νησιωτικών δήμων, εσείς περίπου είστε αόρατοι αφού καλύπτεστε πίσω από την έδρα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Είναι επίσης σίγουρο ότι όπως είναι μέχρι σήμερα η δομή του Δήμου και του ενιαίου προϋπολογισμού του, η μεταβίβαση των ευεργετημάτων αυτών των χρηματοδοτικών ενισχύσεων εξαρτάται αποκλειστικά από το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, κάτι που φαίνεται ότι μέχρι σήμερα δεν εξασφαλίζεται διότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής.
 
Σε ότι αφορά όμως εμάς τους βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, δεν συμφωνούμε ούτε αποδεχόμαστε τους χαρακτηρισμούς περί αδιαφορίας και απάθειας απέναντι στο αίτημα σας. Από την πρώτη στιγμή που αυτό έγινε κατανοητό, πέραν των διακηρύξεων μας σε κάθε ευκαιρία, πήραμε την πρωτοβουλία αμέσως μετά τη συζήτηση μας στο Κουφονήσι και φέραμε επιτακτικά το θέμα προς το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ταυτόχρονα καταθέσαμε τροπολογία σε σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ.
 
Δυστυχώς ενώ η πρόθεση και η πολιτική βούληση είναι προφανής, δεν καταφέραμε μέχρι τώρα να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα λόγω ανυπέρβλητων νομικών και συνταγματικών προβλημάτων. Γι αυτό ακριβώς η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ δεσμεύτηκε να διερευνήσει αλλαγές του θεσμικού πλαισίου ταυτόχρονα με τη μεγάλη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη το αμέσως προσεχές διάστημα.
 
Μέχρι τότε θα συνιστούσαμε στη δημοτική αρχή του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να προχωρήσει σε εσωτερικές ρυθμίσεις κατανομής του Προϋπολογισμού του, όπως και για δεσμεύσεις ότι από τις χρηματοδοτικές ενισχύσεις των συναρμόδιων υπουργείων προς τα νησιά, ένα μέρος τους θα κατευθύνεται προς τις Μικρές Κυκλάδες αποκλειστικά.
 
Κατανοούμε την αγανάκτηση σας, αλλά αυτή είναι η μόνη και πραγματική αλήθεια, αλλά και η μόνη ρεαλιστική λύση έως ότου επιτευχθούν οι θεσμικές αλλαγές που αφορούν τους Δήμους που περιλαμβάνουν περισσότερα του ενός νησιά."

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΤο μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.