Επίτιμοι δημότες Θήρας οι καθηγητές Μιχάλης Φυτίκας και Walter Friedrich

Δημοσίευση: 24.02.2018, 13:42
Τελευταία Ενημέρωση: 24.02.2018, 20:17

Ο δήμος Θήρας διοργάνωσε εκδήλωση προς τιμή των καθηγητών Μιχάλη Φυτίκα και Walter Friedrich για την ανακήρυξή τους ως Επίτιμους Δημότες Θήρας, το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, στο Ίδρυμα Λουκά και Ευάγγελου Μπελλώνια στα Φηρά. Πριν την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε η ετήσια ενημέρωση για το Ηφαίστειο από τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ).
Bookmark and Share

Το δημοτικό συμβούλιο Θήρας με ομόφωνη απόφασή του ανακήρυξε σε συνεδρίασή του το Δεκέμβριο τους δύο καθηγητές σε Επίτιμους Δημότες Θήρας, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την ευγνωμοσύνη της τοπικής κοινωνίας για όλα όσα έχουν προσφέρει στη Σαντορίνη και γενικότερα στην επιστήμη Γεωλογίας.
 
Ο καθ. Μιχάλης Δημητρίου Φυτίκας αποτελεί επί σειρά ετών Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) ενώ επίσης είναι Ομότιμος Καθηγητής Γεωθερμίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Napoli (Ιταλίας) (Σχολή Γεωλογικών Επιστημών), μετεκπαιδεύτηκε στο Διεθνές Ινστιτούτο Γεωθερμικών Ερευνών της Pisa (Ιταλίας), στο Διεθνές Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας της Catania και στο Πανεπιστήμιο της Pisa. Υπήρξε υπότροφος του Ο.Ο.Σ.Α. και του UNDP (ΟΗΕ), ενώ το 1977 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1968 έως το 1990 εργάστηκε ως γεωλόγος-ερευνητής του ΙΓΜΕ, όπου από το 1976 ήταν προϊστάμενος του Τμήματος Γεωθερμίας και από το 1980 Αν. Δ/ντης της Δ/νσης Ενεργειακών Πρώτων Υλών. Το 1990 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωθερμίας του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ. με γνωστικό αντικείμενο «Γεωθερμία», το 1996 έγινε Καθηγητής Α’ Βαθμίδας, ενώ το 2007, μετά τη συνταξιοδότησή του, ανακηρύχθηκε ομότιμος καθηγητής του Τμήματος.
 
Ο καθ. Μιχάλης Φυτίκας έχει συνδέσει το όνομά του με τη μελέτη και την παρακολούθηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες και μέλη της τοπικής κοινωνίας, δημιούργησε το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), του οποίου είναι πρόεδρος από το 1995 μέχρι και σήμερα (2018). Παράλληλα, παραμένει πρωτοπόρος στην προσπάθεια ανάδειξης και αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας, τόσο στη Σαντορίνη, όσο και στον ευρύτερο χώρο του Αιγαίου, αποτελώντας ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Γεωθερμικής Ένωσης (IGA), της οποίας το 2002 εκλέχθηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της, και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κλάδου της.
 
Ο καθ. Walter Ludwig Friedrich, Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου Aarhus της Δανίας, σπούδασε Γεωλογία και Προϊστορική αρχαιολογία στα πανεπιστήμια της Κολωνίας, της Βόννης και του Tübingen. Το κύριο ερευνητικό του έργο υλοποιήθηκε στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Aarhus της Δανίας, όπου εργάστηκε αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης (το 1967) και αργότερα (από το 1972) ως Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωλογίας στα αντικείμενα της Ιστορίας της Γης, Στρωματογραφίας, Παλαιοβοτανολογίας έως και το 2008. Από το 2008 είναι Ομότιμος Καθηγητής του ιδίου Πανεπιστημίου.
 
Ο καθ. Walter Friedrich είναι μία προσωπικότητα στενά συνδεδεμένη με το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Από το 1975 πραγματοποιεί συνεχείς εργασίες πεδίου στη Σαντορίνη, έχοντας οργανώσει και συμμετάσχει σε περισσότερες από 80 επαγγελματικές ασκήσεις πεδίου και εκδρομές μαζί με το Πανεπιστήμιο του Aarhus, αλλά και πολλά άλλα κολέγια, πανεπιστήμια, φοιτητές και ερευνητές. Κορυφαία στιγμή της καριέρας του η αξιόπιστη χρονολόγηση του κορμού της ελιάς που εντοπίστηκε μέσα στις αποθέσεις της Μινωικής έκρηξης από το μαθητή του Tom Pfeiffer σε συνεργασία με κατοίκους του νησιού. Επιπλέον, μέσα από μία σειρά από δημοσιεύσεις αλλά και πολλά βιβλία και ειδικές εκδόσεις, ο καθ. Walter Friedrich έχει παρουσιάσει τη Σαντορίνη σε ένα ευρύτερο, επιστημονικό και μη, παγκόσμιο κοινό, εξηγώντας με απλό και κατανοητό τρόπο όλη την παλαιότερη σύγχρονη γεωλογική αλλά και παλαιογεωγραφική και αρχαιολογική εξέλιξη της Σαντορίνης, προβάλλοντας και διαφημίζοντας τη Σαντορίνη τόσο ως γεωλογικό φαινόμενο όσο και ως παγκόσμιο πολιτιστικό σημείο αναφοράς.  

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Σχόλια Αναγνωστών:

Ο αναγνώστης: έγραψε: 24/02/2018
Θερμά συγχαρητήρια στη Δημοτική Αρχή και στους Δημότες του Δήμου Θήρας για την αναγνώριση του επιστημονικού κι ερευνητικού έργου των δύο επιστημόνων και την έμπρακτη ευγνωμοσύνη τους. Το επιστημονικό έργο όταν έχει στόχο τη διαφύλαξη και προστασία ενός τόπου με την παράλληλη ανάδειξη και προβολή του, διεθνώς, είναι ευχής έργο να αναγνωρίζεται και να αποδίδονται τιμές στους σεμνούς σκαπανείς της επιστήμης την οποία προάγουν και ανελίσσουν με την έρευνα. Τιμούν την επιστήμη δρώντας ανθρωποκεντρικά και γι αυτό τιμές τους πρέπουν. Εύγε στη Δημοτική Αρχή και στους Δημότες που αποδίδουν αυτήν την τιμή. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Ελένη Παπαϊωάννου

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΤο μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.