Επιδημία οι αυτοτραυματισμοί εφήβων για να κερδίσουν likes στα social media

Δημοσίευση: 19.10.2017, 11:01
Τελευταία Ενημέρωση: 19.10.2017, 11:03

Νέα στοιχεία για την εξάπλωση του επικίνδυνου φαινομένου όπου έφηβοι και ιδιαίτερα κορίτσια αυτοτραυματίζονται και να ανεβάζουν...
Bookmark and Share

... στη συνέχεια τις φωτογραφίες ή τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο να κερδίσουν τη συμπάθεια ή την προσοχή, φέρνει στο φως έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Σύμφωνα με την έρευνα διαπιστώθηκε ότι μεταξύ 2011 και 2014 οι αυτοτραυματισμοί κοριτσιών στη Μεγάλη Βρετανία ηλικίας 13 έως 16 ετών αυξήθηκαν κατά 68%. Μάλιστα όπως προέκυψε από ιατρικά αρχεία από 674 παθολόγους, το ποσοστό αυτοτραυματισμού είναι τριπλάσιο στα κορίτσια από ότι στα αγόρια. Η έρευνα κατέδειξε επίσης, ότι το φαινόμενο είναι πιο συχνό σε υποβαθμισμένες περιοχές.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ένας από τους λόγους για αυτά τα υψηλά ποσοστά θα μπορούσε να είναι η υπερβολική έκθεση των κοριτσιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σχέση με τα αγόρια. «Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι ότι τα social media «κανονικοποιούν» αυτά τα περιστατικά και το πιο επικίνδυνο είναι ότι οι έφηβοι μοιράζονται στο διαδίκτυο μεθόδους αυτοκτονίας.

Ωστόσο όπως αναφέρουν ειδικοί της ψυχικής υγείας το φαινόμενο είναι πιο πολύπλοκο. Υπογραμμίζουν ότι η πρώιμη εφηβεία των κοριτσιών προκαλεί περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα και σε μικρότερη ηλικία ενώ, εκτός από το σχολικό στρες αντιμετωπίζουν περισσότερη πίεση που σχετίζεται με την εικόνα του σώματός τους.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι, πέρα από την ψυχολογική βοήθεια που πρέπει να παράσχεται στους νέους, οι γονείς και οι δάσκαλοι έχουν χρέος να ενημερώνουν τα παιδιά τους αναφορικά με τους κινδύνους που σχετίζονται την τον αυτοτραυματισμό στο διαδίκτυο.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό British Medical Journal.

πηγή: in.gr

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΤο μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.