Το πλούσιο παρασκήνιο μιας διαρροής του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Δημοσίευση: 12.10.2017, 19:49
Τελευταία Ενημέρωση: 12.10.2017, 19:50

Μπορεί η διαρροή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι δεν θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα για το 2018 εάν η Ελλάδα καταγράψει το επόμενο έτος πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ να έγινε γνωστή την Τετάρτη, ωστόσο η είδηση βγήκε την Πέμπτη, και έχει πλούσιο παρασκήνιο.
(πηγή φωτ. in.gr)
Bookmark and Share

Το απόγευμα της Τετάρτης ώρα Ελλάδος ή 9.30 το πρωί ώρα Ουάσιγκτον δημοσιοποιήθηκε η έκθεση «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (FiscalMonitor) του ΔΝΤ και παρουσιάστηκε από το διευθυντή του τμήματος δημοσιονομικών υποθέσεων του Ταμείου Βίτορ Γκασπάρ.

Σε αυτή το Ταμείο τοποθετεί στο 1,7% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος το 2017 και στο 2,2% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, όταν βάσει του προγράμματος στήριξης η Ελλάδα πρέπει το επόμενο έτος να καταγράψει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Η διαφορετική αυτή εκτίμηση ερμηνεύθηκε από τους πάντες ως πίεση του ΔΝΤ για τη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 1,3% του ΑΕΠ ή απλά 2,4 δισ. ευρώ.

Οι τέσσερις Έλληνες ανταποκριτές που έχουμε (όλους και όλους) στην Ουάσιγκτον άρχισαν να ρωτούν για τα μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ. Κάπου κοντά στις 2 το μεσημέρι ώρα Ουάσιγκτον ή 9 το βράδυ ώρα Ελλάδος, η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Λένα Αργύρη λαμβάνει ενημέρωση από στέλεχος του Ταμείου πως το ΔΝΤ δεν θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα εάν η Ελλάδα πιάσει πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ το 2018.

«Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ είναι αυτός που έχει συμφωνήσει το Ταμείο με την Ελλάδα για το 2018. Αν πιαστεί αυτός, δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό», τις ξεκαθάρισαν πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η ίδια αμέσως αναμετάδωσε την είδηση μέσω του λογαριασμού της στο twitter, κάτι που έκαναν και οι υπόλοιποι Έλληνες ανταποκριτές. Από το twitter έγινε γνωστό τι ακριβώς ανέφερε το Ταμείο για ένα θέμα που ομολογουμένως είναι αβανταδόρικο για την κυβέρνηση.

Εκείνη την ώρα η κρατική ΕΡΤ αναμετέδιδε ζωντανά την ομιλία του πρωθυπουργού από τη Λάρισα. Μάταια περίμενα έως το τέλος του δελτίου για να πληροφορηθώ αυτά που είχα ήδη διαβάσει στο twitter. Το αποκλειστικό της ΕΡΤ δεν αναμεταδόθηκε παρά μόλις σήμερα, Πέμπτη, με 24 ώρες καθυστέρηση από τη συχνότητα της. Βλέπετε η κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα είχε κατά τους ιθύνοντες μεγαλύτερη σημασία από την είδηση ότι το Ταμείο δεν ζητά πρόσθετα μέτρα για το επόμενο έτος. Ίσως διότι τα πρόσθετα μέτρα θα τα απαιτήσουν αυτή τη φορά οι Ευρωπαίοι….

πηγή: in.gr / Νίκος Χασαπόπουλος

 

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΤο μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.