Β. Βρούτσης για απόρριψη αίτησης χρηματοδότησης αφαλάτωσης: Χαρτοπετσέτα στείλατε;

Δημοσίευση: 10.10.2017, 22:50
Τελευταία Ενημέρωση: 11.10.2017, 16:04

Έντονη κριτική άσκησε ο επικεφαλής των Πολιτών για τα Νησιά μας, Βασίλης Βρούτσης, με αφορμή την απόρριψη από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη" αίτησης χρηματοδότησης που είχε υποβληθεί από το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για εγκατάσταση Μονάδας Αφαλάτωσης. Το θέμα δεν ότι απορρίφθηκε, αλλά το γιατί απορρίφθηκε, τόνισε ο Βασίλης Βρούτσης, απαριθμώντας τους λόγους της απόρριψης και λέγοντας: Τι στείλατε, χαρτοπετσέτα; Ζήτησε δε να απαλλάξει ο δήμαρχος τον αντιδήμαρχο Μανώλη Πολυκρέτη από κάθε υπεύθυνη θέση, χαρακτηρίζοντάς τον ανίκανο. Ο Μανόλης Μαργαρίτης, απαντώντας, μίλησε για επιτυχίες της δημοτικής αρχής και αντέτεινε: Σας πονάει και σας τσούζει...
Ο επικεφαλής των Πολιτών για τα Νησιά μας με το έγγραφο απόρριψης της αίτησης χρηματοδότησης εγκατάστασης αφαλάτωσης (Φωτογραφία: Cyclades Voice)
Bookmark and Share

Ο επικεφαλής των Πολιτών για τα Νησιά μας, έθεσε το θέμα στη συνεδρίαση της Δευτέρας 9 Οκτωβρίου, αμέσως μετά την ενημέρωση που έκανε στο σώμα ο δήμαρχος για χαρμόσυνα γεγονότα για το δήμο, την πρόσφατη έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία και την επέκταση του αεροδρομίου, τη βράβευση του δήμου με χρυσό βραβείο για έργα αποκατάστασης περιβάλλοντος και συγκεκριμένα για την αποκατάσταση των 11 ΧΑΔΑ από τα Best City Awards 2017, καθώς και για τα εγκαίνια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού.

Ο Βασίλης Βρούτσης, παίρνοντας αμέσως μετά το λόγο, ανέφερε πως ο δήμαρχος έχει μια έντονη διάθεση να ανακοινώνει τα καλά, αλλά θα έπρεπε να ανακοινώνει και τα κακά, προσθέτοντας ότι από 11 Ιουλίου 2017 έχει απορριφθεί η αίτηση χρηματοδότησης για εγκατάσταση Μονάδας Αφαλάτωσης, επισημαίνοντας ότι δεν είναι ότι έχει απορριφθεί, αλλά γιατί έχει απορριφθεί, αναφέροντας τους λόγους απόρριψης που ήταν αρκετοί.

"Χαρτοπετσέτα στείλατε; Γιατί θέλετε να συνεχίζει να γίνεται ρεζίλι ο δήμος;", είπε συνεχίζοντας ο κ. Β. Βρούτσης, κάνοντας λόγο για κακή εξέλιξη ενός σημαντικού θέματος που αφορά στην επάρκεια του νερού, ενώ εκθέτει και το δήμο στο πώς λειτουργεί.

Ρώτησε δε γιατί ο δήμαρχος δεν έκανε ενημέρωση στη συνέντευξη Τύπου που συγκάλεσε για να ανακοινώσει την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για το αεροδρόμιο και για αυτή την απόρριψη της αίτησης χρηματοδότησης για την αφαλάτωση, σημειώνοντας ότι ο κόσμος πρέπει να τα ξέρει και αυτά.

Καταλήγοντας ο επικεφαλής των Πολιτών για τα Νησιά μας, επισήμανε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει αρνητική εξέλιξη για θέματα που προτείνονται.

Απευθυνόμενος δε στο δήμαρχο, ανέφερε ότι είχε κάνει μια προσπάθεια μετά από θέματα που είχαν προκύψει και είχε αφαιρέσει αρμοδιότητες από τον αντιδήμαρχο Μανώλη Πολυκρέτη που τις ξανάδωσε.

Ο Βασίλης Βρούτσης, ζήτησε "την αφαίρεση κάθε αρμοδιότητας που έχει να κάνει με τον τόπο από τον κ. Πολυκρέτη, γιατί έχει κριθεί ήδη ανίκανος και δεδομένου ότι ο δήμαρχος είναι αρμόδιος θα πρέπει να λάβει κάποιες αποφάσεις".

Ακούστε επίσης, τι δήλωσε ο Βασίλης Βρούτσης, μιλώντας στη Δανάη Μαύρου στον Aegean Voice 107.5Στην απάντηση που έδωσε κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο Μανόλης Μαργαρίτης σε όσα ανέφερε ο ο Βασίλης Βρούτσης, είπε ότι τα αφήνει να τα κρίνει ο κόσμος που γνωρίζει ότι στα θέματα αυτά η Νάξος παίρνει πρώτο βραβείο στην Ελλάδα και συνεχίζοντας, ανέφερε:

"Εάν εσείς θέλετε να υποβαθμίζετε καταστάσεις και να μιλάτε για ρεζίλια, ο κόσμος γνωρίζει όταν σε όλη την Ελλάδα βραβευόμαστε. Η βράβευση μπορεί να σας αποστομώσει. Και μην ξεχνάμε ποια ήταν η θέση σας για τους ΧΑΔΑ και για όλα, που ήταν πάντα αρνητική."Συνεχίζοντας ο δήμαρχος, πρόσθεσε:

"Όσο για το θέμα του κ. Πολυκρέτη και πάλι ο λαός το κρίνει και πάλι βλέπουμε αν ο Πολυκρέτης είναι άξιος. Ο Πολυκρέτης είναι άξιος και γι αυτό εγώ του έχω δώσει αυτή τη θέση. Είναι άξιος. Τη δίνει την αξία όμως ο ίδιος ο λαός κρίνοντάς τον. Και όπως είπα αυτή ακριβώς η βράβευση αποτελεί και την αξία και του Πολυκρέτη και της δημοτικής αρχής. Ο κόσμος βλέπει, ο κόσμος κρίνει και όσο και να θέλετε εσείς να υποβαθμίζετε τις καταστάσεις είτε για το αεροδρόμιο είτε για τη βράβευση ο κόσμος τα βλέπει και ο κόσμος κρίνει. Και κυριολεκτικά σας αφήνουμε εσάς στην κακή κριτική σας και ο κόσμος καταλαβαίνει γιατί μιλάτε έτσι. Γιατί κυριολεκτικά: σας καίει και σας τσούζει η κάθε επιτυχία της δημοτικής αρχής".

Επιμένοντας ο επικεφαλής των Πολιτών για τα Νησιά μας ότι δεν έλαβε απάντηση στο ερώτημα γιατί υποβλήθηκε με αυτόν το τρόπο η πρόταση για την αφαλάτωση και τι θα γίνει στη συνέχεια, ο κ. Πολυκρέτης είπε ότι όταν ανοίξει και πάλι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα υποβληθεί ξανά.

Οι λόγοι απόρριψης της αίτησης χρηματοδότησης της προτεινόμενης πράξης εγκατάστασης Μονάδας Αφαλάτωσης:

"Δεν είχαν υποβληθεί με την αίτηση:

1) στοιχεία ιδιοκτησιακού καθεστώτος για το οικόπεδο που θα εγκατασταθεί η μονάδα αφαλάτωσης,

2) οι απαιτούμενες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις σύμφωνα με την πρόσκληση. Συγκεκριμένα δεν έχουν υποβληθεί εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι για το σύνολο του έργου ή απόφαση απαλλαγής ή τεκμηρίωση περί μη-απαίτησης, σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους του αρμόδιου Υπουργείου και τον Ν. 4014/2011 όπως ρητά αναφέρει η Πρόσκληση,

3) έγκριση των Τευχών Δημοπράτησης,

4) οι πίνακες Δ1, Δ2, 5) έκθεση προσβασιμότητας ΑμεΑ,

6) τυποποιημένα χρονοδιαγράμματα,

7) τεκμηρίωση του προϋπολογισμού και του χαρακτηρισμού της πράξης ως προμήθεια,

8) απόφαση του Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων Εργων στη περίπτωση δημοπράτησης ως εργολαβία με το σύστημα "μελέτη-
κατασκευή".

Σημειώνεται ότι ο δικαιούχος έχει υποβάλει με την αίτηση στο ΟΠΣ βεβαιώσεις σύμφωνα με τις οποίες οι εγκρίσεις και οι άδειες που απαιτούνται είναι σε εξέλιξη και θα προσκομισθούν εφόσον ενταχθεί η πράξη.

Σε email με το οποίο ζητήθηκε η περιβαλλοντική αδειοδότηση, ο δικαιούχος απάντησε στις 26/4/2017 ότι ακόμη δεν έχει ανατεθεί η μελέτη.

Όσον αφορά τη μελέτη του έργου, το έργο κρίνεται ελλιπώς μελετημένο ως προς τα απαιτούμενα συνοδά έργα και την θέση υδροληψίας.

Επίσης τα Τεύχη Δημοπράτησης (Συγγραφή Υποχρεώσεων κλπ) και ο Π/Υ μελέτης που έχει υποβληθεί αφορούν εργολαβία με κατ΄αποκοπή άρθρα χωρίς τεκμηρίωση των τιμών αν και στο Τεχνικό Δελτίο Πράξης η πράξη περιγράφεται ως "προμήθεια και εγκατάσταση" και στο Τεύχος "Τεχνική Περιγραφή-Ειδικές Προδιαγραφές" (κεφ. 1.5.2 και 1.5.5) αναφέρονται "προκατασκευασμένες δεξαμενές" και "προκατασκευασμένες μονάδες αφαλάτωσης" αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την πρόσκληση ο προϋπολογισμός της προμήθειας πρέπει να τεκμηριώνεται με διερεύνηση τιμών αγοράς με βάση τις οποίες θα γίνεται ο αναλυτικός προσδιορισμός κόστους."

Δανάη Μαύρου

Newsroom Cyclades Voice

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΤο μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.