Τσίπρας: Πλέον περνάμε σε θετική ατζέντα, η ΝΔ σε δύσκολη θέση

Δημοσίευση: 18.05.2017, 21:27
Τελευταία Ενημέρωση: 18.05.2017, 21:29

Κατανοώ τη ΝΔ, γιατί όντως διμιουργείται σοβαρό πρόβλημα στρατηγικής για αυτή, καθώς η αξιολόγηση κλείνει και οδεύουμε μετά από 7 χρόνια σε συνολική συμφωνία και για το χρέος και για το δημοσιονομικό μονοπάτι την επόμενη δεκαετία, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Ολομέλεια της Βουλής, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κ.Μητσοτάκη.
(Φωτογραφία: Intime)
Bookmark and Share

«Περνάμε πλέον σε θετική ατζέντα και χάνετε τους βασικούς συμμάχους σας που είναι η καλλιέργεια φόβου και η καταστροφολογία», πρόθεσε. Απέδωσε δε αυτό το ενδιαφέρον για την αξιωματική αντιπολίτευση, στο ότι «τώρα που δίνεται η δυνατότητα μετά από 7 χρόνια να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα θα ήταν χρήσιμη μια σοβαρή αντιπολίτευση».

Ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας την επίθεση στην ΝΔ την κατηγόρησε όχι μόνο για έλλειψη επιχειρημάτων και εναλλακτικής πρότασης, αλλά και για προσπάθεια παραπλάνησης του λαού σχετικά με τέταρτα μνημόνια, το ύψος των μέτρων και των αντιμέτρων, καθώς για τους όρους και το χρόνο εφαρμογής των θετικών μέτρων.

«Θα σταθώ στα δύο βασικότερα εκ των ψευδών, στα αφηγήματα της καταστροφολογίας περί 4ου μνημονίου και ψευδοαντιμέτρων», είπε ο ο πρωθυπουργός.

Επαναλαμβάνοντας ότι η συμφωνία είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, τόνισε ότι αυτά που λέει η ΝΔ ότι χρειάζεται πρωτογενές πλεόνασμα 5,5% για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα, είναι εσκεμμένη παραπλάνηση. Τα αντίμετρα ύψους 1% θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα με τα επιπλέον μέτρα το 2019, αν το σύνολο το θεσμών -και όχι μόνο το ΔΝΤ- κρίνουν ότι επιτεύχθηκε ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, ξεκαθάρισε. Στόχος μάλιστα, που, όπως είπε, είναι σίγουρος ότι θα επιτευχθεί, δεδομένου ότι το 2016, υπό αρνητικές συνθήκες, η κυβέρνηση πέτυχε ήδη πλεόνασμα 4,2%. «Τα επιχειρήματά σας περί αποτυχίας επίτευξης των στόχων και ενεργοποίησης του δημοσιονομικού κόφτη» εξουδετερώθηκαν.

Σε ό,τι αφορά δε το αφήγημα της ΝΔ περί τέταρτου μνημονίου, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι εάν βαφτίζουν το Δημοσιονομικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής μνημόνιο τότε δεν πρόκειται για το τέταρτο, αλλά για το δέκατο, ενώ έχουμε και «καμιά δεκαριά» για τα επόμενα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τα οφέλη της συμφωνίας για τη χώρα, είπε ότι εξασφαλίζεται η επόμενη δόση του δανείου, η εφαρμογή των αντιμέτρων ύψους 4 δισ. ευρώ «που θα κατευθυνθούν κυρίως στη στήριξη των ασθενέστερων και όχι για εξυπηρετήσεις ημετέρων» αλλά κυρίως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που θα οδηγήσουν σε θετική έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους από το ΔΝΤ, ανάβοντας το πράσινο φως για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE).

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε κατά την ομιλία του στη Βουλή ότι χωρίς εξασφάλιση μέτρων για το χρέος  τα μέτρα περικοπών της συμφωνίας δεν θα εφαρμοστούν.

πηγή: in.gr

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΤο μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.