Βραβείο Europa Nostra στο έργο ψηφιοποίησης «Hermoupolis Digital Heritage Management»

Δημοσίευση: 14.04.2015, 17:19
Τελευταία Ενημέρωση: 14.04.2015, 17:34

Η Ελλάδα κερδίζει τρία βραβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτιστική κληρονομιά/ Βραβεία Europa Nostra. Μεταξύ αυτών, το κορυφαίο βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς Europa Nostra απονεμήθηκε στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης για το Σύστημα Ψηφιακής Διαχείρισης Ιστορικών Κτηρίων της Ερμούπολης (HER.M.E.S.), το οποίο αναπτύχθηκε ως έρευνα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από το διδάκτορα του ΕΜΠ και Προϊστάμενο Προγραμματισμού & ΤΠΕ, Παύλο Χατζηγρηγορίου...
(Φωτογραφία από en.wikipedia.org)

Η έρευνα ψηφιοποίησης, επιλέχθηκε μεταξύ 263 αιτήσεων από 29 χώρες της Ευρώπης και σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, θεωρείται ότι είναι υπόδειγμα για τη διάδοση της αξίας της ψηφιοποίησης, στη συλλογή και διατήρηση πληροφοριών, σχετικά με την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Ευρώπης. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Νεολαία και τον Αθλητισμό, Tibor Navracsics, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για τους νικητές, δηλώνοντας ότι αποτελούν άριστο παράδειγμα των όσων μπορούν να επιτύχουν για την πολιτιστική κληρονομιά, αφοσιωμένοι και ικανοί Ευρωπαίοι πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, που η Ελλάδα κερδίζει το βραβείο Europa Nostra στην κατηγορία “Έρευνα/Ψηφιοποίηση”.

Η Σύρος και ειδικά η Ερμούπολη, εξασφαλίζει μία σειρά από πλεονεκτήματα που προκύπτουν από αυτό το βραβείο.

Συγκεκριμένα, πέρα από τη δημοσιότητα και την προώθηση της Ερμούπολης ως “Βραβευμένη πόλη από την Europa Nostra”, ενισχύεται η υποψηφιότητά της για τον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς υπάρχει τεκμηριωμένος δεσμός μεταξύ των βραβευμένων με Europa Nostra πόλεων και των ενταγμένων στον κατάλογο της UNESCO πόλεων/μνημείων.

Η Ερμούπολη κερδίζει μία σημαντική προβολή σε ένα δίκτυο πόλεων και οργανισμών που ασχολούνται με τον πολιτισμό και στρέφει το πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον στο νησί μας. Ισχυροί είναι επίσης οι δεσμοί μεταξύ Europa Nostra και του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και για το λόγο αυτό ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, όπως επισημαίνεται, θα αξιοποιήσει αυτή τη διάκριση, για να ωθήσει και την υποψηφιότητά της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021.
 
Οι 28 νικητές που επιλέχθηκαν από 263 αιτήσεις, τις οποίες υπέβαλαν οργανισμοί και ιδιώτες από 29 χώρες, τιμήθηκαν για τα εξαιρετικά επιτεύγματά τους σε τέσσερις κατηγορίες: Στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην έρευνα και ψηφιοποίηση, στις ειδικές υπηρεσίες διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση.
 
Όσον αφορά την Ελλάδα, στην πρώτη κατηγορία, το ευρωπαϊκό βραβείο απονεμήθηκε στο αρχοντικό Αντουανίκο, στη Χίο, ένα από τα κτήματα με κήπο που βρίσκονται στην πανέμορφη περιοχή του Κάμπου. Το κυρίως οίκημα κτίστηκε το 1893, αλλά εντός του κτήματος υπάρχουν παλαιότερες υποδομές, όπως το σύστημα άρδευσης των εσπεριδοειδών.

Το έργο ψηφιοποίησης «Hermoupolis Digital Heritage Management», η πλατφόρμα που παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για περισσότερα από 1.000 σπίτια που διατηρούνται στην Ερμούπολη της Σύρου, από την ίδρυση της (πριν από περίπου 200 χρόνια) έως τις μέρες μας, πήρε το βραβείο στην κατηγορία της έρευνας και ψηφιοποίησης.

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η έρευνα για τους ανεμόμυλους του Οροπεδίου της Κρήτης, που επίσης βραβεύτηκε. Πρόκειται για τους χιλιάδες αρδευτικούς ανεμόμυλους που χτίστηκαν μεταξύ 1910 και 1950, οι οποίοι τις τελευταίες δεκαετίες είχαν αχρηστευθεί λόγω εγκατάλειψης. Ωστόσο, η πρόσφατη έρευνα του μηχανολόγου μηχανικού, Γιώργου Χατζάκη, δίνει ελπίδες για την επαναλειτουργία τους.
 
Την τελετή απονομής των βραβείων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουνίου 2015 στο δημαρχείο του Όσλο, στη Νορβηγία, συνδιοργανώνουν ο Fabian Stang, δήμαρχος του Όσλο, ο Tibor Navracsics, Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού και ο γνωστός τενόρος Πλάθιντο Ντομίνγκο, που είναι πρόεδρος της Europa Nostra.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, επτά από τους νικητές θα τιμηθούν με το Μεγάλο Βραβείο (Grand Prix), λαμβάνοντας ο καθένας 10.000 ευρώ, ενώ ένας θα πάρει το Βραβείο του Κοινού (Public Choice), που θα επιλεχθεί ύστερα από online ψηφοφορία από την Europa Nostra.

 

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 130


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.