Προς νέο οργανωτικό μοντέλο των λιμενικών ταμείων

Δημοσίευση: 07.11.2014, 13:54
Τελευταία Ενημέρωση: 07.11.2014, 19:25

Ευρεία σύσκεψη με θέμα την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Λιμενικών και Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων της χώρας διεξήχθη το απόγευμα της Πέμπτης 6/11 στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργού, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων, συμμετείχε και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος. Ο υπουργός, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενός νέου οργανωτικού μοντέλου των λιμενικών ταμείων που θα αξιοποιεί την ανεκμετάλλευτη έως τώρα δυναμική τους προς όφελος των πολιτών:

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης της Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και Δήμαρχος Αμφιλοχίας, Αποστόλης Κοιμήσης, ο Δήμαρχος Μεσολογγίου, Νίκος Καραπάνος,ο Δήμαρχος Σιθωνίας Χαλκιδικής, Ιωάννης Τζίτζιος, ο πρώην Δήμαρχος Ναυπάκτου και μέλος της ΚΕΔΕ, Αθανάσιος Παπαθανάσης,ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Αθανάσιος Χριστόπουλος, καθώς και ο Πρόεδρος της νεοσύστατης Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, Κωνσταντίνος Μουτζούρης.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θεσμικό επαναπροσδιορισμό της λειτουργίας των λιμενικών και δημοτικών λιμενικών ταμείων της χώρας, καθώς και στη χάραξη μίας νέας, ενιαίας λιμενικής πολιτικής η οποία θα βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε μία συνοπτική παρουσίαση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των λιμενικών ταμείων που ισχύει σήμερα και με αιχμή τις περισσότερες περιπτώσεις δημοτικών λιμενικών ταμείων, ανέλυσε τις δυσλειτουργίες που παρουσιάζει. Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, ανέδειξε την αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενός νέου οργανωτικού μοντέλου των λιμενικών ταμείων που θα αξιοποιεί την ανεκμετάλλευτη έως τώρα δυναμική τους προς όφελος των πολιτών:

«Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε την αναβάθμιση των λιμανιών μας. Πώς, δηλαδή, θα τα αξιοποιήσουμε ως πόλους ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες, αυξάνοντας τα έσοδα τους και τους απασχολούμενους γύρω από αυτά» τόνισε, αρχικά, ο κ.Βαρβιτσιώτης και προσέθεσε: «Δεν πιστεύω στις οριζόντιες λύσεις. Το κάθε λιμάνι είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, έχει τις δικές του ιδιομορφίες και εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες. Γι αυτό και πρέπει η κάθε περίπτωση να μελετηθεί ξεχωριστά. Εγώ θέλω η σημερινή συνάντηση να αποτελέσει σημείο προβληματισμού και ξεκινήματος ενός διαλόγου για την ορθή αξιοποίηση των λιμανιών μας», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Οι κ.κ. Αγοραστός και Πατούλης, επεσήμαναν την αναγκαιότητα της θέσπισης ενός πλαισίου διαβούλευσης προς αυτήν την κατεύθυνση, πάνω στο οποίο θα θεμελιωθεί η δημιουργία ενός ενιαίου λιμενικού συστήματος, τονίζοντας και εκείνοι από την πλευρά τους, όμως, ότι «θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε λιμένος».

Στο τέλος της σύσκεψης, οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκφράζοντας, στο σύνολό τους, τη στήριξή τους στην πρωτοβουλία του κ. Βαρβιτσιώτη, επεσήμαναν τη σημασία που έχει η έναρξη του συγκεκριμένου διαλόγου, καθώς «μπορεί να αποβεί ωφέλιμος τόσο για τις τοπικές τους κοινωνίες όσο και για την αναβάθμιση των στόχων της Εθνικής Λιμενικής Πολιτικής».

Τι δήλωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Ρόδο την Παρασκευή 7/11, δήλωσε σχετικά με τη σύσκεψη στο υπουργείο:

Ειδικότερα για το θέμα των λιμανιών, που ήταν το βασικό της σύσκεψης στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου,  η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θεσμικό επαναπροσδιορισμό της λειτουργίας των λιμενικών και δημοτικών λιμενικών ταμείων της χώρας, καθώς και στη χάραξη μίας νέας, ενιαίας λιμενικής πολιτικής η οποία θα βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Το θέμα αφορά ιδιαίτερα το Νότιο Αιγαίο το οποίο έχει 118 λιμάνια, το 15% του συνόλου των ελληνικών λιμένων.  Το υπουργείο δεν κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση, αφού η συζήτηση είχε σκοπό την έναρξη του διαλόγου αποτύπωσης της κατάστασης και της διερεύνησης  λύσεων. 

Αποφασίστηκε να συσταθεί τριμερής επιτροπή (Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου – ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ) για να μελετήσει διεξοδικά το θέμα.

Επίσης, συμφωνήθηκε από τους συμμετέχοντες να εξετασθούν τα ζητήματα που προκύπτουν κατά περίπτωση, καθώς λόγω των ιδιαιτεροτήτων, των ιδιομορφιών και των διαφορετικών αναγκών, δεν μπορεί να υπάρξει οριζόντια λύση για όλα τα λιμάνια της χώρας.

«Οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν στοχευμένα και  κατά περίπτωση, ώστε τα λιμάνια να καταστούν λειτουργικά και βιώσιμα»
ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος ενώ διευκρίνισε ότι «δεν τέθηκε ζήτημα ιδιωτικοποίησης των λιμενικών ταμείων»

Naxos News με πληροφορίες από zougla.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 122


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.