Στο κόκκινο η μεταφορά ασθενών στη Νάξο!

Δημοσίευση: 03.04.2014, 14:24
Τελευταία Ενημέρωση: 03.04.2014, 14:38

Το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου, Κ.Υ. Αμοργού, Π.Ι. & Π.Π.Ι. Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων (Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ.), απέστειλε επιστολή προς κάθε αρμόδιο για τη διαθεσιμότητα των οδηγών του Κ.Υ.-Νοσοκομείου Νάξου, παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας περί εξαίρεσης των νησιωτικών περιοχών από τις διαθεσιμότητες, επισημαίνοντας τους κινδύνους που συνεπάγεται για την ανθρώπινη ζωή αυτή η ενέργεια...
Με τη θέση των πληρωμάτων σε διαθεσιμότητα, οι 3 διασώστες μπορούν να καλύψουν μόνο 20 από τις 42 βάρδιες που απαιτούνται εβδομαδιαίως!

Αναλυτικά, η επιστολή του προέδρου του σωματείου:

Κύριοι,
Με σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε την 30/03/2014 στην Βουλή, προβλέπεται η θέση σε διαθεσιμότητα των οδηγών των νοσοκομείων όλης της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του Νοσοκομείου μας, παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις του Υπουργού Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης περί εξαίρεσης των νησιωτικών περιοχών από τις διαθεσιμότητες.  Σύμφωνα με το ίδιο νομοσχέδιο, οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα μεταφερθούν σε διάστημα ενός μηνός στο ΕΚΑΒ σε συστηνόμενες οργανικές θέσεις χωρίς όμως να γίνεται γνωστός ο τόπος διάθεσης τους καθώς και η διαδικασία και τα κριτήρια μεταφοράς.

Μετά ταύτα, από την δημοσίευση σε ΦΕΚ του ανωτέρω νομοσχεδίου γίνεται απαιτητή από τα όργανα διοίκησης του Νοσοκομείου μας η έκδοση διαπιστωτικών πράξεων θέσεως σε διαθεσιμότητα του ανωτέρω προσωπικού, γεγονός που θα αποστερήσει τους κατοίκους του νησιού μας από τις πολύτιμες υπηρεσίες των Πληρωμάτων Ασθενοφόρου και θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την ζωή και την ασφάλεια τους.

Σχετικά σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:

1. Στο Γενικό Νοσοκομείο – ΚΥ Νάξου υπηρετούν αυτή τη στιγμή 4 οδηγοί – πληρώματα ασθενοφόρου οι οποίοι μαζί με τους 4 διασώστες του ΕΚΑΒ καλύπτουν καθημερινά σε 24ωρη βάση όλα τα επείγοντα περιστατικά μεταφοράς ασθενών στο Νοσοκομείο μας, όλες τις διακομιδές προς και από την μονάδα μας καθώς και όλες τις ανάγκες μεταφορών (οξυγόνα, υλικά κλπ). Για να καλυφθεί η 24ωρη λειτουργία απαιτούνται 42 βάρδιες την εβδομάδα και δεδομένου ότι με το υπάρχον προσωπικό είναι ήδη αδύνατον να καλυφθούν, οι εργαζόμενοι αυτοί, όλα τα προηγούμενα χρόνια εργάζονταν επιπλέον βάρδιες με δεκάδες οφειλόμενες άδειες και ρεπό για να μην αφήσουν τους κατοίκους του νησιού μας χωρίς άμεση ιατρική βοήθεια.

2. Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, με τεράστιο ορεινό και δυσπρόσιτο όγκο και έχει μόνιμο πληθυσμό 22.000 κατοίκους ο οποίος υπερπολλαπλασιάζεται την τουριστική περίοδο (από Πάσχα μέχρι Οκτώβρη). Όλος αυτός ο πληθυσμός εξυπηρετείται υγειονομικά από το Γενικό Νοσοκομείο – ΚΥ Νάξου το οποίο καλύπτει επιπλέον και τα νησιά της Αμοργού και των Μικρών Κυκλάδων  (Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια).

3. Με την θέση των πληρωμάτων του Νοσοκομείου μας σε διαθεσιμότητα, η μεταφορά ασθενών στο νησί μας θα εξυπηρετείται από τους 3 διασώστες του ΕΚΑΒ που μπορούν να καλύψουν μόνο 20 από τις 42 βάρδιες εβδομαδιαίως αφήνοντας κενές 22 βάρδιες.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάστε:

1. Με την θέση των πληρωμάτων του Νοσοκομείο μας σε διαθεσιμότητα, ποια μέριμνα έχει ληφθεί για την κάλυψη των κενών που θα δημιουργηθούν;
2. Τι θα συμβεί αν κάποιος συμπολίτης μας χρήζει άμεσης μεταφοράς στο Νοσοκομείο σε κενή βάρδια;
3. Ποιος είναι υπεύθυνος για τους κινδύνους που συνεπάγεται στην ζωή και ασφάλεια των πολιτών την Νάξου και των γύρω νησιών η έλλειψη πληρωμάτων ασθενοφόρου;
Και σας καλούμε στα πλαίσια της αρμοδιότητας καθενός από εσάς:
1. Να παγώσετε την διαδικασία διαθεσιμοτήτων και να προβείτε σε κατάλληλες ενέργειες για την οριστική απόσυρση τους
2. Να μην εκδώσετε καμία διαπιστωτική πράξη διαθεσιμότητας
3. Να προβείτε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που διασφαλίζουν την υγεία, τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών των νησιών μας

Διαφορετικά σας δηλώνουμε ότι σας καθιστούμε ως αποκλειστικά υπεύθυνους σε περίπτωση οποιασδήποτε βλάβης στην υγεία και την ζωή των συμπολιτών μας όχι μόνο ως εργαζόμενοι του Νοσοκομείου αλλά πρωτίστως ως κάτοικοι αυτού του Νησιού και πολίτες αυτής της Χώρας που εξυπηρετούμαστε από το δημόσιο σύστημα υγείας.
Αναμένουμε την έγγραφη ενημέρωση μας.

ΓΙΑ ΤΟ Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΜΠΙΔΗΣ ΦΩΤΗΣ

Η επιστολή εστάλη:

ΠΡΟΣ:
1. Αναπληρωτή Διοικητή Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου
2. Διοικητή Διασυνδεομένων Νοσοκομείων Γ.Ν. Σύρου Βαρδάκειο & Πρώϊο & Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου
3. Διοικητή 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου
4. Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
5. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Νάξου
6. Βουλευτές Κυκλάδων

ΚΟΙΝ:
1. Δήμαρχο & Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
2. Διοικητική Διευθύντρια Γ.Ν. – Κ.Υ. Νάξου
3. Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου
4. Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου
5. ΜΜΕ

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 146


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.