Οι δήμοι ως κερδοφόρες επιχειρήσεις

Δημοσίευση: 03.08.2013, 19:11

Αυξήσεις και περικοπές συνιστούν προς τους δήμους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των Δήμων το 2014. Οι αυξήσεις έχουν να κάνουν με τα ανταποδοτικά τέλη, όπως η ύδρευση και η καθαριότητα, ο δημοτικός φωτισμός. Οι περικοπές, έχουν να κάνουν με υπερωρίες, μετακινήσεις, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, αλλά και την οικονομική βοήθεια προς τους οικονομικά αδύνατους! Αυτές τις οδηγίες δίνουν οι υπουργοί, χωρίς όμως να γνωρίζουν, αν για παράδειγμα τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες, αξίζουν τα ποσά με τα οποία ήδη κοστολογούνται!

Ειδικά όσον αφορά τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν σε πολλές περιπτώσεις δημότες για την καθαριότητα, όταν η ανάλογη υπηρεσία υπολειτουργεί ή λειτουργεί σε κάποιες περιοχές, όπως σε χωριά της Νάξου, στοιχειωδώς για δυο μήνες κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, μόνο ως πικρόχολο αστείο μπορεί να εκληφθεί η σχετική για αύξηση του συγκεκριμένου τέλους οδηγία.

Με τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες των νησιωτικών δήμων, αναρωτιέται κανείς, αν οι υπουργοί έχουν γνώση της πραγματικότητας όταν λένε πως οι υπερωρίες θα πρέπει να περικοπούν και να επιτρέπονται μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης κι αφού έχουν εξαντληθεί οι προσπάθειες απόδοσης των υπαλλήλων εντός του κανονικού ωραρίου!

Ας έλθουν να παρακολουθήσουν την αποκομιδή των απορριμμάτων στη Νάξο, αλλά και την καθαριότητα των δημοτικών δρόμων, που για κάποια σημεία ή χωριά όταν συμβεί αποτελεί είδηση!

Η ουσία, όμως, της οδηγίας, είναι αλλού!

Οι δήμοι, πρέπει να λειτουργούν εδώ και τώρα ως επιχειρήσεις και μάλιστα κερδοφόρες!

Δεν υπάρχει σαφέστερο μήνυμα από τους δυο καθ' ύλην αρμόδιους υπουργούς, ότι οι δήμοι δεν πρέπει πλέον να περιμένουν από το κράτος οικονομική βοήθεια, που έτσι κι αλλιώς μειωνόταν σταθερά τα τελευταία δυο χρόνια.

Δεν θα εκπλαγούμε, αν τους ακούσουμε να μιλούν και για δημάρχους-μάνατζερ!

Αυτό όμως που προκαλεί αγανάκτηση, είναι το σκέλος της οδηγίας που αναφέρει να μειώσουν οι δήμοι στο ελάχιστο τη βοήθεια προς τους οικονομικά αδύνατους πολίτες!

Όσοι δήμοι δηλαδή, προσφέρουν μια στοιχειώδη οικονομική βοήθεια, να την κόψουν, αν, έστω και για κάποια ευρώ, από αυτήν εξαρτάται ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού τους!

Άλλωστε οι μνημονιακές υποχρεώσεις των δήμων έχουν ήδη γνωστοποιηθεί.

Διευκρινίσεις δίνουν οι υπουργοί, μήπως και δεν έχουν γίνει απολύτως αντιληπτές.

Τώρα έγιναν;Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Σχόλια Αναγνωστών:

Ο αναγνώστης: Αρχάγγελος έγραψε: 19/12/2013
ΞΥΠΝΑ ΝΗΣΙΩΤΗ Πόσο αδιάβαστοι ή μάλλον πόσο άσχετοι και μακριά απ την πραγματικότητα πρέπει να είναι μερικοί καρεκλοκένταυροι κυβερνώντες. Ειδικότερα πόσο μακριά είναι απ την πραγματικότητα του τι συμβαίνει στην νησιωτική Ελλάδα. Για παράδειγμα στην Αμοργό οι ιδιώτες πληρώνουν το κακής ποιότητας νερό πάνω από 1,40€ /μ³ και οι επαγγελματίες 2,40 € /μ³ ενώ στην ηπειρωτική Ελλάδα οι τιμές αντίστοιχα είναι 0,40€ /μ³μεχρι 0,70€ /μ³ (ιδιώτες) και 0,70€ /μ³μεχρι 0,85€ /μ³ (επαγγελματίες). Το νερό χρυσάφι που τρέχει στις βρύσες μας είναι ακατάλληλο για πόσιμο και πληρώνουμε επιπλέον εμφιαλωμένο για να μην αρρωστήσουμε ενώ παράλληλα καταστρέφονται από τα άλατα σχεδόν όλα τα μηχανήματα όπως ψύκτες πλυντήρια πιάτων και ρούχων αλλά και οι υδραυλικές εγκαταστάσεις. Ποιος θα τα πληρώσει αυτά πανεξυπνε υπουργέ. Ας τους αρχίσουμε λοιπόν στις ποινικές μηνύσεις για αμέλεια, παράβαση καθήκοντος, εκθεση σε κύνδυνο της δημόσιας υγείας κ.α. αλλά και αστικές αγωγές αποζημιώσεων για καταστροφές περιουσιακών στοιχείων από διάθεση ακατάλληλου προϊόντος εφόσον γνωρίζουν καλά τι μας πουλάνε. Ελεύθερη αγορά δεν θέλετε? Το νου σας ρεμάλια ! που ελεγε ο Κωνσταντάρας.

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 117


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.