Αντιπροσωπεία του αδελφού δήμου Ακανθούς επισκέπτεται τη Νάξο

Δημοσίευση: 26.09.2012, 19:36
Τελευταία Ενημέρωση: 26.09.2012, 19:59

Προγραμματισμένη επίσκεψη στη Νάξο θα πραγματοποιήσει αντιπροσωπεία του Δήμου Ακανθούς από τα κατεχόμενα της Κύπρου, από την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου έως την Τρίτη 2 Οκτωβρίου Η επίσκεψη γίνεται στο πλαίσιο της σύσφιγξης των σχέσεων των δύο Δήμων, καθώς ο Δήμος Νάξου είχε αδελφοποιηθεί με το Δήμο Ακανθούς το 1995. Καλούνται οι δημότες να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή και το Σάββατο στο Δημοτικό Θέατρο Ϊάκ. Καμπανέλλης.
Ο δήμαρχος Ακανθούς (με το κασκόλ) και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου

Η αντιπροσωπεία του δήμου Ακανθούς, αποτελείται από το Δήμαρχο, Σάββα Σαββίδη, δύο μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τον κ. Σίμο Κουτσαντώνη και τον κ. Σάββα Καρτανά και την ασκούσα καθήκοντα Δημοτικού Γραμματέα, κ. Ελένη Ζαννέττου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής στη Νάξο της αντιπροσωπείας του αδελφού Δήμου, θα πραγματοποιηθούν οι εξής δράσεις: 

1. Έκθεση φωτογραφίας για την «Προβολή της λεηλασίας της πολιτιστικής  κληρονομιάς της Ακανθούς από τους Τούρκους» (εγκαίνια την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, στις 18:00, στο φουαγιέ του δημοτικού θεάτρου «Ιάκωβος Καμπανέλλης).

2.  Ομιλία του Δημάρχου Ακανθούς, κ. Σάββα Σαββίδη, σχετικά με τη πορεία του Κυπριακού και ιδιαίτερα με την «Γ’ Συμφωνία της Βιέννης του 1975» που αφορά και την Ακανθού, το Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, στο δημοτικό θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης». Θα προηγηθεί χαιρετισμός του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κ. Μανόλη Μαργαρίτη.

3.  Ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου μας, με αγορά τροφίμων της τάξεως των €3,000, προϊόν εράνου που διενήργησε ο Δήμος Ακανθούς ανάμεσα στους Ακανθιώτες.
 
Ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, καλεί τους δημότες να παραβρεθούν στις εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στο «Ιάκωβος Καμπανέλλης», δείχνοντας έμπρακτα τα αισθήματα φιλοξενίας που μας διακατέχουν και αναγνωρίζοντας την προσφορά των φίλα προσκείμενων κατοίκων του Δήμου Ακανθούς.

Ο Δήμος Ακανθούς ιδρύθηκε το 1908.

Είναι ένας από τους πιο παλιούς Δήμους της Κύπρου. Σε πληθυσμό είναι ο μικρότερος από τους 9 κατεχόμενους Δήμους με 1300 περίπου ψηφοφόρους και ο προτελευταίος μετά  τον Δήμο Λευκάρων από τους 33 Δήμους της Κύπρου.
 
Είναι ένας Δήμος ο οποίος έγινε κατ’ οικονομία γιατί δεν πληρούσε τα πληθυσμιακά κριτήρια. Είχε όμως κάποιες ιδιαιτερότητες π.χ. βρισκόταν μακριά από τα αστικά κέντρα, είχε μεγάλη έκταση, περίπου 52 τ. μίλια και αρκετά εισοδήματα όπως λάδι, χαρούπια, τυριά κ.τ.λ.
 
Εκτός των άλλων κατά την επίσκεψη του Άγγλου Κυβερνήτη το 1908 ο ευπαίδευτος δάσκαλος Φώτιος Σάββα, ο οποίος αργότερα διετέλεσε και Δήμαρχος Ακανθούς υποδεχόμενος τον τότε κυβερνήτη σε εμπνευσμένο λόγο του εξέφρασε το Παγκοινοτικό αίτημα για ίδρυση Δημαρχείου.

Ο Κυβερνήτης παρ’ ότι στην αρχή ήταν διστακτικός λόγω του πληθυσμιακού μεγέθους της Ακανθούς έδωσε αργότερα την συγκατάθεση του για ίδρυση Δημαρχείου. Η οριστική απόφαση ελήφθη την 26η Ιουνίου 1908 και δημοσιεύτηκε στην αποικιοκρατική εφημερίδα της Κυβέρνησης την 10η Ιουλίου 1908, η οποία και θεωρείται η γενέθλια μέρα της ίδρυσης του Δήμου Ακανθούς.
 
 

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 66


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.