Φάβα Σχοινούσας:1ο βραβείο στο 6ο φεστιβάλ Κυκλαδικής γαστρονομίας "Ν.Τσελεμεντές"

Δημοσίευση: 14.09.2012, 20:50
Τελευταία Ενημέρωση: 14.09.2012, 21:29

Η Φάβα Σχοινούσας ταξίδεψε στη Σίφνο και στην πρώτη συμμετοχή της στο 6ο φεστιβάλ Κυκλαδικής γαστρονομίας "Νικόλαος Τσελεμεντές" στον Αρτεμώνα της Σίφνου, απέσπασε το 1ο Βραβείο Γαστρονομίας. "Όσοι έχουν δοκιμάσει φάβα Σχοινούσας καταλαβαίνουν πολύ καλά για ποιο λόγο κέρδισε το πρώτο βραβείο γαστρονομίας", επισημαίνει ο σύλλογος Σχοινουσιωτών. Εκτός όμως από τη πεντανόστιμη φάβα, τα ξεροτήγανα και το ρακόμελο, που απόλαυσε ο κόσμος στο περίπτερο της Σχοινούσας, η αποστολή του νησιού απέσπασε την αγάπη του κόσμου και για το κέφι και το μπρίο της μουσικοχορευτικής παρουσίασης που είχε κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.
Bookmark and Share

Ο σύλλογος Σχοινουσιωτών, αναφέρει για τη συμμετοχή της Σχοινούσας στο 6ο φεστιβάλ Κυκλαδικής γαστρονομίας "Νικόλαος Τσελεμεντές" στη Σίφνο:

 
Με εντυπωσιακή επιτυχία και συμμετοχή διεξήχθη για έκτη χρονιά στη Σιφνο το φεστιβάλ Κυκλαδικής γαστρονομίας το τριήμερο 6, 7 και 8 Σεπτεμβρίου προς τιμήν του μεγαλύτερου Έλληνα αρχιμάγειρα  του 20ου αιώνα του Σιφναίου Νικόλαου Τσελεμεντέ. 
 
 Για τη Σχοινούσα, που φέτος ήταν η πρώτη μας συμμετοχή  και γι αυτό το λόγο ήταν και το τιμώμενο νησί , το αποτέλεσμα ήταν θριαμβευτικό . Κατά γενική ομολογία και των διοργανωτών αλλά και των εκατοντάδων κόσμου που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις στον Αρτεμώνα , η αποστολή του νησιού μας απέσπασε την αγάπη του κόσμου για το κέφι και το μπρίο του μουσικοχορευτικού μέρους αλλά και τις γαργαλιστικές νοστιμιές της κουζίνας μας , αποκλειστικά με προϊόντα του τόπου μας. Από την πρώτη μέρα και μετά το στήσιμο του περιπτέρου μας και ενώ οι μαγείρισσες μας, Μαρία Οικονομίδου & Ακαθή Κωβαίου μάγευαν το κοινό με τα πεντανόστιμα ξεροτήγανα και το θεϊκό μας ρακόμελο , το χορευτικό τού νησιού ντυμένο με τις παραδοσιακές μας στολές μαζί με τους μουσικούς μας σεργιάνιζε στον Αρτεμώνα , παίζοντας και χορεύοντας στα στενά και τις αυλές του χωριού, έως ότου καταλήξει στη πλατεία του χωριού όπου το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ.
       
Την επομένη έγινε ο Κυκλαδίτικος παραδοσιακός γάμος.  
Συμβολικά  παντρεύτηκαν η Σχοινούσα σαν τιμώμενο νησί με την Σίφνο.Ο Σχοινουσιώτης γαμπρός ντυμένος με την λαμπρή παραδοσιακή του φορεσιά και με την ακολουθία του γυρίζανε από χωριό σε χωριό για να πάρουν τούς κουμπάρους και όλοι μαζί να πάνε στο σπίτι της Σιφναίας νύφης που φορούσε το πολύτιμο παραδοσιακό νυφικό της φόρεμα.Όλοι μαζί πια κατέληξαν στην πλατεία του Αρτεμώνα για το νυφικό ξεφάντωμα με μουσική και χορό από τούς μουσικούς και τούς χορευτές του νησιού μας.

 

 Στο μεταξύ στο περίπτερό μας είχε έλθει η μεγάλη στιγμή . Εκτός από τα ξεροτήγανα και το ρακόμελο είχε έλθει η στιγμή της Φάβας. Όσοι έχουν δοκιμάσει φάβα Σχοινούσας καταλαβαίνουν πολύ καλά για ποιο λόγο κέρδισε το Πρώτο βραβείο γαστρονομίας.
         


Το Σάββατο, τελευταία μέρα, όλοι μαζί στο περίπτερό μας για  να εξυπηρετήσουμε όλο αυτόν  τον κόσμο που μας επισκεπτόταν  να δοκιμάσει τις νοστιμιές που είχαν για άλλη μια φορά ετοιμάσει οι μαγείρισσες μας και μετά παιχνίδι με τούς "μπίλιους" στον περίβολο της εκκλησίας. Το βράδυ στη πλατεία του χωριού όλα τα συγκροτήματα και όλοι οι χορευτές ανακατεμένοι με τα άλλα μέλη των αποστολών , τους ντόπιους και τους τουρίστες σε ένα γλέντι που όσοι το ζήσαμε θα έχουμε να το θυμόμαστε... μέχρι του χρόνου που θα έλθουν τα καλύτερα...
 
 
O σύλλογος Σχοινουσιωτών ευχαριστεί θερμά όλους τους εθελοντές και τους παραγωγούς  φάβας για την πολύτιμη βοήθειά τους, καθώς και τους μουσικούς: Βαγγέλη Γαβαλά, Γιώργο Γαβαλά (από την Ηρακλειά) και Μιχάλη Γρίσπο (από τη Σχοινούσα).
 
 

Δείτε επίσης

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΤο μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.