"Ύποπτη και προκλητική η προώθηση ίδρυσης ΕΟΖ στη Σύρο εν αγνοία των τοπικών φορέων"

Δημοσίευση: 31.08.2012, 12:33

Πιθανή σκοπιμότητα, καταλογίζει στην περιφερειακή αρχή Νοτίου Αιγαίου ο περιφερειακός σύμβουλος, Γιώργος Ι. Παπαμανώλης από τη μείζονα μειοψηφία, σημειώνοντας, ότι υπήρξε φειδωλή μέχρι και σήμερα σε ανακοινώσεις σχετικές με το περιεχόμενο του Στρατηγικού Σχεδίου. Κρυμμένη πίσω από το γράμμα του νόμου, έχει μεταθέσει τη διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς χρονικά μετά την ψήφιση του Στρατηγικού Σχεδίου. "Το γεγονός της απόπειρας ίδρυσης ΕΟΖ στη Σύρο, εν αγνοία των τοπικών φορέων, μας αναγκάζει να είμαστε επιφυλακτικοί και καχύποπτοι", επισημαίνει ο περιφερειακός σύμβουλος.
Bookmark and Share

Αναλυτικά, ο κ. Γ.Ι.Παπαμανώλης στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρει αναλυτικά, τα εξής:

 
 
Το κυρίαρχο θέμα προς συζήτηση στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λέρο είναι, αναμφίβολα, το Στρατηγικό Σχέδιο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Η περιφερειακή αρχή, πιθανόν σκόπιμα (;) υπήρξε φειδωλή μέχρι και σήμερα σε ανακοινώσεις σχετικές με το περιεχόμενο του Στρατηγικού Σχεδίου. Κρυμμένη πίσω από το γράμμα του νόμου, έχει μεταθέσει τη διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς χρονικά μετά την ψήφιση του Στρατηγικού Σχεδίου.

Μία τέτοια επιλογή θα ήταν αποδεκτή αν το στρατηγικό σχέδιο παρέμενε σε μία θεωρητική αρχική διατύπωση του οράματος, των στρατηγικών στόχων και των αξόνων προτεραιότητας, όπως εξάλλου ορίζει η σχετική Υπουργική Απόφαση 74754/30.12.2010. Όμως, από τη στιγμή που το στρατηγικό σχέδιο προχωρά στη διατύπωση δράσεων, ήταν επιβεβλημένη η επίσημη κοινοποίησή του στους τοπικούς φορείς, πριν τη συζήτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η επιλογή της περιφερειακής αρχής, να «ενσωματώσει» στο προς ψήφιση κείμενο του Στρατηγικού Σχεδίου, εισήγηση για κατάθεση πρότασης προς το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης για ίδρυση Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στη Σύρο και στη Ρόδο, συνιστά προκλητική απόπειρα υφαρπαγής της ψήφου του περιφερειακού συμβουλίου. 

Τέτοια είναι η προχειρότητα της περιφερειακής αρχής που προτείνει την εκπόνηση προμελέτης ίδρυσης και λειτουργίας ΕΟΖ, μετά την ψήφιση της εισηγούμενης πρότασης για ίδρυση ΕΟΖ!!!

Επιπλέον, στην εισήγηση της περιφερειακής αρχής δεν καθορίζονται ουσιώδη ζητήματα σχετικά με τις προτεινόμενες ΕΟΖ, όπως:
 
 • Η αδιαπραγμάτευτη τήρηση του ίδιου εργασιακού καθεστώτος που ισχύει στη χώρα μας.
 • το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής ελληνικών επιχειρήσεων στην υλοποίηση των επενδύσεων, 
 • η δέσμευση απασχόλησης ανέργων από την τοπική κοινωνία και τέλος
 • τα πιθανά οικονομικά οφέλη της Περιφέρειας.
Το γεγονός της απόπειρας  ίδρυσης  ΕΟΖ στη Σύρο, εν αγνοία των τοπικών φορέων, μας αναγκάζει να είμαστε επιφυλακτικοί και καχύποπτοι.

Ήδη, μετά τη δημοσιοποίηση του πλήρους κειμένου του Στρατηγικού Σχεδίου, από τον υπογράφοντα μέσα από την ιστοσελίδα www.gipapamanolis.gr, εκδηλώθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις στις Κυκλάδες. Στο μεταξύ, εντυπωσιακή παραμένει η μέχρι σήμερα (συνένοχη ή αδιάφορη)  σιωπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Καλούμε την περιφερειακή αρχή, έστω την ύστατη στιγμή, να αποσύρει από το Στρατηγικό Σχέδιο κάθε αναφορά σε ίδρυση ΕΟΖ, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στην τοπική κοινωνία της Σύρου και στους δημοκρατικούς θεσμούς.
 
Γ. Ι. Παπαμανώλης          
Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
 
 

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΤο μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
 • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
  προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
 • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
 • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
 • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
 • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
 • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
 • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.