Μ. Χρυσοχοΐδης: «Θέλουμε να ξυπνήσουμε τον κοιμισμένο γίγαντα του ΕΣΥ»

Δημοσίευση: 02.10.2023, 13:02

"Θέλουμε να ξυπνήσουμε τον κοιμισμένο γίγαντα του ΕΣΥ γι’ αυτό και με τις 6.500 νέες προσλήψεις που θα γίνουν του χρόνου με γιατρούς και νοσηλευτές, θα προσλάβουμε και 250 επικουρικούς καθηγητές για να κάνουμε το ΕΣΥ πιο ελκυστικό για τους πολίτες", τόνισε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας τη Δευτέρα στο 22nd HEALTHWORLD CONFERENCE.
(πηγή φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το 22nd HEALTHWORLD CONFERENCE με τίτλο “ Making Healthcare Reform a Political and Investment Priority”(κάνοντας την μεταρρύθμιση στην Υγεία , Πολιτική και Επενδυτική Προτεραιότητα) διοργανώνει το ΕλληνοΑμερικανικό Επιμελητήριο το διήμερο 2 και 3 Οκτωβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. 

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε πως σχεδιάζεται αλλαγή στον τρόπο των εφημεριών και δημιουργία κέντρων αναφοράς για το τραύμα , τις μεταμόσχευσης και την καρδιολογία. «Αυτή τη φορά στην υγεία τα πράγματα θα διορθωθούν από την αρχή και δεν θα γίνουν μπαλώματα» τόνισε ο υπουργός υγείας, ο οποίος παραδέχτηκε ότι παρότι οι συνθήκες αλλάζουν, καθώς αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και οι χρόνιες νόσοι, τα προβλήματα που συζητούν οι άνθρωποι στο χώρο της Υγείας παραμένουν τα ίδια και δυσεπίλυτα εδώ και 30 χρόνια. 

Όπως είπε, «στόχος είναι να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε υγεία για όλους τους πολίτες», αλλά παράλληλα τόνισε πως θα πρέπει να γίνεται σωστή διαχείριση των πόρων. «Η πρόσβαση όλων των πολιτών στα καινοτόμα φάρμακα είναι δεδομένη αλλά από την άλλη θέλουμε τα φάρμακα αυτά να αξιολογούνται για την αποτελεσματικότητα τους και να υπάρξει διαφάνεια και δικαιοσύνη», συμπλήρωσε. 

Ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στους άξονες της πολιτικής του, έκανε λόγο για «ακινησία του ΕΣΥ που έχει οδηγήσει σε ένα μη αποτελεσματικό σύστημα ή τουλάχιστον ένα σύστημα όχι τόσο αποτελεσματικό όσο θα θέλαμε». 
Ο ίδιος έκανε λόγο για διαρθρωτικές αλλαγές στη διοίκηση του ΕΣΥ και των νοσοκομείων τονίζοντας χαρακτηριστικά πως « δεν μπορεί να είναι υπουργός ο διοικητής του ΕΣΥ». Μάλιστα προανήγγειλε νέες διοικήσεις στα νοσοκομεία, με κριτήρια ικανότητας και αξιολόγηση προσθέτοντας ότι «είναι αδιανόητο να μην αξιολογείται κάνεις». 

Μιλώντας για τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, είπε ότι κάθε χρόνο «θα συντάσσεται προϋπολογισμός που πέρα από τα στοιχεία της νομιμότητας, οφείλει να καλύπτει και τις πραγματικές ανάγκες κάθε νοσοκομείου. Θα τελειώσει η διαδικασία των απευθείας αναθέσεων» τόνισε, κάνοντας λόγο για μία νέα πλατφόρμα όπου θα αναρτώνται, όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα και θα φαίνονται σε πραγματικό χρόνο, όλες οι παραγγελίες φαρμάκων από τα δημόσια νοσοκομεία. 

Ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε επίσης στον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς, στον υγειονομικό χάρτη, στον εκσυγχρονισμό του ΕΟΠΠΥ, στη ψηφιοποίηση των νοσοκομείων, την ανασύσταση του ΕΟΦ , την ενίσχυση της επιτροπής διαπραγμάτευση για το φάρμακο και την αναμόρφωση του ΕΚΑΒ. 
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο φάρμακο, μιλώντας για νέα εθνική πολιτική, σταθερούς κανόνες και πρόσβαση την ασθενούς σε αυτό με διαφάνεια. Όπως είπε «20 καινοτόμα προϊόντα αποτελούν το 20% της φαρμακευτικής δαπάνης». 
Ωστόσο, ο υπουργός υγείας είπε ότι το κράτος, θα στηρίξει την δημιουργία επενδύσεων στη χώρα από την Ελληνική φαρμακοβιομηχανία, για την παραγωγή γενόσημων φαρμάκων. 

Τέλος, πρόσθεσε ότι το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να δημιουργήσει κάποιες ομάδες εργασίας, ώστε αφού αξιολογηθούν τα καινοτόμα φάρμακα «να υπάρχει ένα αρχικό ταμείο για να γνωρίζουν και οι φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα - με καθαρούς κανόνες - τι θα γίνεται με τα φάρμακα τους, ώστε να μπορούν να προβλέψουν τα επόμενε επιχειρηματικά τους βήματα στην Ελλάδα». 

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 111


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.