Αντιπαράθεση ΝΔ-ΚΚΕ σε σχέση με την απεργιακή κινητοποίηση και το ν/σ για τα εργασιακά

Δημοσίευση: 21.09.2023, 18:25

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε στη Βουλή την Πέμπτη η αντιπαράθεση μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της ΝΔ Θάνου Πλεύρη και του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη κατά την εξέλιξη της συζήτησης του νομοσχεδίου...
(Φωτό: Cyclades Voice)

... «Για την ενίσχυση της εργασίας - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 - Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας - Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας», στην Ολομέλεια.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης αντικρούοντας τις αναφορές του υπουργού Εργασίας σχετικά με την συμμετοχή των εργαζομένων στην σημερινή απεργία είπε πως «ο κ. Γεωργιάδης είναι πανικόβλητος και προσπαθεί να καλύψει τη γενική λαϊκή κατακραυγή με κραυγές και ψέματα που δεν δικαιολογούνται» Ζήτησε από τον υπουργό να «πάει μια βόλτα στον Πειραιά» για να δει πως οι ναυτεργάτες και οι εργαζόμενοι της COSCO απήργησαν στο 100% και το λιμάνι «νέκρωσε» και τον επέκρινε πως «ως εκπρόσωπος της τάξης που υπηρετείτε δεν πηγαίνετε εκεί».

Επισήμανε στον υπουργό ότι κανένα σωματείο δεν βγήκε να υποστηρίξει το νομοσχέδιο, όπως υποστηρίζει, εκτός από την «πουλημένη ΓΣΕΕ», όπου χάρη στην ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ αποφασίστηκε να μη γίνει απεργία». Χαρακτήρισε λαθροχειρία ότι η ΑΔΕΔΥ δεν είχε λόγο να απεργήσουν καθώς οι διατάξεις του δεν αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους λέγοντας ότι «για τους χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα που δεν έχουν μόνιμη σχέση εργασίας ισχύει το εργατικό δίκαιο, άρα είναι στη δικαιοδοσία του υπουργείου Εργασίας». Καταλόγισε στον κ. Γεωργιάδη ότι με την ομιλία του έδειξε «την εμπάθεια και το μίσος που έχει για το συνδικαλιστικό κίνημα και ό,τι πέτυχαν με αιματηρούς αγώνες», αλλά «εσείς που ζείτε στα σαλόνια δεν ξέρετε τι ζει ο εργαζόμενος», όπως είπε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, απάντησε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ πως «εμείς δεν εκπροσωπούμε επαγγελματίες συνδικαλιστές» και εσείς «δεν έχετε το προνόμιο να εκπροσωπείτε τους εργάτες και να απευθύνεστε εδώ πέρα και μας λέτε ότι εμείς δουλεύουμε στα σαλόνια». Του αντέτεινε ότι «σε όλες τις περιοχές που αναφέρεστε ως εργατικές, λαϊκές ή αγροτικές η ΝΔ έρχεται πρώτη γιατί οι πολίτες εμπιστεύονται αυτή την κυβέρνηση και αυτό σας ενοχλεί».

Ο κ. Πλεύρης, υπογράμμισε πως «εμείς δεν εκπροσωπούμε τους επαγγελματίες συνδικαλιστές. Δεν εκπροσωπούμε αυτούς που δεν έχουν δουλέψει ποτέ και το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να κλείνουν τους δρόμους. Αυτούς δεν τους εκπροσωπούμε, αυτούς τους εκπροσωπείτε εσείς». Παρατήρησε πως «για πρώτη φορά στα χρονικά απεργούν τα άλλα σωματεία σε ένδειξη αλληλεγγύης ενώ δεν απεργεί το βασικό σωματείο».

Αναφερόμενος στην κριτική που ασκεί το ΚΚΕ στη διάταξη για τις απεργίες, ο κ. Πλεύρης είπε πως «αυτό που ενοχλεί το ΠΑΜΕ είναι ότι το άρθρο 22 του Συντάγματος ορίζει ότι η εργασία είναι δικαίωμα και το άρθρο 31 του συγκεκριμένου νομοσχεδίου διασφαλίζει αυτό το δικαίωμα γιατί, όπως η απεργία είναι δικαίωμα, είναι και η εργασία δικαίωμα. Επιτέλους θεσμοθετείται ότι πρακτικές στις οποίες συνηθίζετε -να απεργείτε λίγοι και να κλείνετε εισόδους σε εταιρείες και σε εργοστάσια για να μην μπούνε αυτοί που θέλουν να δουλέψουν και παραβιάζεται το δικαίωμα εργασίας τους- δεν θα τις έχετε πια. Αυτά που είχε μάθει το ΠΑΜΕ, με τσαμπουκά να κλείνει τα εργοστάσια, τελείωσαν. Ο εργάτης που θέλει να δουλέψει δεν θα δώσει λογαριασμό στο ΚΚΕ. Αυτό το νομοσχέδιο τον προστατεύει» είπε ο κ. Πλεύρης.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 165


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.