Έκθεση «1923- 2023- Το ορφανοτροφείο της Near East Relief στη Σύρο»

Δημοσίευση: 18.09.2023, 10:34
Τελευταία Ενημέρωση: 18.09.2023, 10:41

Με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη συμπλήρωση της δημιουργίας του μεγαλύτερου ορφανοτροφείου της Ανατολικής Μεσογείου, θα παρουσιαστεί η έκθεση «1923- 2023- Το ορφανοτροφείο της Near East Relief στη Σύρο» στην Πινακοθήκη Κυκλάδων. Η έκθεση θα παρουσιάσει την ιστορία της Near East Relief και τη δημιουργία αυτού του μοναδικού πολυπολιτισμικού ζωντανού μνημείου που ιδρύθηκε πριν από έναν αιώνα στην Ερμούπολη. Εγκαίνια έκθεσης στις 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00...

Το ορφανοτροφείο ιδρύθηκε στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που ακολούθησε τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τα πρωτότυπα αντικείμενα που βρέθηκαν κάτω από τα ξύλινα πατώματα του ορφανοτροφείου θα παρουσιαστούν στην έκθεση μαζί με πληθώρα αντικειμένων από εκείνη την περίοδο. Έμφαση θα δοθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα  και στο πρόγραμμα εργασίας που ήταν αφιερωμένο στην καλλιέργεια των επαγγελματικών δεξιοτήτων που θα προετοίμαζαν τα ορφανά για τη ζωή μετά το ορφανοτροφείο καθώς και για τις σημαντικές προσωπικότητες εκείνης της εποχής. 

Τα εγκαίνια της έκθεσης με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από την  έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία αυτού του ζωντανού πολυπολιτισμικού μνημείου θα λάβουν χώρα στις 23 Σεπτεμβρίου στις 20.00. Η εθελοντική ομάδα N.E.R.O.S. θα πραγματοποιήσει την έκθεση σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, που γενναιόδωρα παρέχει την Πινακοθήκη Κυκλάδων για τη στέγαση της, και θα διαρκέσει από τις 23 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 17 Οκτωβρίου.

Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στις 20.00. θα πραγματοποιηθεί η παράλληλη εκδήλωση στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Ερμούπολης με την προβολή του ντοκιμαντέρ: “They Shall Not Perish: The story of the Near East Relief”. Η προβολή θα γίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα είναι στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συμπαραγωγό και πρώην πρόεδρο της Near East Foundation Shant Mardirossian και εκλεκτούς καλεσμένους. 

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις  θα εκδοθεί και ένας τόμος με θέμα το ορφανοτροφείο της Near East Relief από τις Εκδόσεις «Διπλογραφία» με συμμετοχή από ιστορικούς, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγους και άλλους ερευνητές. 

Η έκθεση και οι παράλληλες δράσεις υλοποιούνται σε συνεργασία με σπουδαίους φορείς και συλλόγους όπως τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, την Near East Foundation, την Near East Relief Historical Society, το Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος, το Δίκτυο Αρχιπέλαγος, το Hermoupolis Heritage, την Εστία Πύργου Καλλίστης και τη Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών.

Η N.E.R.O.S. Project ευχαριστεί θερμά επίσης τους χορηγούς της έκθεσης, της έκδοσης και των παράλληλων εκδηλώσεων και συγκεκριμένα το Ίδρυμα Αθανάσιου και Μαρίνας Μαρτίνου ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, το Meltemi Hotels and Resorts, το Travelotopos.com, το οινοποιείο Mikra Thira και το Voreina Gallery Suites. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε επίσης το ξενοδοχείο Σύρου Μέλαθρον και την εταιρία KOIS Optics ως χορηγούς φιλοξενίας. 

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 127


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.