Τι αλλάζει στη φορολογία για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Δημοσίευση: 16.09.2023, 18:44
Τελευταία Ενημέρωση: 16.09.2023, 21:24

Για τις εκπλήξεις που θα περιλαμβάνει η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αλλά και για τις αλλαγές που έρχονται στην φορολογία για τους ελεύθερους επαγγελματίες μίλησε στον «Παλμό της ΔΕΘ» που μεταδίδεται απ’ ευθείας από το περίπτερο του ethnos.gr και του imerisia.gr, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης...

«Θα εστιάσουμε στην αποτελεσματικότητα της οικονομίας και του κράτους για να εξασφαλίσουμε την ευημερία για τους Έλληνες πολίτες», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, ενώ τόνισε ότι είναι μεγάλη ανάγκη να υπάρξει αλληλεγγύη στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.

Σε τρεις τομείς τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή

Αναφερόμενος στο ζήτημα της πάταξης της φοροδιαφυγής, ο κ. Θεοχάρης διαμόρφωσε το πλαίσιο το οποίο θα εξασφαλίσει επιτυχία σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. «Υπάρχουν τρία κομμάτια», πάνω στα οποία θα στοχεύουν τα μέτρα που θα ανακοινωθούν, όπως δήλωσε:

«Το πρώτο είναι το ίδιο το φορολογικό πλαίσιο, δηλαδή οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να αισθανθούν οι πολίτες ότι το σύστημα είναι δίκαιο ώστε να τους προτρέπει να το ακολουθούν χωρίς παρεκκλίσεις», τόνισε και συνέχισε:

«Το δεύτερο έχει σχέση με τη μεγαλύτερη συλλογή στοιχείων για τη μεγαλύτερη αποκάλυψη των κινήσεων που λαμβάνουν χώρα μέσα στην οικονομική δραστηριότητα. Δηλαδή συλλογή στοιχείων που αφορούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τα μετρητά κ.α. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει καλύτερος έλεγχος» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το τρίτο κομμάτι γύρω από το ζήτημα της φοροδιαφυγής είναι ο έλεγχος αυτός καθαυτός. Δηλαδή, «οι δυνατότητες που έχει η ΑΑΔΕ ώστε να εκτελεί ένα στρατηγικό ελεγκτικό πλάνο, το οποίο να πιάνει και εκείνους που πιστεύουν ότι μπορούν να ξεγλιστρήσουν».

Ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό θα εμπίπτουν σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες. «Δεν έχει νόημα να προσπαθείς με ελεγκτικά μέσα να παλεύεις όταν οι ίδιοι οι πολίτες θεωρούν το φορολογικό σύστημα άδικο και το αντιμάχονται», επεσήμανε.

Τι αλλάζει στη φορολογία για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Αναφορικά με τις αλλαγές που θα αφορούν στην φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, ο κ Θεοχάρης επεσήμανε ότι ήδη έχουν γίνει μελέτες που έχουν καταλήξει σε ορισμένα συμπεράσματα «για το πώς λειτουργούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αν το πλαίσιο αυτό είναι κατάλληλο για την φορολόγησή τους».

«Ήδη έχει ξεκινήσει μια σειρά από διασταυρώσεις από την ΑΑΔΕ, για να ανακαλύψουμε περιπτώσει που χρίζουν ελέγχων και συγχρόνως κοιτάμε το πλαίσιο της φορολογίας γιατί θεωρούμε ότι υπάρχον πράγματα που μπορούν να γίνουν στον τρόπο που φορολογούμε τους ελεύθερους επαγγελματίες», επεσήμανε.

Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι πρώτος στόχος του υπουργείου είναι να επιβεβαιώσει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, γιατί εκτός του ότι το κράτος χάνει έσοδα, εκείνοι παίρνουν και επιδόματα (που δεν δικαιούνται) από άλλους συμπολίτες μας.

Δεύτερος στόχος είναι να μην επιτρέπεται τις μεγάλες δυνατότητες της φοροδιαφυγής και τρίτος στόχος «είναι συνολικά να φορολογηθούν περισσότερο τα έσοδα από τους ελεύθερους επαγγελματίες, τα οποία πρέπει να είναι μικρότερα».

«Αν καταφέρουμε να λύσουμε αυτά τα θέματα πρέπει συγχρόνως να δώσουμε στην κοινωνία την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος», σημείωσε.

Πότε έρχεται η σύνδεση των POS με τις ταμειακές και πότε έρχεται το φορολογικό νομοσχέδιο

Αναφερόμενος στη σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές για την πάταξη της φοροδιαφυγής ξεκαθάρισε ότι αυτή θα προχωρήσει μέσα στο 2024. «Είχαμε πολλές αναβολές αλλά δεν υπάρχει πλέον τέτοιο ζήτημα. Ήδη στο τελευταίο νομοσχέδιο είχαμε διατάξεις για τα POS. Αμέσως μετά βγήκαν οι υπουργικές αποφάσεις και οι αποφάσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ για το μητρώο των POS. Άρα ξεκίνησε η διαδικασία. Θα δείτε σε μερικές ημέρες τα επόμενα βήματα θα ξεκινήσουν με μεγάλη ταχύτητα», τόνισε ενώ αναφερόμενος στο φορολογικό τόνισε:

«Όλες οι φορολογικές παρεμβάσεις θα ενσωματωθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο. Θέλουμε να κινηθούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι το Φθινόπωρο γιατί είναι ένα περίπλοκο νομοσχέδιο».

πηγή: ethnos.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 172


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.