Έκθεση με υλικό από το ιστορικό αρχείο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στην 87η ΔΕΘ

Δημοσίευση: 13.09.2023, 15:23

Τα άδυτα των αρχείων της ανοίγει στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και ξεναγεί τους επισκέπτες στον βυζαντινό κόσμο, μέσα από σπάνιο χαρτογραφικό υλικό. Χάρτες, έγγραφα, βιβλία και σιγίλλια, παρουσιάζονται στην έκθεση με θέμα «Χάλκη, Βυζαντίδος Κόρη», που εγκαινιάστηκε στο περίπτερο της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Βυζαντινή Θεσσαλονίκη.
(πηγή φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Το υλικό αυτό δείχνει την ανάπτυξη της αυτοκρατορίας από τη γέννησή της μέχρι και την άλωσή της, δείχνει δηλαδή τη ροή του βυζαντινού κόσμου. Κι εμείς θέλαμε να αρχίσουμε από αυτό, γιατί ένα από τα εγχειρήματα που προσπαθούμε να υλοποιήσουμε, είναι η ίδρυση του παγκόσμιου δικτύου βυζαντινών πόλεων», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η γεν. γραμματέας της ΑΜΚΕ Βυζαντινή Θεσσαλονίκη Ζαχαρώ Παπαδοπούλου.

«Μέσα από τη σημερινή εκδήλωση θέλουμε να δείξουμε ότι η Χάλκη πρέπει να επαναλειτουργήσει και γι’ αυτό τη ...φέραμε στο περιβάλλον της ΔΕΘ, που είναι ένα διεθνές γεγονός που προσελκύει ετερόκλητο κόσμο, για να του δείξουμε ποια είναι η δυναμική της σχολής και ότι δεν είναι απλώς ένα σχολείο το οποίο είναι κλειστό. Από τη σχολή αυτή βγήκαν στελέχη που αξιοποιούνταν για να διακονήσουν το έργο του Πατριαρχείου σε ολόκληρη την ανθρωπότητα», συμπλήρωσε. 

Η συγκεκριμένη Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ιδρύθηκε το 2018 με σκοπό να αξιοποιήσει το βυζαντινό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης και πάνω σε αυτό να «χτίσει» δράσεις ανάπτυξης, συνεργασίας, δράσεις που δημιουργούν νέες ιδέες επιχειρηματικότητας και που συνδέουν τους λαούς οι οποίοι κάποτε υπήρχαν σε ένα δίκτυο βυζαντινών πόλεων. 

«Καταφέραμε να κάνουμε μία σύμπραξη πολλών ετερόκλητων μεγάλων φορέων, που τέτοιοι στην πραγματικότητα εκπροσωπούσαν και το Βυζάντιο, αφού ήταν ένα όλον, ήταν πολλά πράγματα μαζί», είπε η κ. Παπαδοπούλου, εξηγώντας ότι εταίρος της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης είναι η ΔΕΘ, ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Γυναικών Επιχειρηματιών Ελλάδος, η Ομοσπονδία Εμπόρων και Παραγωγών Κεντρικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Ιερά Μονή Βλατάδων, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης καθώς επίσης και 40 προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.

Το περίπτερο όπου φιλοξενείται η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ (Περίπτερο Β12, μπροστά από το Παλέ Ντε Σπορ), είναι το περίπτερο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, από τον οποίο μάλιστα διοχετεύτηκε ευκολότερα η αρχική ιδέα δημιουργίας της ΑΜΚΕ σε όλους τους παραπάνω φορείς. 

Των εγκαινίων της έκθεσης ακολούθησε ενημερωτική εκδήλωση την οποία χαιρέτισε μεταξύ άλλων ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο επίσκοπος Αραβισσού Κασσιανός, καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 160


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.