Από τις Κυκλάδες ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας στο φετινό διαγωνισμό European Young Chef

Δημοσίευση: 30.08.2023, 08:10
Τελευταία Ενημέρωση: 30.08.2023, 08:41

Υπηρετώντας με συνέπεια και συστηματικότητα την στρατηγική της επιλογή να αναδείξει την γαστρονομία και να αναβαθμίσει το τουριστικό της προϊόν μέσα από την διασύνδεσή του με τον πρωτογενή τομέα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διεκδικεί και τη φετινή χρονιά την διάκρισή της στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό μαγειρικής «Young European Chef Award», που θα διεξαχθεί στη βόρεια Περιφέρεια της Γαλλίδας «Hauts-de-France», στην πόλη Le Touquet, 20 με 24 Νοεμβρίου 2023. Μετά από την κατά τόπους αξιολόγηση από κριτές της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου - Κυκλάδων, επελέγη ως νέος Σεφ, που θα εκπροσωπήσει το Νότιο Αιγαίο, ο Δημήτρης Μαυρόπουλος, ο οποίος εργάζεται στην Μύκονο. Μέντοράς του σε αυτό το ταξίδι, ο Σεφ και ιδιοκτήτης εστιατορίου, Παναγιώτης Μαινάρδος, γέννημα θρέμμα της Μυκόνου...

«Εύχομαι στον νέο ΣΕΦ  Δημήτρη Μαυρόπουλο, που θα εκπροσωπήσει την Περιφέρειά μας στον τελικό τον προσεχή Νοέμβριο στην Γαλλία καλή επιτυχία. Συνεχίζουμε την συμμετοχή μας στον Ευρωπαϊκό Θεσμό του European Young Chef Award, διότι πέρα από τις υψηλές διακρίσεις που έχει κατακτήσει η Περιφέρειά μας μέχρι τώρα, παραμένει προσηλωμένος στον στόχο της διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό μέσω της γαστρονομίας» δήλωσε από την Μύκονο, ο Φιλήμονας Ζαννετίδης, Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και εντεταλμένος σύμβουλος του Πρωτογενούς Τομέα. Πράγματι, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει κατακτήσει ήδη 4 βραβεία στον διαγωνισμό, δύο χρυσά και δύο αργυρά.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, Νίκος Χριστοφόρου, τόνισε την στενή συνεργασία του φορέα που εκπροσωπεί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου-Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας κατά τα τελευταία έτη, με κοινό στόχο την ανάδειξη της τοπικής κουζίνας και των νέων ταλέντων. Συγκεκριμένα, για τη φετινή επιλογή, εξηγεί ακόμα ότι επελέγη ένα καθαρά μυκονιάτικο πιάτο βγαλμένο μέσα από την παράδοση του νησιού.

Παρών στην παρουσίαση του πιάτου ήταν και o Στέλιος Μπρίγγος, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κυκλάδων, ο οποίος ανέφερε: «Στον διαγωνισμό αυτό, παρουσιάζεται ένα πιάτο που συνδυάζει την παράδοση με τους νεωτερισμούς της γαστρονομίας, αναδεικνύοντας τις γεύσεις του παρελθόντος, με στοιχεία της σύγχρονης κουλτούρας.

Στο πιάτο, επιδιώκεται να αποτιμηθεί φόρος τιμής στην παράδοση και τις αυθεντικές γεύσεις του παρελθόντος. Χρησιμοποιώντας παραδοσιακά υλικά και τεχνικές μαγειρικής που έχουν κληρονομηθεί από γενιά σε γενιά και έχουν εξελιχθεί παραμένοντας πίστες στις γεύσεις που πρέπει να αποδώσουν. Ταυτόχρονα, όμως, ενσωματώνονται νεωτεριστικά στοιχεία που αναδεικνύουν τη δημιουργικότητα και την καινοτομία της σύγχρονης κουζίνας.

Ένας από τους στόχους της όλης προσπάθειας με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου Κυκλάδων είναι η προώθηση  της τοπικής παραγωγής και των τοπικών προϊόντων. Χρησιμοποιώντας μόνο φρέσκα και ποιοτικά υλικά που προέρχονται από την Μύκονο, σε ένα πιάτο κατεξοχήν παραδοσιακού  πανηγυριού, εύχομαι στον νικητή του διαγωνισμού που θα εκπροσωπήσει την Περιφέρεια μας καλή επιτυχία.

Πιστεύω ότι είναι σπουδαίο να διατηρούμε την παράδοση ζωντανή και να την αναδεικνύουμε μέσω τέτοιων δράσεων και προωθήσεων. Η παράδοση είναι η ρίζα της ταυτότητάς μας και αποτελεί μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μέσω της διατήρησής της και της προβολής της σε διεθνές επίπεδο, μπορούμε να δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο την πλούσια κουλτούρα και την ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτήν.

Ο διαγωνισμός European Young Chef Award είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μοιραστούμε και να ανταλλάξουμε ιδέες με άλλους νέους επαγγελματίες της τοπικής γαστρονομίας και να στείλουμε ένα μήνυμα ποιότητας ως ένα επιπρόσθετο στοιχείο στο ήδη πολύ υψηλό επίπεδο του Τουριστικού μας προϊόντος».

Η παρουσίαση και ανακοίνωση του πιάτου, του νέου Σεφ και του Μέντορά του που θα εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια στον Διαγωνισμό, έγινε στο εστιατόριο της Μυκόνου «Meating», όπου εργάζονται οι δύο ως Σεφ, ιδιοκτησίας του Παναγιώτη Μαινάρδου.

Newsroom Cyclades Voice

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 78


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.