Εκπαιδευτική Ευρωπαϊκή Δράση του ΕΚΠΑ στη Νάξο

Δημοσίευση: 29.06.2023, 13:04

Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου διοργανώνεται Εκπαιδευτική δράση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στη Νάξο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος CIVIS BIP με θέμα «Γεωμορφολογικές αλληλεπιδράσεις της παράκτιας ζώνης: φυσικοί και ανθρωπογενείς παράγοντες». Η δράση συνδιοργανώνεται από το τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, με υπεύθυνη την Καθηγήτρια Νίκη Ευελπίδου και υποστηρίζεται από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Θα παρευρεθεί γεωλογική ερευνητική ομάδα 40 γεωεπιστημόνων, από πέντε κορυφαία πανεπιστήμια του δικτύου Πανεπιστημίων CIVIS και θα υπάρχουν Εκπαιδευτικές δράσεις ανοιχτές για το κοινό από 01 - 05 Ιουλίου 2023...
Η εργασία πεδίου θα λάβει χώρα στις ακτές της Δυτικής Νάξου

Αναλυτικά το το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρει σχετικά:

Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου θα παρευρεθεί στην Νάξο γεωλογική ερευνητική ομάδα 40 γεωεπιστημόνων, από πέντε κορυφαία πανεπιστήμια του δικτύου Πανεπιστημίων CIVIS στα πλαίσια της δράσης CIVIS BIP της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με υπεύθυνη την Καθηγήτρια κ. Νίκη Ευελπίδου, και τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων υπό την ευθύνη του Δημάρχου κ. Λιανού και του Αντιδημάρχου κ. Κατσαρά. Σημαντική είναι η υποστήριξη της Actionseaze Yachting και του φορέα Laguna Coast Foundation, με την παροχή πλωτών μέσων για τη μελέτη του υποθαλάσσιου χώρου της Λαγκούνας του αεροδρομίου, μιας περιοχής με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.

Η ερευνητική ομάδα αποτελείται, πέρα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης, το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και το Πανεπιστήμιο του Aix-Marseille (Γαλλία), με τη συμμετοχή και του Πανεπιστημίου Charleston (Η.Π.Α.).

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είναι κυρίως μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες από την Ευρώπη. Στόχος είναι η εκπαίδευσή τους σε θέματα σχετικά με την παράκτια ζώνη της Δυτικής Νάξου, τις γεωμορφές που τη συνθέτουν και τις πιέσεις που ασκούνται σε αυτήν από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και την κλιματική κρίση.

Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο μέρη: εξ αποστάσεως εκπαίδευση και εργασία στο πεδίο

Οι εξ αποστάσεως διαλέξεις ξεκίνησαν τον Μάιο, διήρκησαν ένα μήνα και ολοκληρώθηκαν αυτή την εβδομάδα.

Η εργασία πεδίου θα λάβει χώρα στις ακτές της Δυτικής Νάξου. Κατά την διάρκειά της, οι συμμετέχοντες θα μυηθούν στις παράκτιες διεργασίες, αλλά και στις τεχνικές μελέτης της, τις οποίες θα εφαρμόσουν οι ίδιοι, παρουσία και συνοδεία των καθηγητών και εκπαιδευτών. Ταυτοχρόνως, θα αναλύσουν τα δεδομένα, τα οποία συνέλεξαν στην ύπαιθρο, και θα συνδυάσουν τα αποτελέσματά τους με το θεωρητικό υπόβαθρο των εξ αποστάσεως διαλέξεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τις πέντε ημέρες της εργασίας πεδίου, θα υπάρχουν χρονικά διαστήματα ανοικτά για το κοινό, κατά τα οποία εκπαιδευτές από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα δείξουν, με τα μάτια του γεωλόγου, τις παραλίες της Δυτικής Νάξου, θα βοηθήσουν στην κατανόηση των διεργασιών που τις δημιούργησαν και τους κινδύνους της παράκτιας ζώνης, καθώς και βέλτιστους τρόπους προστασίας της και διατήρησής της, που μπορούν να εφαρμοστούν σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο. 
«Η γνώση είναι δύναμη»!

Newsroom Cyclades Voice

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 152


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.