Greenpeace - Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά: πρέπει να μειώνει την παραγωγή πλαστικού, αλλιώς θα αποτύχει

Δημοσίευση: 06.06.2023, 12:12
Τελευταία Ενημέρωση: 06.06.2023, 12:18

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 2 Ιουνίου, το βράδυ, στο Παρίσι, η δεύτερη συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων...
©Constantinos Stathias_Greenpeace

... της Περιβαλλοντικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την πλαστική ρύπανση στο Παρίσι (INC2), και αυτό που έγινε ξεκάθαρο είναι ότι οι χώρες-παραγωγοί πετρελαίου και η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποδυναμώσουν τη Συνθήκη και να καθυστερήσουν τη διαδικασία. 
 
Ενώ προχώρησαν κάποιες σημαντικές συζητήσεις, υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Υπήρξαν καθυστερήσεις στη διαδικασία που προήλθαν κυρίως από χώρες-πετρελαιοπαραγωγούς, ειδικά τις πρώτες ημέρες, κάτι που δείχνει πώς μια αποτελεσματική και νομικά δεσμευτική Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά θεωρείται απειλή από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

(©Anne Barth_Greenpeace)
 
Η Greenpeace ήταν παρούσα όλες τις ημέρες των διαπραγματεύσεων και αντιμετώπισε τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, που “πλημμύρισε” τη συνάντηση με λομπίστες, με κάθε πιθανό τρόπο: με την επικοινωνία ξεκάθαρων θέσεων, με ενεργοποίηση και συμμετοχή του κοινού, με στρατηγική κατεύθυνση, με τη δημιουργία συμμαχιών με άλλα κινήματα και φορείς, και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τα τέλη του 2023 στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων, στην Κένυα.
 
Η πλαστική ρύπανση και η κλιματική κρίση είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος, γι’ αυτό και μια Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά πρέπει να μειώσει την παραγωγή πλαστικού δραστικά. Έτσι θα υπάρχει ευθυγράμμιση με την ανάγκη να συγκρατήσουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5οC και ταυτόχρονα να απομακρύνει τις κοινωνίες μας από την πλαστική εξάρτηση. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό, θα θεωρείται αποτυχία.
 
“Είναι πλέον σαφές ότι η λύση στην πλαστική ρύπανση δεν είναι ούτε η ανακύκλωση, ούτε η καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης. Αυτό που χρειάζεται είναι μια διεθνής, νομικά δεσμευτική συμφωνία, που θα εξετάζει όλο τον κύκλο ζωής των πλαστικών και θα φέρει την παραγωγή τους σε βιώσιμα επίπεδα. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μη χαθεί και αυτή η ευκαιρία”, δήλωσε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.
 
Το πλαστικό μιας χρήσης πυροδοτεί την κλιματική κρίση. Για την υγεία μας, την υγεία των οικοσυστημάτων του πλανήτη αλλά και το κλίμα μας, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να βγει μια Συνθήκη αποδυναμωμένη, που θα εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα κι όχι εμάς και τον πλανήτη.
 
Βρείτε την έκκληση της Greenpeace εδώ

Μπείτε στη σχετική ιστοσελίδα της Greenpeace εδώ

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 115


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.