Το «Cycladic Identity» χρηματοδοτεί την καταγραφή παραδόσεων της Αμοργού

Δημοσίευση: 02.06.2023, 19:10
Τελευταία Ενημέρωση: 02.06.2023, 19:30

Με ιδιαίτερη χαρά ο Δήμος Αμοργού ανακοινώνει μια ξεχωριστή συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αμοργού (ΔΗ.Κ.Ε.Α) σχεδίασε το πρόγραμμα «¶υλη Πολιτιστική Κληρονομιά Αμοργός - Καταγραφή Παραδόσεων» και αυτό επιλέχθηκε και θα υλοποιηθεί με τη χρηματοδότηση της νέας πρωτοβουλίας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, «Cycladic Identity». Στόχος του «Cycladic Identity»...

... είναι η διαφύλαξη και ανάδειξη της κυκλαδικής ταυτότητας.

Λειτουργεί ως πλατφόρμα προσέλκυσης δωρεών και χορηγιών, με τις οποίες υποστηρίζει φορείς που δραστηριοποιούνται στα νησιά των Κυκλάδων με προγράμματα γύρω από τον πολιτισμό, τη βιοποικιλότητα, την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Η «Καταγραφή Παραδόσεων Αμοργού» με οπτικοακουστικά μέσα έχει ήδη ξεκινήσει στην Αμοργό από τη στιγμή που ο Δήμος Αμοργού μέσω της ΔΗ.ΚΕ.Α υποστήριξε την πρωτοβουλία του πολιτικού μηχανικού Νικόλαου Νομικού και με την πολύτιμη βοήθεια του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρχαία Αρκεσίνη», Νικόλαου Νομικού. Το εξαιρετικό αποτέλεσμα είναι ένα πολύωρο οπτικοακουστικό υλικό με τις παραδόσεις τις  αξίες και τις  συνήθειες των κατοίκων της Κάτω Μεριάς, των προηγούμενων δεκαετιών.

Μέσα από την χρηματοδότηση του «Cycladic Identity» θα καταγραφούν με σύγχρονα μέσα, οι μαρτυρίες γυναικών και ανδρών σε κάθε χωριό του νησιού, διασώζοντας τον ανεκτίμητο πλούτο ιστορίας και παραδόσεων όλης της Αμοργού. Με συντονιστή και φορέα υλοποίησης τη ΔΗ.ΚΕ.Α και μέσα από την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία τοπικών φορέων και συλλόγων.

Ο Δήμαρχος Αμοργού Ελευθέριος Καραΐσκος δήλωσε: « Κάθε τοπική κοινωνία οφείλει να καταγράψει και να προστατέψει την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της .Μέσα από το πρόγραμμα, οι διηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων μας γίνονται προφορική ιστορία. Η γνώση και οι εμπειρίες τους είναι η κληρονομιά μας αφού η βιωματική μετάδοση των παραδόσεων αυτών αποτελεί μέχρι σήμερα τον βασικό τρόπο μεταβίβασης της γνώσης από γενιά σε γενιά. Η ένταξη στη χρηματοδότηση του CycladicIdentity δίνει ουσιαστική υποστήριξη και δυναμική στην υλοποίηση της δεύτερης φάσης του σχεδίου που πραγματοποιήσαμε στην Κάτω Μεριά. Συγχαρητήρια στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για την πρωτοβουλία. Ευχαριστώ θερμά όλους τους νέους και τις νέες του νησιού μας και τους Συλλόγους που προσφέρθηκαν εθελοντικά να συνδράμουν στην υλοποίηση του προγράμματος. Η Αμοργός συνεχίζει το δρόμο που της αξίζει.»

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 110


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.