Δ. Καπούνης στο Action 24: «Προσπαθούμε για τον παραγωγό, αλλά είμαστε μόνοι μας!» (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσίευση: 26.03.2023, 19:44

Για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στη Νάξο μίλησε, στο «Κουβέντα να γίνεται» του Action 24, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, μέσα από το ολοκαίνουργιο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ...

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μείωση στην παραγωγή αγελαδινού γάλακτος σε σχέση με πέρυσι, διότι έχουν αυξηθεί τα κόστη του παραγωγού (ενώ για τον ίδιο λόγο έχει μειωθεί και το ζωικό κεφάλαιο του νησιού μας). Έχουμε ενισχύσει τη ζώνη γάλακτος με κάποιους τρόπους, αλλά δεν κατορθώσαμε να πείσουμε κάποιους παραγωγούς να κρατήσουν τα ζώα τους και, παράλληλα, δεν υπάρχουν αρκετά ζώα αναπαραγωγής. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον κτηνοτρόφο. Προσπαθούμε, ωστόσο, μόνοι μας. Η Πολιτεία δεν είναι κοντά μας. Αρκετοί νέοι που ασχολούνταν με τον πρωτογενή τομέα έχουν φύγει κι έχουν πάει πια στον τριτογενή», είπε, αρχικά, ο Δ. Καπούνης.

Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε: «Η κατάσταση που βιώνει ο κτηνοτρόφος είναι πάρα πολύ δύσκολη. Η νησιωτικότητα ναι μεν υπάρχει, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ. Σαν να μην έφθανε αυτό, έχουμε στο νησί μας και πρόβλημα ανομβρίας – πρόβλημα που υπάρχει και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν έχει βρέξει στη Νάξο. Είναι πολύ χειρότερα σε σχέση με πέρυσι τα πράγματα. Δεν μπορεί ο γεωργός να καλλιεργήσει».

Σχολιάζοντας, δε, το ζήτημα της ανομβρίας, ο Δ. Καπούνης στάθηκε, ξανά, στο φράγμα του Τσικαλαριού, το οποίο, παρά τις υποσχέσεις της Πολιτείας, ακόμη δεν έχει αρχίσει να φτιάχνεται. «Η γραφειοκρατία καλά κρατεί. Πρόκειται για ένα έργο πνοής για τη Νάξο, που όμως δεν ξεμπερδεύει», ήταν, χαρακτηριστικά, τα λόγια του.

Ακόμη, ο Δ. Καπούνης τόνισε πως ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση για την ενοποίηση των ΚΑΔ των παραγωγών που διατηρούν διπλό αλλά παρεμφερές αντικείμενο, δηλαδή αγρότες και κτηνοτρόφοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρωθούν κάποιες επιδοτήσεις.

Επίσης, εν όψει και του Πάσχα, ο Δ. Καπούνης ρωτήθηκε για την τιμή του ποιοτικού αρνιού και κατσικιού Νάξου. «Η τιμή δεν έχει ακόμα βγει. Οι κτηνοτρόφοι, πάντως, αναμένεται να ζητήσουν 9 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το προϊόν μπορεί να πουληθεί 13-14 ευρώ το κιλό – μικρή διαφορά, δηλαδή, σε σχέση με πέρυσι. Σε κάθε περίπτωση, η Ε.Α.Σ. καταβάλλει προσπάθεια για την κατοχύρωση του αρνιού και του κατσικιού της Νάξου, των Μικρών Κυκλάδων και της Αμοργού ως Π.Ο.Π. ώστε να έχουμε πλέον στο νησί μας πέντε Π.Ο.Π. προϊόντα – εκτιμώ ότι τέλος του χρόνου θα τα έχουμε καταφέρει».

Τέλος, ο Δ. Καπούνης ζήτησε γι’ άλλη μια φορά, από τους μεν καταναλωτές να προσέχουν τις… απομιμήσεις, τόσο της περίφημης Πατάτας Νάξου Π.Γ.Ε. όσο και των αρνιών και των κατσικιών της Νάξου, από τους δε ελεγκτικούς φορείς να διεξαγάγουν πιο αυστηρούς ελέγχους.

Δείτε το απόσπασμα:

Newsroom Cyclades Voice

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 79


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.