Δήμαρχος Μυκόνου: Να βάλουμε πάγο στις οικοδομικές άδειες, όχι όμως μόνο για τα σπίτια

Δημοσίευση: 22.03.2023, 22:32

«Kαταλαβαίνουμε τη φιλοσοφία να προστατευτεί το τοπίο με την αναστολή της έκδοσης νέων αδειών μέχρι να βγει το νέο πολεοδομικό, αλλά να μην ισχύει μονάχα για τους Μυκονιάτες και για τα σπίτια τους. Να ισχύει για τα πάντα, άρα και για τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις», επισήμανε ο δήμαρχος της Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, αρχαιολόγος δέχθηκε «μαφιόζικη επίθεση» από άνδρα ενώ επέστρεφε στο σπίτι του στη Μύκονο. Το πρωί της Τετάρτης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με αντικείμενο ζητήματα της Μυκόνου στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο δήμαρχος του νησιού τόνισε ακόμη, μεταξύ άλλων: «Γίνονταν έλεγχοι, φυσικά. Όπως και φυσικά επικροτούμε το γεγονός ότι η κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο σήμερα πια εισάκουσε τα αιτήματα μας να στελεχωθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στη Μύκονο. Η Μύκονος είναι ένας μικρός τόπος, ωστόσο είναι πάρα πολύ μεγάλος στην προσφορά του στην εθνική οικονομία και προφανώς δημιουργούνται και διάφορα άλλα πράγματα. Εμείς σαν δημοτική αρχή και όλη η τοπική κοινωνία της Μυκόνου επιθυμούμε διακαώς τη στελέχωση της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πολεοδομίας της Μυκόνου, της Κτηματικής Υπηρεσίας, προκειμένου να γίνονται έλεγχοι της αρχαιολογίας όλων των ελεγκτικών μηχανισμών. Ζητάμε τη βοήθεια της Πολιτείας προκειμένου να συνεχίσουμε να παράγουμε πλούτο για όλη την Ελλάδα».

«Σίγουρα στη Μύκονο υπάρχει υπερβολική ζήτηση και όπου υπάρχει υπερβολική ζήτηση υπάρχει και ανάπτυξη. Είναι σίγουρα και τα χρήματα παραπάνω από ότι είναι σε μέρη μη τουριστικά. Όμως αυτό που είπαμε είναι ότι δεν γίνεται ένας τόπος με 200.000 άτομα την ημέρα τον Αύγουστο, να αντιμετωπίζεται από την πολιτεία όσον αφορά τη στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών ή ακόμα και την χρηματοδότηση του ίδιου του Δήμου της Μυκόνου, με τον πληθυσμό των 10.000 – 15.000 κατοίκων. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι μια παθογένεια του ελληνικού συστήματος στο σύνολό του. Με τους τουριστικούς προορισμούς όμως, στην περίπτωση της Μυκόνου και της Σαντορίνης θα έλεγα είναι κραυγαλέο. Πρέπει αυτοί οι δύο προορισμοί ή οι μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί, οι οποίοι βοηθούν όλη την Ελλάδα, -είναι η βιτρίνα της Ελλάδας στο εξωτερικό- να αντιμετωπίζονται ακριβώς στο πνεύμα που σήμερα ο πρωθυπουργός αποφάσισε να κάνει» πρόσθεσε ο κ. Κουκάς.

«Χρειάζεται ακριβώς αυτό που ξεκίνησε σήμερα να κάνει ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση να σταθεί και να βάλει πλάτη στην προσπάθεια της τοπικής αρχής. Δεν γίνεται ένας μικρός δήμος με τα όπλα ενός δήμου 10.000 κατοίκων να πρέπει να διαχειριστεί όλη αυτή την κατάσταση. Ένα μικρό αστυνομικό τμήμα ή μια κτηματική υπηρεσία στις Κυκλάδες να ελέγχει τις παραλίες σε 24 νησιά. Πρέπει να σταθεί η πολιτεία δίπλα και σε επίπεδο στελέχωσης υπηρεσιών αλλά και σε επίπεδο χρηματοδότησης» συμπλήρωσε ο δήμαρχος Μυκόνου.

«Δεν γίνεται ο Δήμος Μυκόνου που προσφέρει δισεκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία -και καλώς το κάνει- να επιχορηγείται για τα 10.000 άτομα του πληθυσμού. Αυτή η νοοτροπία, αυτή η νομοθεσία, πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα. Είναι μια παθογένεια η οποία οδηγεί στα δυσάρεστα αποτελέσματα» τόνισε δε.

Ερωτηθείς αν υφίσταται μια βιασύνη αρκετών πολιτών - δημοτών της Μυκόνου να προχωρήσουν τώρα σε αδειοδοτήσεις οικοπέδων πριν γίνει νόμος του κράτους η αναστολή τους, ο κ. Κουκάς επισήμανε:

«Στη Μύκονο εκπονείται ειδικό πολεοδομικό – αυτό που λέει το νέο χωροταξικό. Εδώ και τρία χρόνια έχουν σταματήσει οι άδειες των ξενοδοχείων. Χτες ψηφίστηκε από τη Βουλή η αναστολή και των αδειών των κάθε φύσεως, με εξαίρεση βέβαια κάτι που εμάς μας ενοχλεί, τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις άνω των 50 εκατομμυρίων, οι οποίες συνεχίζουν ανενόχλητες.

Φυσικά και οι πολίτες θα προσπαθήσουν να το καταθέσουν. Είναι κάτι το οποίο θα γινόταν σε κάθε περίπτωση. Από εκει και πέρα εμείς καταλαβαίνουμε τη φιλοσοφία να προστατευτεί το τοπίο με την αναστολή της έκδοσης νέων αδειών μέχρι να βγει το νέο πολεοδομικό, αλλά να μην ισχύει μονάχα για τους Μυκονιάτες και για τα σπίτια τους. Να ισχύει για τα πάντα, άρα και για τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις. Αν “βάλουμε πάγο” να βάλουμε πάγο σε όλα».

πηγή: protothema.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 138


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.