Η Credit Suisse εξαγοράστηκε από τη UBS
Δημοσίευση: 19.03.2023, 21:39
Τελευταία Ενημέρωση: 19.03.2023, 22:31

... σοβαρά προβλήματα.
"Με την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS βρέθηκε λύση ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα και να προστατευθεί η ελβετική οικονομία σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση", επεσήμανε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.
Η συμφωνία για την εξαγορά περιλαμβάνει την παροχή ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα ύψους 100 δισεκ. ελβετικών φράγκων (πάνω από 100 δισ. δολάρια) προς την Credit Suisse και τη UBS.
«Σε αυτήν την κατάσταση ακραίας αβεβαιότητας, η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS επέτρεψε την εξεύρεση λύσης για την εγγύηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για την προστασία της ελβετικής οικονομίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας μια αποτυχία θα είχε σοβαρή συνέπεια στη διεθνή φήμη της Ελβετίας.
Η κυβέρνηση «λυπάται» που η Credit Suisse δεν μπόρεσε να λύσει τα προβλήματα μόνη της, ανέφερε η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας.
Η υπουργός Οικονομικών Κάριν Κέλερ-Σούτερ δήλωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι η πτώχευση της Credit Suisse θα μπορούσε να προκαλέσει «ανεπανόρθωτες οικονομικές ζημίες». «Για τον λόγο αυτόν, η Ελβετία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της πέραν των συνόρων της».
Η UBS εξαγοράζει την Credit Suisse έναντι 3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (3,2 δισ. δολάρια) σε μετοχές, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των δύο τραπεζών, δηλαδή έναντι 0,76 λεπτών ανά μετοχή, η οποία είχε αξία 1,86 ελβετικό φράγκο το βράδυ της Παρασκευής.
Η συγχώνευση των δύο τραπεζικών κολοσσών, που συγκαταλέγονται στο κλαμπ των 30 τραπεζικών ιδρυμάτων που είναι υπερβολικά σημαντικά για να πτωχεύσουν, έπρεπε να ολοκληρωθεί και ανακοινωθεί πριν από το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, με την ελπίδα ότι η κίνηση αυτή θα αρκέσει για να προλάβει τον γενικευμένο πανικό.
Επιπλέον, η κυβέρνηση της Ελβετίας θα διαθέσει στην UBS 9 δισ. φράγκα για ενδεχόμενες πιστωτικές ζημίες από την απόκτηση της Credit Suisse.
Ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της Ελβετίας, η UBS, εξαγοράζει την ανταγωνιστική της Credit Suisse, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Αλαίν Μπερσέ δηλώνοντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Αυτή η λύση «δεν είναι μόνο αποφασιστική για την Ελβετία (...) αλλά για την σταθερότητα του συνόλου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος», είπε ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας.
Credit Suisse Group announces it has entered into a merger agreement with UBS. All details available here: https://t.co/IkG4X3wze5 pic.twitter.com/3Obz6zpxSC
— Credit Suisse (@CreditSuisse) March 19, 2023
πηγή: protothema.gr
Δείτε επίσης
Κατηγορίες
Τελευταίες ειδήσεις σχετικά με Ευρώπη
- Νέα έφοδος της βελγικής αστυνομίας στα γραφεία των ευρωβουλευτών Κοτσολίνο και Ταραμπέλα
- Πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων
- Εύα Καϊλή: «Αν είχα αναφερθεί σε σημαντικά ονόματα θα είχα επιστρέψει στην κόρη μου, αλλά θα ψευδόμουν»
- Με δελτίο η παροχή νερού στο νότο της Πορτογαλίας
- Ένας νεκρός και 12 τραυματίες από έκρηξη σε πολυκατοικία της Ρώμης
Τελευταίες ειδήσεις σχετικά με Οικονομία
- Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το νέο αφήγημα για την άνοδο των διεθνών χρηματιστηρίων
- ΕΕ: Να συμμορφωθεί η Ελλάδα με τους κανόνες για τη φορολογία των αυτοκινήτων
- "Τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό αδήλωτων πισινών και νέα ψηφιακή εφαρμογή για τους πολίτες ενόψει"
- Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για συμμετοχή στο Mελισσοκομικό Πρόγραμμα έτους 2023
- Παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιουλίου η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις
- Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια. - Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
- Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
- Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
- Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
- Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
- Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
- Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.