Πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Αιγαίου για έκδοση ψηφίσματος για απόσυρση του νομοσχεδίου που ιδιωτικοποιεί το νερό

Δημοσίευση: 16.03.2023, 21:21
Τελευταία Ενημέρωση: 16.03.2023, 21:28

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νοτίου Αιγαίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση, υπέβαλαν προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου πρόταση για έκδοση ψηφίσματος του Περιφερειακού Συμβουλίου για την απόσυρση του νομοσχεδίου που ιδιωτικοποιεί το νερό... 

Ακολουθεί η πρόταση των περιφερειακών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου:

"Προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου

Θέμα: Πρόταση για έκδοση ψηφίσματος του Περιφερειακού Συμβουλίου για την απόσυρση του νομοσχεδίου που ιδιωτικοποιεί το νερό 

Η κυβέρνηση αυτές τις μέρες με πρόσχημα την προστασία της ποιότητας των υδάτινων πόρων, προωθεί την ''απελευθέρωση'' και του νερού κατά τα πρότυπα της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων και άλλων δημόσιων υπηρεσιών στις οποίες εφαρμόζεται διαχρονικά η ίδια πολιτική.
Στο νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή και ανέβαλε προσωρινά την ψήφισή του μετά τις μαζικές αντιδράσεις, προβλέπεται ο τομέας Υπηρεσιών Ύδατος και των αστικών αποβλήτων, επομένως και οι ΔΕΥΑ να υπάγονται στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας , η οποία μετονομάζεται σε ΡΑΑΕΥ.

Η νέα Ρυθμιστική Αρχή θα διαμορφώνει την τιμολόγηση του νερού με κριτήριο το κέρδος στα πρότυπα του ΟΣΕ, που οδήγησαν στη πολύνεκρη τραγωδία,  στα πρότυπα της Ενέργειας που οδήγησαν στην ενεργειακή ακρίβεια, στα κομμένα ρολόγια για τους εργαζόμενους από τη μια και τα τεράστια κέρδη για τα καρτέλ των ενεργειακών επιχειρήσεων από την άλλη.

Δεν χρειάζεται να μαντέψει κανείς τι θα ακολουθήσει με την ιδιωτικοποίηση του νερού για τα νοικοκυριά που δυσκολεύονται οικονομικά, για τις μικροεπιχειρήσεις και τους αγρότες.

Τι θα ακολουθήσει για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες , που ήδη πληρώνουν τις συνέπειες αυτής της πολιτικής με μεγάλη υποστελέχωση, εντατικοποίηση, και που προβλέπεται να επιδεινωθεί με το σμπαράλιασμα των εργασιακών τους δικαιωμάτων για να αυξηθούν τα κέρδη των εργολάβων που θα αλώσουν τις υπηρεσίες των ΔΕΥΑ. 

Με το νομοσχέδιο επιχειρείται να διαμορφωθεί ένα ιδανικό πεδίο για κερδοφόρες επενδύσεις μεγαλοεπιχειρηματιών στο νερό και στα απόβλητα, κάτι που προβλέπεται στην Οδηγία 2000/60, ακρογωνιαίο λίθο της εμπορευματοποίησης του νερού στην ΕΕ. Αυτή η οδηγία εφαρμόζεται στη χώρα μας και τώρα προωθείται με μεγαλύτερη ένταση. Ήδη υπηρεσίες διαχείρισης του νερού που θα έπρεπε να είναι δημόσιες,  όπως η ύδρευση της Ρόδου  από το Φράγμα Γαδουρά, η λειτουργία και η συντήρηση μέρος του δικτύου ύδρευσης έχουν παραχωρηθεί από Περιφέρεια και Δήμο σε ιδιώτες, όπως επίσης διαχείριση αφαλατώσεων και πλήθος έργων και υπηρεσιών της ΔΕΥΑΡ.

Αυτός ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει και ν’ ανατραπεί η πολιτική που εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί το νερό. Είναι κοινωνικό αγαθό δεν είναι εμπόρευμα.

Ζητάμε από τους περιφερειακούς συμβούλους να διεκδικήσουν με Ψήφισμα-Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου:

Την απόσυρση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.
Καμιά ιδιωτικοποίηση του νερού και των αποβλήτων.
Διασφάλιση φθηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερού.
Άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος με χρηματοδότηση από το κράτος.
Να εγκριθούν οι προσλήψεις όλου του μόνιμου προσωπικού που χρειάζεται για να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις στις Υπηρεσίες Ύδρευσης των νησιών μας και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
Άμεση επιδότηση των ΔΕΥΑ από το κράτος για την κάλυψη του συνόλου του ενεργειακού τους κόστους.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση
Χατζηγιάννη Μαρία
Σιγάλας Βαγγέλης
Ροκονίδα Ηλέκτρα

15/3/2023"

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 167


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.