Τιμητική εκδήλωση του Δήμου Πάρου για τον Χρίστο Γεωργούση

Δημοσίευση: 13.03.2023, 21:19

Το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Δήμος Πάρου και ο Μ.Ε.Ε.Α.Σ Υρία Λευκών, αφιερωμένη στο συμπολίτη, δάσκαλο και συγγραφέα Χρίστο Γεωργούση, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρχίλοχος». Η εκδήλωση είναι ένας τρόπος να σου εκφράσουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη μας για το πολυσχιδές έργο, τις πολύπλευρες ερευνητικές σου εργασίες και τη σημαντική συμβολή σου στη μελέτη της ιστορίας, της παράδοσης και της χλωρίδας της Πάρου, επισήμανε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος...

Η κατάμεστη αίθουσα, πλημμύρισε από ήχους, μελωδίες και λέξεις τιμώντας την προσωπικότητα, το πολυσχιδές εκπαιδευτικό και συγγραφικό έργο ενός ανθρώπου, που έχει κερδίσει την αγάπη και την αναγνωρισιμότητα όλων των Παριανών αλλά και φίλων του νησιού.  

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, ανέφερε σχετικά:
«Η αποψινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε ένα σημαντικό άνθρωπο των γραμμάτων, ο οποίος ζει, εργάζεται, παλεύει στο νησί, για το νησί  που τόσο αγαπά και νοιάζεται, την Πάρο μας. Είναι αφιερωμένη στον Χρίστο Γεωργούση, τον αγαπητό σε όλους μας φίλο, τον δάσκαλο, τον συγγραφέα, τον ιστοριοδίφη, τον ερευνητή, τον μελετητή, τον φυσιοδίφη.  Είναι μεγάλη χαρά αλλά και χρέος μας να τιμήσουμε αυτόν τον εξαίρετο άνθρωπο, σπουδαίο Παριανό και αγαπητό φίλο.
Αφιέρωσε τη ζωή του στην διδασκαλία, στην έρευνα, στη διατήρηση και ανάδειξη της ιδιαιτερότητας της Παριανής φύσης, της φωτεινής πλευράς του τόπου μας και των ανθρώπων του, αυτήν του πνεύματος, της διανόησης, της ψυχικής καλλιέργειας. Μέχρι σήμερα εργάζεται άοκνος και έχει ήδη αφήσει ως πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές ένα πλούσιο συγγραφικό έργο.
Φιλομαθής, διερευνητικός, δημοκρατικός, ανιδιοτελής, φιλικός, οπαδός του διαλόγου, της συναίνεσης, της αλληλοκατανόησης, ανήσυχος χαρακτήρας και ανέντακτο πνεύμα. Ο Χρίστος, όπως τον αποκαλούν οι φίλοι, είναι ένας πηγαία και αυθεντικά γλυκύτατος άνθρωπος, γενναιόδωρος και καλοσυνάτος. Ποτέ δεν ύψωσε τον τόνο της φωνή του, ποτέ δεν έθιξε κανένα με οποιονδήποτε τρόπο.
Υπήρξε, επίσης, ιδρυτικό μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρχίλοχος», ο οποίος τότε ήταν  και ποδοσφαιρικό σωματείο και μαζί με άλλους συνέβαλλε στη μετεξέλιξή του σε  καθαρά πολιτιστικό σύλλογο αλλά και στην ίδρυση των αθλητικών σωματείων ΑΟΠ και ΝΟΠ. 
Υπέρμαχος της δημοκρατίας, της ελευθερίας του λόγου αλλά και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, μέσω του Ελεύθερου Βήματος του Αρχιλόχου, των άρθρων του στις τοπικές εφημερίδες και του συγγραφικού του έργου μας εφιστά την προσοχή στα μείζονα θέματα που ταλανίζουν τον τόπο μας, παρεμβαίνει, βοηθά όπου χρειάζεται. 
Όλα για την Πάρο. Όλα για αυτόν τον τόπο που τόσο αγαπά και λατρεύει από παιδί, έναν τόπο γεμάτο ξερολιθιές, αλώνια, σχίνα, αλμύρα, πηγάδια, ξωκκλήσια, αμπέλια, ελιές, έναν τόπο που μυρίζει κρίταμο και θυμάρι  και τώρα κινδυνεύει να χαθεί, θυσιαζόμενος «ηρωικά» στον βωμό της ανάπτυξης και του χρήματος. 
Την Πάρο του Χρίστου, την Πάρο της συνοχής και της αλληλεγγύης, την Πάρο του αμπελιού, της ελιάς και της ναυτοσύνης πρέπει να διατηρήσουμε και να παραδώσουμε αυτούσια στις επόμενες γενιές. 
Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι η σημερινή εκδήλωση και η πρωτοβουλία μας, ως Δημοτική Αρχή, να τιμήσουμε τον συμπολίτη μας Χρίστο Γεωργούση γίνεται για να υπενθυμίζει στους παλιούς αλλά και να δίνει έναυσμα στους νέους να γνωρίσουν το έργο και την προσφορά του.
Είναι ένας τρόπος να σου εκφράσουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη μας για το πολυσχιδές έργο, τις πολύπλευρες ερευνητικές σου εργασίες και τη σημαντική συμβολή σου στη μελέτη της ιστορίας, της παράδοσης και της χλωρίδας της Πάρου. 
Σου εύχομαι από καρδιάς να είσαι γερός για να συνεχίζεις να εμπνέεις, να προχωράς μπροστά και να ανοίγεις δρόμους γιατί αυτό ακριβώς έχουμε ανάγκη, γιατί αυτό ακριβώς η Παριανή κοινωνία έχει ανάγκη!»

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 200


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.