Αντ. Πιτταράς: Τι πραγματικά είναι το Laguna Coast Foundation

Δημοσίευση: 16.02.2023, 21:47

Ο Αντώνης Πιτταράς, είναι μηχανικός περιβάλλοντος και υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Όπως επισημαίνει σε ενημερωτικό σημείωμά του: "Όλη μου η ακαδημαϊκή ζωή περιστρέφεται γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος και την ορθολογιστική διαχείριση των φυσικών πόρων. Με μια ομάδα επιστημόνων ιδρύσαμε το μη κερδοσκοπικό ερευνητικό Ινστιτούτο, Laguna Coast Foundation  με στόχο να παρέχουμε -χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση-  εφαρμόσιμες λύσεις στους ιδιοκτήτες εκτάσεων γης γύρω από την περιοχή Laguna, την περιφέρεια και την τοπική αυτοδιοίκηση."...

Συνεχίζοντας, ο Αντώνης Πιτταράς, αναφέρει ακόμη, τα εξής:

"Πρόκειται για μια περιοχή που η καρδιά της είναι ένας σπουδαίος υδροβιότοπος με σπάνια πτηνά και ιδιαίτερη βλάστηση. Σκοπός μας, λοιπόν, είναι  η αναβάθμιση αυτής της πολύ ιδιαίτερης περιοχής αναδεικνύοντας το οικοσύστημά της και μετατρέποντάς το σε οικοσύστημα-πρότυπο παγκοσμίως.

Στην ευρύτερη περιοχή της Λαγκούνα ιδιοκτησίες κατέχουν το κράτος, ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις. 

Ως Περιβαλλοντικός Οργανισμός στοχεύουμε στον πράσινο μετασχηματισμό οικιών, επιχειρήσεων και καλλιεργειών στην περιοχή αυτήν, ώστε να προστατευτεί η χλωρίδα και η πανίδα και όλος αυτός ο σημαντικός οικολογικός πλούτος να περάσει και στις επόμενες γενιές. Το σύνθημά μας είναι ακτιβισμός μέσα από την επιστήμη.

Ως Κοινωφελής Οργανισμός δεν επιβάλλουμε εφαρμογή των προτάσεων μας αλλά τις συστήνουμε και συνδράμουμε -όπου ζητηθεί- ώστε να προσφέρουμε σύγχρονες και καινοτόμες λύσεις διατήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος σε ό,τι υπάρχει ήδη στην έκταση των περίπου 1000 αυτών στρεμμάτων.

Στην επιστημονική επιτροπή μας συμμετέχουν Ερευνητές από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια, όπως γεωλόγοι, περιβαλλοντολόγοι, καθηγητές υδάτινων πόρων, Υδρολογίας, Γεωπονίας κ.α. 

Πρώτο κατόρθωμά μας στο φιλόδοξο έργο μας ήταν η υπογειοποίηση πυλώνων μεσαίας τάσης του ΔΕΔΔΗΕ με χρηματοδότηση από την ίδια την εταιρεία. Επόμενη πρότασή μας είναι η δημιουργία ξύλινων οικοτουριστικών πεζοδρόμων που θα ξεκινούν από την χώρα και θα καταλήγουν γύρω από την λίμνη.

Στο πλαίσιο της ακριβικής διαχείρισης ναξιώτικων αγροτικών προϊόντων και της χρήσης νέων τεχνολογιών, προτείναμε συνεργασία με τον ΕΑΣ με στόχο τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των κύριων γεωργικών προϊόντων της Νάξου μέσω εφαρμογών γεωργίας ακριβείας. 

Τον ερχόμενο Μάιο ο Οργανισμός θα οργανώσει σε συνεργασία με σχολεία και εθελοντές, δράσεις σε όλη την περιοχή γύρω από την Laguna, όπως καθαρισμό της λίμνης και της ακτής. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε και να αναδείξουμε μια νέα κουλτούρα γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε μια περιοχή που εκ των πραγμάτων έχει πληγεί τις τελευταίες δεκαετίες από αλόγιστες χρήσεις, όπως αυτή του parking μέσα στην αλυκή, ερχόμαστε να προτείνουμε αντισταθμιστικά οφέλη και να αναδείξουμε τη Laguna ως πηγή ζωής, για τον άνθρωπο και την φύση. Να διατηρηθεί ένα ζωντανό οικοσύστημα ικανό να φιλοξενεί τόσο εμάς όσο και τα παιδιά μας, το οποίο θα μας παρακινεί να συμμετέχουμε  σε δραστηριότητες όπως παρακολούθηση πτηνών, περιπάτους, εξερεύνηση της φύσης. Ένα μέρος προσβάσιμο σε όλους. Και για όλους."

Newsroom Cyclades Voice

 

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 120


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.