Πρόσκληση σε συνάντηση: "Ιστορίες νερού στη Σίφνο", Κυριακή 22 Ιανουαρίου

Δημοσίευση: 19.01.2023, 21:25
Τελευταία Ενημέρωση: 19.01.2023, 21:47

Το νερό είναι η βάση της ζωής των ανθρώπων, αλλά και της ζωής πάνω στον πλανήτη, της ευημερίας, της γεωργίας και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων. Ο Άνεμος Ανανέωσης, ο Αγροτικός και Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός, ο Δήμος Σίφνου, οι εκπαιδευτικοί και η Επιτροπή Βιώσιμης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων Σίφνου προσκαλούν τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους εκπαιδευτικούς, τους γεωργούς, τους αγγειοπλάστες, γενικότερα τους κατοίκους της Σίφνου, μικρούς και μεγαλύτερους, να έρθουν στη συνάντηση με θέμα "Ιστορίες νερού στη Σίφνο", που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, ώρα 12.00, στο Ίδρυμα Πρόκου, στην Απολλωνία...

Καλούνται όλοι να φέρουν φωτογραφίες, ποιήματα, κείμενα, αναμνήσεις “ιστοριών νερού στη Σίφνο”, να παρουσιάσουν αυτοί/αυτές οι ίδιοι/ες το υλικό, τις μαρτυρίες τους, τις  μνήμες.

Ο Άνεμος Ανανέωσης αναφέρει για την επικείμενη συνάντηση:

Χωρίς νερό δεν ζούμε.

Το γνώριζαν αυτό πολύ καλά οι προηγούμενες γενιές και γι’ αυτό φρόντιζαν το νερό ως ένα εξαιρετικά πολύτιμο αγαθό, πηγάδια, στέρνες, συλλογή του νερού της βροχής, ξερολιθιές, επαναχρησιμοποίησή του. Κάθε σταγόνα νερού ήταν πολύτιμη. Το νερό δεν επαρκεί για οποιαδήποτε κατανάλωση. Η σπατάλη του μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή έλλειψη.

Η κλιματική κρίση εντείνει υπαρκτά προβλήματα πρόσβασης στο νερό. Στην δική μας περιοχή οι βροχοπτώσεις μειώνονται, θα έχουμε μείωση βροχοπτώσεων συνολικά, αλλά όταν βρέχει είναι πιθανόν να έχουμε πολύ έντονα φαινόμενα. Ο κίνδυνος πλημμυρών και διάβρωσης είναι μεγαλύτερος, μια και οι υποδομές μας δεν έχουν σχεδιαστεί για πιο συχνά και ίσως πιο έντονα “ακραία καιρικά φαινόμενα”

Καταγράφουμε μια σημαντική πλευρά της ιστορίας της καθημερινής ζωής της Σίφνου, ιστορίες νερού, μέσα από πρόσωπα, κείμενα, ιστορίες, εικόνες, περιγραφές για να μπορέσουμε να στηρίξουμε σήμερα και στο μέλλον ένα πιο βιώσιμο μοντέλο προστασίας και διαχείρισης του πολύτιμου αγαθού μας.

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023 συναντιόμαστε στο Ίδρυμα Πρόκου, στις 12.00 και:

(α) Μιλάμε, λέμε ιστορίες, διαβάζουμε κείμενα και δείχνουμε φωτογραφίες για το πώς αντιμετώπιζαν το νερό στη Σίφνο παλιότερα.

Τα παιδιά καλούνται να μαζέψουν φωτογραφίες, να καταγράψουν ιστορίες, να βρουν αποσπάσματα από έργα, διηγήματα, ποιήματα, θεατρικά για το νερό στη Σίφνο, το πώς οι παλιοί Σιφνιοί και Σιφνιές αντιμετώπιζαν το νερό: πηγάδια, γούρνες, χαβούζες, στέρνες, νερό της βροχής, πεζούλες, σταμνιά…..

(β) Μιλάμε για το νερό, τη γη και τη γεωργία 

Η παραγωγή γεωργικών προϊόντων, η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία στη Σίφνο και η σχέση τους με το νερό: περιβόλια και πότισμα, γούρνες, πηγές, πεζούλες, έξυπνες λύσεις για να φυτεύονται δέντρα εκεί που δεν υπήρχε νερό. Τι ρόλο έπαιζαν οι πεζούλες; Πώς μοιράζονταν οι γεωργοί το νερό αλλά και πώς καλύπτονταν άλλες ανάγκες σε νερό στη Σίφνο;

(γ) Το νερό, ο πηλός και η αγγειοπλαστική στη Σίφνο

Ποια είναι η σχέση του νερού, του πηλού και της κεραμοποιίας στη Σίφνο; Προσκαλούμε τους αγγειοπλάστες να αφηγηθούν την δική τους ιστορία για το νερό, μέσα από τη σχέση του με τον πηλό και με τα κεραμικά, τα τσουκάλια, τα σταμνιά, τα πιάτα και ποτήρια.

(δ) Από το χθες στο αύριο: Το νερό στη σημερινή και αυριανή Σίφνο 

Πώς διαχειριζόμαστε σήμερα το νερό; Πόσο κοστίζει η σπατάλη του νερού (οικονομικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά); Πώς επηρεάζει η κλιματική κρίση το νερό και τη ζωή μας στη Σίφνο; Πώς θα έχουμε πρόσβαση σε καλής ποιότητας και επαρκούς ποσότητας νερό για τους ανθρώπους, το περιβάλλον, τη γεωργία, τον τουρισμό, την οικονομία; Τι μπορούμε να μάθουμε από το παρελθόν για καλύτερη διαχείριση του νερού σήμερα και στο μέλλον; Ο καθένας για τον εαυτό του ή συνεργασία για σωστή και δίκαιη διαχείριση του νερού στο μέλλον, αξιοποιώντας τη σοφία του παρελθόντος;

Η συνάντηση θα βοηθήσει να σχεδιάσουμε από κοινού μια καλύτερη σχέση με το νερό, αξιοποιώντας και ανάλογες ιστορίες νερού από άλλες περιοχές, μέσα από συνεργασίες με μικρά νησιά και μικρούς τόπους στο πλαίσιο των προγραμμάτων:

COSME – GRAPE (Τοπικά Κοινωνικά Πράσινα Σχέδια Δράσης για  μικρούς και περιφερειακούς τόπους) και
SMILO MED (Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Φυσικών Πόρων των Μικρών Νησιών στη Μεσόγειο) που υλοποιούνται στη Σίφνο.

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 129


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.