Οι Πρότυπες στρατηγικές επενδύσεις στον τουρισμό βάζουν τέλος στην υπερδόμηση

Δημοσίευση: 21.12.2022, 11:45
Τελευταία Ενημέρωση: 21.12.2022, 12:35

Σειρά επαφών και συναντήσεων με leaders της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς πραγματοποίησε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ριάντ, όπου είχε μεταβεί για την 22η Σύνοδο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιωτών και Τουρισμού (WTTC). Κι ενώ η χώρα προετοιμάζεται από νωρίς για την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών την επόμενη τουριστική σεζόν, το χωροταξικό του τουρισμού δεν φαίνεται να προχωρά εξίσου γρήγορα, αν και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Περιφερειακό Χωροταξικό του Νοτίου Αιγαίου είναι σχεδόν ολοκληρωμένο...

Οι ειδικοί της τουριστικής αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις του τουριστικού μοντέλου του μαζικού τουρισμού που έχει υιοθετήσει η χώρα, κάνοντας τη ζωή, κυρίως, των μόνιμων κατοίκων, αφόρητη, αλλά και των τουριστών, οι οποίοι πλέον δεν απολαμβάνουν την ανεμελιά για την οποία φημίζεται το ελληνικό καλοκαίρι. Ενώ νέες οικοδομές ανεγείρονται κατά το δοκούν σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές, αλλοιώνοντας την ιδιαίτερη ομορφιά νησιών, όπως οι Κυκλάδες. 

Η Κυβέρνηση έχει διατυπώσει με σαφήνεια τη θέση της, δηλώνοντας ότι το Υπουργείο Τουρισμού εργάζεται σε ένα δεκαετές στρατηγικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης με στόχο την απομάκρυνση από μοντέλο του μαζικού τουρισμού και τη στροφή προς ένα μοντέλο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης με έμφαση στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλής προστιθέμενης αξίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη φέρουσα ικανότητα των προορισμών.

Οι στρατηγικές επενδύσεις θέτουν τα πρότυπα στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

Με το ισχύον πλαίσιο για την εντός και εκτός σχεδίου δόμηση επιτρέπεται με τον ένα ή τον άλλον τρόπο η κάλυψη σημαντικού μέρους των οικοπέδων με τις γνωστές σε όλους εικόνες που καταστρέφουν το κυκλαδίτικο τοπίο. Ενοικιαζόμενα δωμάτια, ακόμα και μεγάλης δυναμικότητας ξενοδοχεία, κατασκευάζονται με απλή έκδοση αδειών και υπογραφή του επιβλέποντος μηχανικού, χωρίς την εκπόνηση ειδικών μελετών π.χ. περιβαλλοντικών επιπτώσεων, φέρουσας ικανότητας κτλ., τις οποίες ο νομοθέτης έχει προβλέψει μόνο για τις επενδύσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα στρατηγικών επενδύσεων του Enterprise Greece. 

Κλειδί για την προστασία των νησιών, σύμφωνα με τους παράγοντες του κυκλαδίτικου τουρισμού αποτελεί το χωροταξικό σχέδιο, καθώς αναμένεται να βάλει τέλος στην υπερδόμηση και την αυθαίρετη δόμηση. Μέχρι την ολοκλήρωσή του, τα πρότυπα τίθενται από το αυστηρό πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων που περνάει από κόσκινο τις τουριστικές επενδύσεις και θέτει πολύ υψηλά περιβαλλοντικά κριτήρια, απαιτώντας την εκπόνηση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) και Σχεδίου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), εξασφαλίζοντας την αναβάθμιση της τουριστικής υποδομής της χώρας με υψηλής ποιότητας και φιλικές προς το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον επενδύσεις. 

Με 75% χαμηλότερο του ισχύοντος συντελεστή δόμησης οι στρατηγικές επενδύσεις στην Ίο

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας στρατηγικής επένδυσης στις Κυκλάδες είναι οι 3 επενδύσεις του Ομίλου CALILO στην Ίο, οι οποίες εφαρμόζουν έναν ιδιαίτερα χαμηλό συντελεστή δόμησης, ενισχύοντας το βιώσιμο χαρακτήρα τους. Με ανώτατο επιτρεπόμενο όριο δόμησης στο 0,2, οι επενδύσεις του Ομίλου έχουν συντελεστή δόμησης από  0,04 έως 0,06, 75% χαμηλότερο δηλαδή συντελεστή σε σχέση με τα όρια που επιτρέπει ο νόμος για τέτοιας κλίμακας επενδύσεις.

Επιπλέον, ο Όμιλος στις ζώνες προστασίας που βρίσκονται εντός των εκτάσεών του και καλύπτουν περισσότερο από 80% των συνολικών εκτάσεων, δεσμεύεται να συμβάλλει στην ενίσχυση της προστασίας και ανάδειξής τους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ειδικών περιβαλλοντικών και δασοπονικών μελετών που θα διενεργήσει.

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Σχόλια Αναγνωστών:

Ο αναγνώστης: έγραψε: 25/12/2022
Πλάκα μας κάνει ο Μιχαλόπουλος, ο συντελεστής είναι μικρός 0,04 γιατί το οικόπεδο είναι μεγάλο, δηλαδή το ένα τέταρτο της Ίου.

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 142


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.