Εκπαίδευση της Ομάδας Αντιρρύπανσης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αμοργού στα θέματα της πρόληψης και της καταστολής Θαλάσσιας Ρύπανσης για το 2022

Δημοσίευση: 14.12.2022, 21:38
Τελευταία Ενημέρωση: 14.12.2022, 21:55

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αμοργού, με γνώμονα την ευαισθησία του και σε ό,τι αφορά την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος και έχοντας ως κύριο μέλημα την ουσιαστική κατάρτιση όσων το δυνατό περισσότερων στα θέματα Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης, διοργάνωσε την ετήσια εκπαίδευση της εθελοντικής Ομάδας Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 στον Λιμένα των Καταπόλων.

Συνεργάτης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αμοργού στο εγχείρημα αυτό, όπως ενημερώνει ο Πρόεδρός του και Δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραΐσκος, ήταν η εξειδικευμένη για αντίστοιχα θέματα Εταιρεία "ΜΕΤΟΠΗ Σύμβουλοι Προστασίας Περιβάλλοντος" την οποία εμπιστευόμαστε τα τελευταία χρόνια στον τομέα αυτό. Η εκπαίδευση περιελάβανε θεωρητικό μέρος το οποίο προηγήθηκε σε ανοιχτό χώρο τα πλαίσια αποφυγής συνωστισμού λόγω της COVID 19, αλλά και πρακτικό μέρος, στα πλαίσια του οποίου εκτελέστηκε και άσκηση αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 9 Δεκεμβρίου 2022, στον Λιμένα Καταπόλων πραγματοποιήθηκε από τον εκπαιδευτή Κο Μιχάλη Αγγελόπουλο, η θεωρητική εκπαίδευση της οποίας το κύριο μέρος ήταν η επίδειξη του αντιρρυπαντικού εξοπλισμού που διαθέτει το Δ.Λ.Τ. Αμοργού, εντός Container, όπου έγινε επεξήγηση του σωστού τρόπου χρήσης του καθενός υλικού ξεχωριστά, από αυτά που διαθέτουμε, σε περίπτωση ατυχούς συμβάντος θαλάσσιας ρύπανσης. Στην εκπαίδευση αυτή συμμετείχαν μέλη του Δ.Σ. του Δ.Λ.Τ. Αμοργού,
στελέχη του Λιμενικού Σταθμού Καταπόλων, επαγγελματίες αλιείς, μέλη της ΕΔΟΚ και άλλοι εθελοντές.

Εν συνεχεία εκτελέστηκε η άσκηση αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης, το σενάριο της οποίας ήταν η διαρροή πετρελαιοειδών αποβλήτων από το αλιευτικό σκάφος «ΜΙΧΑΛΗΣ.Φ.» Λ.Ν. 213. 

Αμέσως αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του εγκεκριμένου Σχεδίου Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης του ΔΛΤ, με τη ρίψη πλωτών φραγμάτων 75 μέτρων πέριξ του αλιευτικού σκάφους  (υποτιθέμενου ρυπαντή), με στόχο τον εγκλωβισμό της θαλάσσιας ρύπανσης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή του Λιμενικού Σταθμού Καταπόλων και των Επαγγελματιών Αλιέων ήταν καθοριστική, αφού εκτός του προσωπικού που συμμετείχε, αφενός τα στελέχη του Λιμενικού Τμήματος διέθεσαν και κατάλληλο όχημα για την έλξη της μπαγκαζιέρας μεταφοράς φραγμάτων του Δ.Λ.Τ και αφετέρου οι επαγγελματίες αλιείς διέθεσαν κατάλληλη λέμβο για την έλξη του πλωτού φράγματος και για την απαραίτητη επιχειρησιακή αγκυροβόληση του.

Κατόπιν της μεταφοράς των απαραίτητων σετ αγκυροβόλησης στο αλιευτικό σκάφος, αποφασίστηκε η παρέαση 75 μέτρων πλωτού φράγματος.

Αμέσως μετά τοποθετήθηκαν τα 2 απαραίτητα αγκυροβόλια σε κατάλληλες θέσεις, παρουσία του εκπαιδευτή ο οποίος επέβαινε στην αλιευτική λέμβο, λαμβάνοντας υπόψη και τον επικρατούντα άνεμο. 

Τα εν λόγω αγκυροβόλια μετά την πρόσδεσή τους στα κατάλληλα σημεία του πλωτού φράγματος, κατάφεραν πολύ γρήγορα να αξιοποιήσουν στο μέγιστο, την ωφέλιμη επιφάνεια εντός της οποίας θα μπορούσε να εγκλωβιστεί η ρύπανση  η οποία υποτίθεται ότι είχε διαρρεύσει.

Τέλος, αφού σημάνθηκε το πέρας της Άσκησης, περισυλλέχθηκαν τα δύο σετ αγκυροβολίων, ενώ εν συνεχεία ρυμουλκήθηκε το πλωτό φράγμα και επανατοποθετήθηκε στο σκελετοκιβώτιο επί της φορητής μπαγκαζιέρας, αφού ξεπλύθηκε με γλυκό νερό, όπως και όλα τα άλλα εξαρτήματα των αγκυροβολίων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στην Άσκηση, τα οποία επανατοποθετήθηκαν Επιχειρησιακά εντός του Container στο οποίο φυλάσσεται το σύνολο του Αντιρρυπαντικού εξοπλισμού του ΔΛΤ Αμοργού.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αμοργού, ευχαριστει θερμά όλους όσους συμμετείχαν στην Εκπαίδευση και δηλώνω πολύ ικανοποιημένος και από το επίπεδο συμμετοχής, αλλά και από το επίπεδο της ετοιμότητας του εξοπλισμού του Δ.Λ.Τ., έχοντας τη βεβαιότητα ότι σε περίπτωση πραγματικού περιστατικού ρύπανσης, η αντιμετώπισή του και με την συμβολή του εκπαιδευμένου εθελοντικού προσωπικού της Ομάδας Αντιρρύπανσης, θα είναι άμεση και αποτελεσματική, με στόχο την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος όλων των περιοχών ευθύνης του ΔΛΤ,  αλλά και των ακτών του νησιού.

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 98


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.