Γ. Πολυχρονάκος: Αυτόνομη Υγειονομική Περιφέρεια για τις Κυκλάδες και τα νησιά του Αιγαίου

Δημοσίευση: 08.12.2022, 20:51
Τελευταία Ενημέρωση: 08.12.2022, 20:55

"Μέχρι σήμερα, η έννοια της νησιωτικότητας αλλά και η ανάγκη εφαρμογής μιας ουσιαστικής νησιωτικής πολιτικής, στο χώρο της δημόσιας υγείας , είναι γράμμα κενό περιεχομένου. Φτάσαμε όμως σε οριακές καταστάσεις, ειδικά στις Κυκλάδες. Και είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι τα προβλήματα της δημόσιας υγείας στις Κυκλάδες δεν μπορούν να λυθούν από μια Υγειονομική Περιφέρεια που έχει την έδρα της στον Πειραιά." Αυτά επισημαίνει ο αν. Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Πολυχρονάκος, παραθέτοντας σχετικές προτάσεις...

Αναλυτικά, ο Γιάννης Πολυχρονάκος, αναφέρει ακόμη, τα εξής:

"- Πρέπει να δημιουργηθεί ΥΠΕ αυτόνομη, με χώρο ευθύνης τις Κυκλάδες και τα νησιά του Αιγαίου.

- Πρέπει να θεσμοθετηθούν ειδικά μισθολογικά, βαθμολογικά και φορολογικά κίνητρα για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετούν στις Κυκλάδες και στα νησιά.

Όσοι θεωρούν μαξιμαλιστικές αυτές τις διεκδικήσεις, μάλλον θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ποτέ άλλοτε η δημόσια υγεία στα νησιά μας δεν είχε φτάσει σε τόσο οριακό σημείο.

Και μάλλον θα πρέπει να ρίξουν μια ματιά στην έρευνα που έκαναν οι γιατροί του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σερίφου, καταγράφοντας τα προβλήματα στα 26 από τα 28 μικρά νησιά του Αιγαίου, στα οποία η μοναδική δομή δημόσιας υγείας είναι ένα πολυδύναμο ( τρόπος του λέγειν) περιφερειακό ιατρείο.

Τα ευρήματα της έρευνας είναι εντυπωσιακά, όσο και αποκαρδιωτικά:

-13 ιατρεία έχουν μόνο έναν γιατρό ο οποίος  κάνει 30 εφημερίες τον μήνα, εφημερεύει κάθε μέρα και αν συνοδεύει ασθενή σε διακομιδή, το νησί μένει χωρίς γιατρό. Πόσο μπορεί να αντέξει ένας γιατρός εφημερεύοντας κάθε μέρα;

- Η συντριπτική πλειοψηφία των πολυδύναμων περιφερειακών ιατρείων δεν έχει ειδικευμένο γιατρό, λειτουργεί με αγροτικούς γιατρούς. Για παράδειγμα: πως να αντιμετωπιστεί ένα καρδιακό επεισόδιο σε ενα μικρό νησί, που όλοι γνωρίζουμε ότι τα πρώτα λεπτά ή πρώτες ώρες είναι καθοριστικές;

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Υγειονομική Περιφέρεια με έδρα τον Πειραιά (μια αστική περιοχή) δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της δημόσιας υγείας στα νησιά.

Και όσο δεν υπάρχει ένα τολμηρό νομοθετικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει διαφορετικά τους γιατρούς που υπηρετούν στα νησιά του Αιγαίου, ας μην περιμένουμε πολλά πράγματα."

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 131


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.