Κιβωτός του Κόσμου: Τα παιδιά εργάζονταν με τις τσάπες μέσα στον καύσωνα (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσίευση: 07.12.2022, 17:31
Τελευταία Ενημέρωση: 07.12.2022, 17:44

Οι καταγγελίες για τις συνθήκες στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου πληθαίνουν για όσα βίωναν τα παιδιά που φιλοξενούνταν εκεί…

... και το βίντεο της εκπομπής του MEGA, Live News, αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα.

«Πηγαίναμε σε ένα χωράφι το καλοκαίρι με 40 βαθμούς από πάνω μας και ήμασταν με τσουγκράνες και σκάβαμε και μας έλεγαν να τις βγάζετε από τις ρίζες. Κι όταν τους λέγαμε δεν μπορούμε άλλο μας έλεγαν ‘έλα κάνε, κάνε, κάνε’», αναφέρει ένα παιδί που έμενε σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου και έκανε δουλειές μέσα στο λιοπύρι.

Το καταπράσινο και κοντοκουρεμένο το γρασίδι στη δομή της Καλαμάτας είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς των παιδιών. «Δεν κάναμε τίποτε άλλο δουλειά, σχολείο, δουλειά, σχολείο», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Οι συνθήκες παραπέμπουν σε άλλες εποχές.... Με καπέλο το 15χρονο παιδί προσπαθεί να προστατευτεί από τον μεσημεριανό ήλιο όση ώρα με τσουγκράνα περιποιείται τον κήπο. Στο βάθος, άλλα δύο αγόρια σκυμμένα πάνω σε λάκκους δεν σταματούν ούτε λεπτό. Με τσάπες σπάνε πέτρες και με τα χέρια τους ξεχορταριάζουν. Στο βάθος του διαδρόμου μια παιδαγωγός με μεγάλο καπέλο επιβλέπει και σημειώνει την πρόοδο των εργασιών, προκειμένου να επιβληθούν και οι ανάλογες συνέπειες.

Όποιος δεν δούλευε είχε τιμωρία 

«Καθόντουσαν και βλέπανε ποιοι δουλεύουν. Αν πχ. δε δουλεύει ο Κώστας, δε θα φάει αυτό το γλυκό και θα φάει το χθεσινό φαγητό. Ή θα κάτσει τιμωρία στο σπίτι 2 – 3 μέρες ή απομόνωση», λένε χαρακτηριστικά.

Οι εικόνες σοκάρουν…. Ενα παιδί τάξης γυμνασίου με φτυάρι μεγαλύτερο από το μπόι του κάνει αγροτικές δουλειές στη δομή της «Κιβωτού», ενώ ένα άλλο φανερά εξουθενωμένο από τη δουλειά και τον ήλιο μετά βίας μπορεί να σηκώσει το φτυάρι.

«Μην το βλέπετε τώρα που κάθεται. Γενικά δεν κάθεται. Κάνει αυτό εδώ μαζί με τον (…). Όλο αυτό εδώ το έκαναν πρώτα με τσουγκράνα και μόλις τελειώσει με την τσουγκράνα να δει πού χρειάζεται ξεχορτάριασμα με το χέρι πάντα», αναφέρει μαρτυρία 

Και μπορεί στη δομή να φιλοξενούνται ανήλικοι όμως δεν ακούγονται παιδικές φωνές και γέλια. Ο μοναδικός ήχος που σπάει τη σιωπή στην τεράστια αγροτική έκταση είναι αυτός από τις τσάπες.

Ένα από τα παιδιά της δομής τραβά βίντεο και τα στέλνει στην επιστάτη για να της αποδείξει πως όλα πάνε ρολόι. Πάρα τον ήλιο και τον καύσωνα, τα παιδιά «είλωτες» συνεχίζουν ακάθεκτα.

«Κυρία (…) και ο (…) έχει κάνει εδώ βλέπετε όλες τις γούρνες με το χέρι του. Όχι με την τσάπα με αποτέλεσμα να μη χαλάσει καθόλου χώμα και ούτε να χαλάσει τις γούρνες. Έκανε μέχρι εκεί που τον βλέπετε» ακούγεται να λέει ένα παιδί. 

Η παιδαγωγός επιβλέπει από το δροσερό της γραφείο τη δουλειά των παιδιών. Ζητά κι άλλα βίντεο από την ανατολική πλευρά του κτήματος.

«Να κυρία (…) εδώ είναι το ολοκληρωτικό. Το βλέπετε και τώρα ο (…) και (…) έχουν κάνει κι εδώ κυρία (…) από ό,τι βλέπετε. Αρκετά καλά. Να το, τελειώνουν κι αυτό σε κανένα δεκάλεπτο λογικά και θα σταματήσουν από εδώ», συνεχίζει το παιδί.

Από τα χωράφια στην αποθήκη

Οι εξωτερικές δουλειές με τις τσάπες τελείωναν στις τρεις το μεσημέρι… Ακολουθούσε μίση ώρα διάλειμμα για φαγητό πριν αρχίσει το κουβάλημα στις αποθήκες.

«Κουβαλάγαμε λάδια, κουβαλάγαμε μακαρόνια σε κούτες, ξεφορτώνομε φορτηγά.  Γυρνούσα και επειδή ήθελα να διαβάσω 2 – 3 ώρες όπως κάνουν όλα τα παιδιά, έμενα μου έλεγαν να φάω και να πάω αποθήκη ή φάρμα», αναφέρει ένα παιδί.

Και μέσα σε όλα αυτά τα παιδιά εκπαιδεύονται προκειμένου να μάθουν να χρησιμοποιούν κοφτερά μαχαίρια προκειμένου έτσι ώστε να βγάζουν το δέρμα από σφαγμένο αρνί.

Εκτός αυτών, τα παιδιά έφτιαχναν τα δικά τους τυριά, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού.

πηγή: newsit.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 125


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.