"Πράσινο" φως από το Υπουργείο Πολιτισμού για εκπόνηση μελετών αποκατάστασης του Μεγάρου Ιησουιτών στα Καλαμίτσια Νάξου

Δημοσίευση: 18.11.2022, 21:13
Τελευταία Ενημέρωση: 18.11.2022, 22:53

Τη σύμφωνη γνώμη του έδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, κατόπιν νομικού ελέγχου, για το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Ιδρύματος Καθολικών Νάξου «Ο Τίμιος Σταυρός», για το έργο «Εκπόνηση Μελετών για την Αποκατάσταση του Μεγάρου των Ιησουιτών στη θέση Καλαμίτσια Μελάνων Νάξου", που έχει υποσχεθεί από το 2018 να χρηματοδοτήσει η Π.Ν.Αι. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τον Αύγουστο του 2021 επισκέφθηκε το μνημείο η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Καθολικών Νάξου «Ο Τίμιος Σταυρός», Ιάκωβος Ναυπλιώτης, ήταν εκείνος που ενημέρωσε την υπουργό Πολιτισμού για τις προσπάθειες που είχαν καταβληθεί ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία εκπόνησης των μελετών που απαιτούνται για την αποκατάσταση...
(Φωτογραφία: Cyclades Voice)

Η σχετική ενημέρωση από το Υπουργείο Πολιτισμού με εντολή της Υπουργού, ότι είναι σύμφωνο με το εν λόγω σχέδιο, εστάλη εγγράφως με ημερομηνία 17-11-2022, προς την Περιφέρεια  Νοτίου Αιγαίου και το Ίδρυμα Καθολικών Νάξου «Ο Τίμιος Σταυρός», προκειμένου να προχωρήσουν στις απαιτούμενες εγκρίσεις.

Αυτή η εξέλιξη, οπωσδήποτε αποτελεί το πρώτο βήμα ώστε να γίνει κάποια στιγμή η αποκατάσταση του Μεγάρου των Ιησουιτών που δυστυχώς ρημάζει χρόνο με το χρόνο, μένοντας παράλληλα αναξιοποίητο.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Καθολικών Νάξου «Ο Τίμιος Σταυρός», Ιάκωβος Ναυπλιώτης, ήταν εκείνος που ενημέρωσε σχετικά την υπουργό Πολιτισμού και έπειτα από παρέμβασή της ξεκίνησε η διαδικασία για την εκπόνηση των μελετών που απαιτούνται για την αποκατάσταση-αναστήλωση του Θερέτρου των Ιησουιτών, σημαντικού μνημείου, που οικοδομήθηκε τη δεκαετία 1680 από τον Robert Saulger, ηγούμενο του τάγματος των Ιησουιτών της Νάξου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα είχε αναδείξει το 2019 με ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης.

Το συγκρότημα περιλαμβάνει το κεντρικό τμήμα του κτηρίου, βοηθητικούς χώρους και αύλειο χώρο, όπου διατηρούνται προσκτίσματα, στάβλοι, μαγειρεία, αποθήκες. Σήμερα το συγκρότημα στα Καλαμίτσια αντιμετωπίζει έντονα στατικά προβλήματα και φθορές, όπως είχε διαπιστώσει η υπουργός και όπως αναφερόταν και σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού μετά την επίσκεψη της υπουργού.

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 115


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.