Παρουσίαση Χάλκης, Αστυπάλαιας & Νάξου ως Smart & Green Νησιών στη WTM London

Δημοσίευση: 12.11.2022, 10:54
Τελευταία Ενημέρωση: 12.11.2022, 11:03

Στο πλαίσιο της τουριστικής έκθεσης World Travel Market στο Λονδίνο, πραγματοποιήθηκε στις 8 Νοεμβρίου η εκδήλωση παρουσίασης των τριών «έξυπνων» και «πράσινων» νησιών, της Χάλκης, της Αστυπάλαιας και της Νάξου. Στόχος της παρουσίασης των τριών Δήμων σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, ήταν η προβολή της Ελλάδας ως βιώσιμου τουριστικού προορισμού. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο εθνικό περίπτερο στο συνεδριακό κέντρο «ExCel» παρουσία κοινού, δημοσιογράφων και influencers που ασχολούνται με τη βιωσιμότητα και το βιώσιμο τουρισμό, ενώ παρόντες ήταν ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ , Δημήτρης Φραγκάκης και η Διευθύντρια του ΕΟΤ Λονδίνου, Ελένη Σκαρβέλη...

Η παρουσίαση ξεκίνησε με τη Χάλκη, όπου ο COO της Citroën, Δημήτρης Καββούρης, παρουσίασε το project της ηλεκτροκίνησης και τόνισε πως η εταιρία  είναι περήφανη που επενδύει στο ελληνικό νησί της Χάλκης και συμμετέχει στο πρωτοποριακό έργο για τη μετατροπή του νησιού σε μια περιοχή βιώσιμης, μηδενικών εκπομπών ενέργειας κινητικότητας. Η Χάλκη, όπως επεσήμανε ο κ. Καββούρης,  έχει γίνει ένα εργαστήριο στην Ευρώπη, όπου υλοποιείται η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια με διάφορους εταίρους, οι οποίοι είναι όλοι ηγέτες στους τομείς της εξειδίκευσής τους, όπως ο Όμιλος Συγγελίδη, η Vinci και η Akuo Greece. Αυτό συνάδει με την πεποίθηση της Citroën ότι η κινητικότητα πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και αναδεικνύει την καινοτόμο και πρωτοποριακή προσέγγιση της Citroën. Η Citroën και ο Όμιλος Συγγελίδη που βρίσκονται σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, αναλαμβάνουν όλα τα μέτρα για να μετατρέψουν τη Χάλκη σε ένα ηλεκτρικό νησί που χρησιμοποιεί "πράσινη" ενέργεια. Στόχος είναι η πρόοδος αυτή να είναι διαθέσιμη σε όλους τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις του νησιού.

Ο Δήμαρχος Χάλκης, Ευάγγελος Φραγκάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στις προτεραιότητές μας είναι η συμμετοχή της Χάλκης σε σημαντικές εκθέσεις διεθνούς κύρους όπως η συγκεκριμένη, στο πλαίσιο του στόχου μας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της προβολής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού μας. Στόχος μας να διεκδικήσουμε για το νησί της Χάλκης την ταυτότητα τού ελκυστικού Βιώσιμου Τουριστικού Προορισμού, δώδεκα μήνες το χρόνο. Επίσης, θέλουμε να ενημερώσουμε την Παγκόσμια Τουριστική Αγορά αλλά και την ειδική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου (που αποτελεί παραδοσιακά μία από τις κύριες αγορές - στόχους για τη Χάλκη) για το ότι το νησί μας αποτελεί έναν ασφαλή και ελκυστικό πολυδιάστατο βιώσιμο τουριστικό προορισμό για αξέχαστες διακοπές καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Το νησί της Χάλκης μέσω της πρωτοβουλίας GR Eco Island, της ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αποτελεί το φάρο καινοτομίας με στόχο να καταστεί διεθνές πρότυπο πράσινης οικονομίας και ενεργειακής αυτονομίας».

Ο εκπρόσωπος της Kosmocar (VW Group),  Θανάσης Κονιστής, Διευθυντής After Sales & Ανάπτυξης Νέων Δραστηριοτήτων, παρουσίασε το πρόγραμμα “Αστυπάλαια: Έξυπνο και αειφόρο νησί”, που βρίσκεται πλέον στο δεύτερο έτος υλοποίησής του, και έχει ως στόχο τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων μέσω του μετασχηματισμού της Αστυπάλαιας σε υπόδειγμα πράσινης κινητικότητας και κυκλικής οικονομίας, στις μετακινήσεις και στο σκέλος της παραγωγής ενέργειας.

Είναι ένα έργο που υλοποιούν από κοινού, η Ελληνική Δημοκρατία, o όμιλος Volkswagen, ο Δήμος Αστυπάλαιας και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το οποίο γίνεται ήδη πραγματικότητα. Πλέον, ο μετασχηματισμός της Αστυπάλαιας σε “έξυπνο και αειφόρο” νησί γίνεται πράξη με τις υπηρεσίες “έξυπνης” μετακίνησης να μπαίνουν σε εφαρμογή. Η πλήρης ανάπτυξη της εφαρμογής για την “έξυπνη” κινητικότητα astyMOVE και των υπηρεσιών ASTYBUS (αστική συγκοινωνία με ηλεκτρικά βανάκια ) και astyGO (car sharing), που αποβλέπουν στην καθιέρωση των εύκολων, ευέλικτων και “πράσινων” μετακινήσεων για κατοίκους και επισκέπτες, είναι πλέον γεγονός. Ταυτόχρονα, οι πρώτοι ιδιώτες στο όμορφο νησί του Αιγαίου ήδη έχουν παραλάβει τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα Volkswagen ID, μέσα από μεγάλες επιδοτήσεις από το Ελληνικό Κράτος και την Kosmocar, ενώ τόσο ο Δήμος Αστυπάλαιας όσο και οι κρατικές υπηρεσίες,  όπως η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό, το Κέντρο Υγείας (ηλεκτρικό ασθενοφόρο) και η Πολιτική Αεροπορία ήδη έχουν γίνει αποδέκτες δωρεάς ηλεκτρικών οχημάτων Volkswagen.

Κατά την παρουσίαση του project της Αστυπάλαιας, ο Δήμαρχος του νησιού, Νικόλαος Κομηνέας τόνισε, ότι η εγκατάσταση από τον Δήμο Αστυπάλαιας δικτύου φορτιστών σε δημοτικά parking και φωτοβολταϊκων που το τροφοδοτούν, έχουν μετατρέψει το νησί σε πρότυπο βιώσιμης κινητικότητα, ενώ ολοκληρώνεται η διαδικασία για την έναρξη κατασκευής υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με εναλλακτικές μορφές που θα καταστήσουν το νησί ενεργειακά ανεξάρτητο και εξαλείφοντας την παραγωγή ρύπων. Ανέφερε επίσης ότι η Αστυπάλαια συστήνεται στο διεθνές προσκήνιο με πρωτοποριακές εφαρμογές πράσινης καινοτομίας στον τομέα της κινητικότητας και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά σε μια εποχή όπου αυτές είναι το ζητούμενο. Με τον τρόπο αυτό η Αστυπάλαιας εξελίσσεται σε έναν προορισμό αυθεντικότητας, ποιότητας και αειφορίας. Είναι ευτυχές που τα διεθνή ΜΜΕ αναδεικνύουν τις προσπάθειες μας για “πάντρεμα” των νέων τεχνολογιών με το παραδοσιακό και παρθένο χαρακτήρα της Αστυπάλαιας και νιώθουμε ιδιαίτερη υπερηφάνεια που το νησί μας συμμετείχε σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση.

Έπειτα παρουσιάστηκε το project της Νάξου με την ονομασία “Smart Island” που έχει αναλάβει η Amazon Web Services σε συνεργασία με τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και αφορά στην ψηφιακή αναβάθμιση των υποδομών του νησιού, αλλά και τη χρήση drone για τη μεταφορά βιολογικού και φαρμακευτικού υλικού.

Η εκπρόσωπος της Amazon, Μαρίνα Σταυρακαντωνάκη, Public Policy Manager Νοτιοανατολικής Ευρώπης, επισήμανε, ότι: «Η Amazon Web Services (AWS) συμμετέχει στην έκθεση WTM London 2022, και μαζί με τους εκπροσώπους του Δήμου Νάξου παρουσίασε στους συμμετέχοντες το πιλοτικό πρόγραμμα Smart Island, που υλοποιείται για πρώτη φορά στη Νάξο από την AWS, σε συνεργασία με πάνω από 20 εταιρείες και οργανισμούς, και με την υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες του AWS Cloud, η AWS και οι συνεργάτες της δημιουργούν “έξυπνες” υποδομές και λύσεις που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την εμπειρία των επισκεπτών του νησιού. Ενδεικτικά αναφέρονται η ψηφιακή καταγραφή αφίξεων-αναχωρήσεων επιβατικών πλοίων, η μεταφορά βιολογικού και φαρμακευτικού υλικού με τη χρήση drone, καθώς και η αναβάθμιση των υποδομών του νησιού, όπως η μαρίνα, το δίκτυο ενέργειας και τα συστήματα διαχείρισης υδάτων, μέσω λύσεων Internet of Things (IoT) και συστημάτων διαχείρισης έξυπνων υποδομών. Με αφετηρία τη Νάξο, το Smart Island φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα νέο πεδίο εφαρμογής λύσεων υψηλής τεχνολογίας για την ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων νησιών και άλλων απομακρυσμένων περιοχών σε όλο τον κόσμο.»

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Βαγγέλης Κατσαράς συμπλήρωσε πως η παρουσία της Νάξου στη διεθνή έκθεση Τουρισμού ήταν πολύ σημαντική, όπως επίσης και η εκκίνηση του πιλοτικού προγράμματος της Amazon  από το νησί μας. Το ενδιαφέρον του διεθνούς κοινού για τον τόπο μας και τις δυνατότητές του στο κομμάτι της βιώσιμης ανάπτυξης ήταν πολύ μεγάλο, γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία και ικανοποίηση διότι η συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, παίρνει σάρκα και οστά και βοηθά τη Νάξο & τις Μικρές Κυκλάδες να κάνουν ουσιαστικά βήματα ανάπτυξης. 

H εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τοπικά κεράσματα από τα τρία νησιά, τα οποία επιμελήθηκε ο Έλληνας σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου που έλκει την καταγωγή του από την Αστυπάλαια.

Newsroom Cyclades Voice

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 116


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.