Ξεκίνησε το 2ο Εργαστήρι Ξερολιθιάς "Η Αμοργιανή Μαστοριά"

Δημοσίευση: 10.10.2022, 16:52
Τελευταία Ενημέρωση: 10.10.2022, 17:15

Με πολύ μεράκι, κέφι και ενθουσιασμό ξεκίνησε τη Δυτέρα το πρωί (10/10/2022), το 2ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς "Η Αμοργιανή Μαστοριά" που διοργανώνει Το Μιτάτο της Αμοργού ΑΜΚΕ στην περιοχή της Λαγκάδας, στο νησί της Αμοργού. Έμπειροι μάστορες της πέτρας βρέθηκαν στο πεδίο της δράσης, έξω από το χωριουδάκι Στρούμπος, όπου καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας διδάσκουν στους παρευρισκόμενους μαθητευόμενους την τέχνη της ξερολιθιάς για την αποκατάσταση και κατασκευή αναλημματικών τοίχων και καλντεριμιού...

Η ξερολιθιά, η κατασκευή δηλαδή «εν ξηρώ», χωρίς τη χρήση συνδετικών κονιαμάτων, αποτελεί στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς αναγνωρισμένο από την UNESCO και ως τέτοιο προστατεύεται, προωθώντας τη διατήρηση της γνώσης αλλά και των αξιών που πρεσβεύει.

Στα κυκλαδίτικα νησιά μας, ξερολιθικές κατασκευές, όπως αναβαθμίδες, τοίχοι, καλντερίμια, πηγάδια και στάβλοι, δεσπόζουν στο τοπίο και προσδίδουν τη μοναδική, υψηλή αισθητική και πολιτιστική τους αξία.

Η δράση χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Cyclades Preservation Fund (CPF) και της Blue Star Ferries, με την αιγίδα του Δήμου Αμοργού.

Αποτελεί δε συνέχεια του 1ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς "Η Αμοργιανή Μαστοριά" που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2021 με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή τόσο από κατοίκους της Αμοργού, όσο και από επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Φέτος, εκτός από τους ντόπιους μάστορες και εκπαιδευόμενους, στο πεδίο βρίσκονται και συμμετέχοντες από την υπόλοιπη Ελλάδα, φοιτητές αρχιτεκτονικής αλλά και άλλοι νέοι επαγγελματίες.

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων την διοργάνωσης, παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου στους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ομιλίες σχετικά με την ξερολιθιά, την πέτρα ως δομικό υλικό αλλά και τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, από τους προσκεκλημένους ομιλητές του Εργαστηρίου.

Οι ομιλίες θα παρουσιαστούν και στο παλιό σχολείο της Λαγκάδας το απόγευμα της Τετάρτης 12 Οκτωβρίου 2022 και ο τελικός απολογισμός του Εργαστηρίου θα παρουσιαστεί στον ίδιο χώρο, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022.

Οι παρουσιάσεις θα είναι ανοιχτές στο κοινό.

Το πλήρες πρόγραμμα του 2ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς "Η Αμοργιανή Μαστοριά" είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Μιτάτου της Αμοργού (κάντε κλικ εδώ).

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 45


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.