Η Αντιδήμαρχος Θήρας, Σοφία Κίτσου, μιλάει στο Cyclades Voice για το Santorini Experience 2022

Δημοσίευση: 20.09.2022, 12:10
Τελευταία Ενημέρωση: 20.09.2022, 12:15

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Θήρας, Σοφία Κίτσου, μιλάει στο Cyclades Voice και απαντά στις ερωτήσεις της Δανάης Μαύρου, σχετικά με τη διοργάνωση και διεξαγωγή του Santorini Experience 2022, από τις 23 έως και τις 25 Σεπτεμβρίου. Ενός μεγάλου αθλητικού -και όχι μόνο- γεγονότος, που μετά από δύο χρόνια πανδημίας, η σπουδαία αθλητική διοργάνωση Santorini Experience επιστρέφει και πάλι στη Σαντορίνη. Ο Δήμος Θήρας και η συνδιοργανώτρια εταιρεία ActiveMedia Group για την καλύτερη διεξαγωγή της διοργάνωσης έχουν δουλέψει σκληρά, ώστε οι συμμετέχοντες, να φιλοξενηθούν και να περάσουν όμορφες στιγμές στο νησί μας, δίνοντας έμφαση σε κάθε λεπτομέρεια για την παραμονή τους και τη μετακίνησή τους, παρά την πληθώρα των τουριστών ακόμα και το μήνα Σεπτέμβριο, τονίζει, μεταξύ άλλων, η Αντιδήμαρχος Θήρας, Σοφία Κίτσου...
Από αριστερά: Σοφία Κίτσου, Σοφία Ζαχαράκη, Αντώνης Σιγάλας, Άντζελα Γκερέκου, Άκης Τσόλης (photo by John Septouxas @ Santorini Experience)

Συνέντευξη Αντιδημάρχου Θήρας και υπεύθυνης Πολιτισμού, Σοφίας Κίτσου, στο Cyclades Voice για το Santorini Experience

ΕΡ: Ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός, το Santorini Experience, επιστρέφει ξανά στο νησί και όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει για μια ακόμη φορά σημείο αναφοράς. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το κυριότερο ζήτημα που ο Δήμος Θήρας καλείται να αντιμετωπίσει για την καλύτερη δυνατή διεξαγωγή του;

ΑΠ: Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, η σπουδαία αθλητική διοργάνωση Santorini Experience επιστρέφει και πάλι στη Σαντορίνη, από τις 23 έως και τις 25 Σεπτεμβρίου 2022. Η φετινή τουριστική περίοδος στη Σαντορίνη εξακολουθεί να έχει μεγάλη δυναμική, δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός επισκεπτών βρίσκεται στη Σαντορίνη και τον μήνα Σεπτέμβριο. Ο Δήμος Θήρας και η συνδιοργανώτρια εταιρεία ActiveMedia Group για την καλύτερη διεξαγωγή της διοργάνωσης έχουν δουλέψει σκληρά, ώστε οι συμμετέχοντες, να φιλοξενηθούν και να περάσουν όμορφες στιγμές στο νησί μας, δίνοντας έμφαση σε κάθε λεπτομέρεια για την παραμονή τους και τη μετακίνησή τους, ώστε να βιώσουν όμορφες εμπειρίες στο νησί μας, παρά την πληθώρα των τουριστών ακόμα και τον μήνα Σεπτέμβριο.

ΕΡ: Είναι εμφανές, ότι στη φετινή διοργάνωση του Santorini Experience δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε διαδρομές πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Θεωρείτε ότι ένα αθλητικό γεγονός όταν συνδυάζεται με την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση και εντείνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών του νησιού;

ΑΠ: Ο Δήμος Θήρας φέτος για πρώτη φορά συνδέει το Santorini Experience με τον πολιτισμό, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν το σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα του νησιού, οργανώνοντας επισκέψεις στα σημαντικά μουσεία της Σαντορίνης και στον σπουδαίο προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου. Έτσι οι συμμετέχοντες επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές θα γνωρίσουν σπουδαία ευρήματα του πολιτισμού της Σαντορίνης και θα μάθουν πολλά για την ιστορία του νησιού, θαυμάζοντας ταυτόχρονα και το γεωλογικό θαύμα που δημιούργησε την ομορφότερη καλντέρα του κόσμου.

ΕΡ: Ο Ημιμαραθώνιος που θα διεξαχθεί το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022 ονομάστηκε "Δαιδαλική Κόρη της Θήρας". Πείτε μας για το μοναδικό αυτό αρχαιολογικό εύρημα.

ΑΠ: Ο ημιμαραθώνιος, που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στο νησί, στις 24 Σεπτεμβρίου 2022, ονομάστηκε «Δαιδαλική Κόρη της Θήρας». Η διαδρομή αυτή έλαβε το όνομα από ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα, που ανακαλύφθηκε το 2000 στο νεκροταφείο της Αρχαίας Θήρας, κατά την διάρκεια σωστικής ανασκαφής από τον αείμνηστο αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα. Το εύρημα είναι ένα μαρμάρινο άγαλμα υπερφυσικού μεγέθους, κατασκευασμένο από μάρμαρο Νάξου, ύψους 2,30 μ., βάρους 750 κιλών, που χρονολογείται στα 640 π.Χ. και σώζεται σε άριστη κατάσταση. Το άγαλμα αυτό εκτέθηκε για πρώτη φορά, 22 χρόνια μετά την ανακάλυψή του, φέτος στις αρχές του μήνα, στο υπό ανακαίνιση Αρχαιολογικό Μουσείο των Φηρών.

ΕΡ: Ο Δήμος Θήρας μέσα από τη φετινή διοργάνωση τιμά και τους ιδρυτές του ιδρύματος «Λούλας & Ευάγγελου Νομικού», αφού η Κολυμβητική Διαδρομή Ανοιχτής Θαλάσσης που θα διεξαχθεί στις 25 Σεπτεμβρίου, έχει το όνομά τους. Τι οδήγησε τον Δήμο Θήρας σε αυτήν την απόφαση;

ΑΠ: Ο Δήμος Θήρας, στη φετινή διοργάνωση τιμά τον Ευάγγελο Νομικό, μεγάλο ευεργέτη του νησιού και την σύζυγό του Λούλα Νομικού, στη μνήμη της οποίας ιδρύθηκε το Ίδρυμα «Λούλας και Ευάγγελου Νομικού», δίνοντας το όνομά τους στη μοναδική κολυμβητική διαδρομή ανοιχτής θαλάσσης, που φέτος θα διεξαχθεί στις 25 Σεπτεμβρίου. Οι κολυμβητές θα έχουν την δυνατότητα να κολυμπήσουν από το Ηφαίστειο και να τερματίσουν στο Παλιό Λιμάνι των Φηρών, εκεί όπου είναι κατασκευασμένο από το Ίδρυμα «Λούλας και Ευάγγελου Νομικού» το τελεφερίκ της Σαντορίνης, που δόθηκε σε λειτουργία 40 χρόνια πριν. Το τελεφερίκ ήταν ένα οραματικό έργο και τα έσοδά του έχουν δώσει πολλαπλά οφέλη στην κοινωνία της Σαντορίνης, αφού με αυτά κατασκευάζονται αφενός μεν μεγάλα έργα στο νησί, αφετέρου δε στηρίζεται η υγεία και η παιδεία των κατοίκων, σύμφωνα με το καταστατικό του Ιδρύματος.

ΕΡ: Στις φετινές δράσεις του Santorini Experience ανακοινώθηκε και μια νέα διαδρομή τρεξίματος 5 χλμ., που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022, στο Ακρωτήρι. Μήπως τελικά η ιστορία, ο πολιτισμός και το μοναδικό σε όλο τον κόσμο γεωμορφολογικό περιβάλλον που κάνουν ξεχωριστή τη Σαντορίνη παγκοσμίως οδηγούν αβίαστα και στον απαράμιλλο συνδυασμό αθλητικού - πολιτιστικού τουρισμού;

ΑΠ: Στις φετινές δράσεις του Santorini Experience ανακοινώθηκε και μία νέα διαδρομή τρεξίματος 5 χλμ., που θα διεξαχθεί στο Ακρωτήρι Θήρας, κοντά στον μοναδικό προϊστορικό οικισμό. Η επιλογή της σύνδεσης του φετινού Santorini Experience με τον πολιτισμό του νησιού, σε συνδυασμό με την δυνατότητα που δίδεται στους συμμετέχοντες ν’ απολαύσουν και το γεωμορφολογικό περιβάλλον της Σαντορίνης, βάζουν τις βάσεις για την ανάπτυξη της εναλλακτικής μορφής τουρισμού, δηλαδή του αθλητικού πολιτιστικού τουρισμού.

Ο Δήμος Θήρας επέλεξε φέτος τη σύνδεση αυτή, αφού η ιστορία και ο πολιτισμός του τόπου, καθώς και το γεωμορφολογικό περιβάλλον του νησιού, ήταν οι αιτίες της γένεσης του τουριστικού ρεύματος, από την δεκαετία του ’70. Έτσι, η ιστορία και ο πολιτισμός του τόπου μας επανέρχονται στο προσκήνιο.

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 121


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.