Εκδήλωση παρουσίασης του επετειακού τόμου για τα 100 χρόνια απο την ίδρυση του Γυμνασίου Νάξου

Δημοσίευση: 09.08.2022, 12:17
Τελευταία Ενημέρωση: 09.08.2022, 14:06

Την Παρασκευή 12 Αυγούστου, στην αυλή του 1ου Γυμνασίου Νάξου στις 9 μ.μ. θα γίνει η παρουσίαση του επετειακού τόμου "100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΑΞΟΥ (1921-2021) - Το σχολείο της καρδιάς μας". Την παρουσίαση θα κάνουν οι νομικοί επιστήμονες και παλιοί μαθητές του σχολείου, κ.κ. Ιάκωβος Ναυπλιώτης - Σαραντινός και Ευγενία Ν. Τζαννίνη ενώ στον συντονισμό θα είναι η φιλόλογος καθηγήτρια του 1ου Γυμνασίου Νάξου κα Ευδοξία Α.Ψαρρά. Η διάθεση του τόμου θα γίνεται από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Νάξου στη συμβολική τιμή των 20 € και τα έσοδα θα διατεθούν για τον εξοπλισμό και τις κτιριακές ανάγκες του σχολείου.

Απόσπασμα από τον πρόλογο 
Της επιτροπής εκδόσεως του τόμου

«…..Παραδίδουμε στο ναξιακό κοινό έναν τόμο φτιαγμένον με τα αγνά υλικά της αγάπης μας προς το «σχολείο της καρδιάς μας» και με την ανυστερόβουλη διάθεσή μας να προσφέρουμε τον «οβολό» μας, ως αντιχάρισμα, σε ό,τι εκείνο μάς έδωσε. Του αποδίδουμε (έστω και ελάχιστα) από τα πνευματικά τροφεία που μάς παρέσχε. Προσπαθήσαμε να αναπαραστήσουμε αρκετές όψεις του κόσμου του, είναι ἐν γνώσει μας ότι υπάρχουν πτυχές του που δεν φωτίστηκαν, όπως συμβαίνει σε παρόμοιους τόμους ή γενικότερα σε ανάλογες απόπειρες. 
Στο ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ του τόμου παραθέτουμε κατά χρονολογική σειρά θεωρητικά κείμενα, ιστορικά δεδομένα και πολιτικοκοινωνικά συγκείμενα που φωτίζουν την ίδρυση και την 100ετή πορεία του Γυμνασίου και το εντάσσουν στο γενικότερο ελλαδικό πλαίσιο. 
Η δίψα πολλών αποφοίτων του και συνεργατών μας να εκφράσουν στα κείμενά τους ένα μέρος των αναμνήσεών τους και των συναισθημάτων τους είναι αποτυπωμένη στα κείμενα που παρατίθενται στο ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ του τόμου. «Μνήμη μου, σε λένε Γυμνάσιο Νάξου»... Η συναισθηματική γραφή υπερισχύει αυτονόητα εδώ,  το παρελθόν πάντοτε διαθέτει την αχλύ που σκεπάζει τις κακές αναμνήσεις ή τις καταχωνιάζει στο βασίλειο της λήθης. Η νοσταλγία του παρελθόντος, η καταφυγή προς αυτό, δηλαδή προς την παιδική και τη νεανική ηλικία στην ουσία, το εξιδανικεύουν. Στο αντίκρυσμά του ζωντανεύει η Νάξος του 20ού αιώνα, αυτό το (επιβλητικό και αρχοντικό) κτήριο που στολίζει την πόλη μας, παραμένει στη συνείδηση των περισσοτέρων μας ως Ιερός Χώρος, ως ένας Μέγας Ναός. …..»

Newsroom Cyclades Voice

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 111


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.