Αρχαία λατομεία μαρμάρου Πάρου: Έντονη αντίδραση συλλόγων στη φημολογούμενη «αγοραπωλησία»

Δημοσίευση: 28.07.2022, 00:03
Τελευταία Ενημέρωση: 27.07.2022, 00:27

Σύλλογοι της Πάρου παρακολουθούν με μεγάλη αγωνία, όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους, τις μεθοδεύσεις για τη φημολογούμενη «αγοραπωλησία» του Αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων Λατομείων στο Μαράθι. Αγοραστής σημειώνουν φέρεται να είναι ιδιώτης που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά σε παρακείμενο χώρο. Υπογραμμίζουν παράλληλα, ότι με το μάρμαρο των πιο σημαντικών λατομείων του Αρχαίου Κόσμου, τον παγκοσμίως φημισμένο διάφανο Λυχνίτη, ο Φειδίας, ο Πραξιτέλης, ο Σκόπας ο Πάριος κι άλλοι γλύπτες φιλοτέχνησαν περίφημα αγάλματα, όπως την Αφροδίτη της Μήλου και τη Νίκη της Σαμοθράκης, καθιστώντας την Πάρο πασίγνωστη από την πρωτοκυκλαδική περίοδο 3.000 χρόνια πριν…
(πηγή φωτό: parosin.gr)

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

"Αιδώς Αργείοι (Πάριοι)!

Παρακολουθούμε με μεγάλη αγωνία τις μεθοδεύσεις για την «αγοραπωλησία» του Αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων Λατομείων στο Μαράθι. Αγοραστής φέρεται να είναι ιδιώτης που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά σε παρακείμενο χώρο. 

Με το μάρμαρο των πιο σημαντικών λατομείων του Αρχαίου Κόσμου - τον παγκοσμίως φημισμένο  διάφανο  Λυχνίτη, ο Φειδίας, ο Πραξιτέλης, ο Σκόπας ο Πάριος κι άλλοι γλύπτες φιλοτέχνησαν περίφημα αγάλματα, όπως την Αφροδίτη της Μήλου και τη Νίκη της Σαμοθράκη, καθιστώντας την Πάρο πασίγνωστη από την πρωτοκυκλαδική περίοδο 3.000 χρόνια πριν…  

Στο διεθνές συνέδριο «Παρία Λίθος» που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του «Αρχίλοχου» το 1997 αναδείχθηκε περίτρανα το αυταπόδεικτο: η τεράστια αρχαιολογική αξία των Αρχαίων Λατομείων μας.  

Από τότε, 25 ολόκληρα χρόνια μετά και παρά τις κατά καιρούς προτάσεις κι ενέργειες,  η κατάσταση όχι απλά έχει μείνει στάσιμη, αλλά έχει επιδεινωθεί δραματικά, με τον κίνδυνο κατάρρευσης των αρχαίων στοών να είναι απολύτως ορατός.

Δήμος, πολίτες και κράτος οφείλουμε να δράσουμε άμεσα για αυτό το μοναδικό μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς, που κινδυνεύει από τα φουρνέλα χρόνια τώρα… κι όπως ήδη διαπίστωνε ο υπεύθυνος εργασιών συντήρησης κι αναστήλωσης του Παρθενώνα   Μανώλης Κορρές οδηγείται σε «κατ´ουσία μη αναστρέψιμη βλάβη». 

Πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί η φημολογούμενη «αγοραπωλησία» κι ανίερη συναλλαγή πάνω στο σώμα των Αρχαίων Λατομείων και να επιλυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ώστε να καταστούν εφικτές οι δράσεις ανάδειξης τους.

Είναι γνωστό ότι ο Δήμος Πάρου έχει επιβάλει από ετών αύξηση του πολιτιστικού τέλους που προορίζεται για την αγορά της έκτασης του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων Λατομείων. Η ώρα έφτασε…  

Ντροπή μας εάν δεν επιτευχθεί!

Σας καλούμε να συνταχθείτε στο δίκαιο αγώνα μας για την προστασία κι ανάδειξη του Αρχαίων Λατομείων της Πάρου. 

Π.Σ. Αρχίλοχος
Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων Αθήνας
Φεστιβάλ Πάρου
Ναυτικός Όμιλος Νάουσας Πάρου ‘’ΝΑΪΑΣ’’. 
Σύλλογος Γυναικών Νάουσας Πάρου"

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 79


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.