Αναληθές χαρακτηρίζει δημοσίευμα το προσωπικό του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Κουφονησίων

Δημοσίευση: 20.07.2022, 10:30
Τελευταία Ενημέρωση: 20.07.2022, 10:36

Με δυσάρεστη έκπληξη ενημερωθήκαμε για αναληθές δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» την Τρίτη 19/7/2022, το οποίο υπογράφει ο συντάκτης της Φρίξος Δρακοντίδης σχετικά με ιατρικό περιστατικό που συνέβη στο Νησί μας τη Δευτέρα στις 18/07/2022. Αυτά αναφέρει εισαγωγικά σε απαντητική στο δημοσίευμα ανακοίνωσή του το προσωπικό του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Κουφονησίων, επισημαίνοντας, ότι σύσσωμο το υγειονομικό προσωπικό του, το οποίο διαχειρίστηκε με επαγγελματισμό και με αίσθημα ευθύνης την κατάσταση οφείλει να αποκαταστήσει την αλήθεια ως προς τις πραγματικές συνθήκες του και την αποτελεσματική διαχείρισή του...

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του προσωπικού του Π.Π.Ι. Κουφωνησίων:

"Με δυσάρεστη έκπληξη ενημερωθήκαμε για αναληθές δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» χτες 19/7/2022, το οποίο υπογράφει ο συντάκτης της Φρίξος Δρακοντίδης σχετικά με ιατρικό περιστατικό που συνέβη στο Νησί μας προχθές στις 18/07/2022. Σύσσωμο το υγειονομικό προσωπικό του Π.Π.Ι. Κουφονησίων, το οποίο διαχειρίστηκε με επαγγελματισμό και με αίσθημα ευθύνης την κατάσταση οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια ως προς τις πραγματικές συνθήκες του και την αποτελεσματική διαχείρισή του.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες μια νεαρή κοπέλα που κολυμπούσε παρασύρθηκε από τα κύματα σε βραχώδη ακτή. Το περιστατικό εξελίχθηκε μεταξύ 16:05 – 16:10 στην παραλία της Πλατυάς Πούντας (Ιταλίδας) στην οποία δεν υπάρχει οδικό δίκτυο ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση με χερσαίο όχημα. Οι επισκέπτες που ήταν στο σημείο κινητοποιήθηκαν άμεσα και έβγαλαν την κοπέλα σε ασφαλές σημείο.

Μόλις λίγα λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στις 16:28 κλήθηκε από παριστάμενο στο συμβάν μη εφημερεύων ιατρός του Κέντρου μας, τον οποίο (ιατρό) γνωρίζει προσωπικά ο αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε άμεσα τον εφημερεύοντα συνάδελφό του. Ο τελευταίος έσπευσε επί τόπου και καθώς βρισκόταν καθ’ οδόν για το περιστατικό έλαβε κλήση από την Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας (112) στις 16:38, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι μια κοπέλα 17 χρονών είχε χτυπήσει στα βράχια νωρίτερα και πονάει η πλάτη της. Ο γιατρός του Κέντρου βρισκόταν ήδη στο σημείο του περιστατικού στις 16:50 καθώς μεταφέρθηκε εκεί άμεσα δια θαλάσσης με πλοιάριο ιδιώτη (τη γνωστή στα νησιά μας «λάτζα»).

Μάλιστα ο μόνος αρμόδιος και υπεύθυνος για το συντονισμό κάθε μεταφοράς ασθενούς στο Νησί μερίμνησε ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά της τραυματισμένης κοπέλας με άλλο καϊκι που καλοπροαίρετα είχαν καλέσει παριστάμενοι στο περιστατικό καθώς σύμφωνα με τα εγκεκριμένα πρωτόκολλα διαχείρισης ασθενών στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται πλήρης ακινητοποίηση της ασθενούς σε ειδική σανίδα μεταφοράς προς αποφυγή κάθε κινδύνου και ιδίως σε περίπτωση ενδεχομένου κατάγματος στη σπονδυλική στήλη.

Έτσι ο εφημερεύων ιατρός που βρέθηκε στο σημείο με όλο τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό (σανίδα, μαξιλάρια, κολάρο ακινητοποίησης κ.ο.κ.) διεπίστωσε ότι η ασθενής είχε τις αισθήσεις της, δεν είχε αιμορραγία ή ανοιχτή πληγή και είχε μόνο μικρές εκδορές αλλά παρουσίαζε, όπως ήταν φυσικό λόγω και του νεαρού της ηλικίας της, συμπτώματα κρίσης πανικού και πόνο στην πλάτη. Ο γιατρός της παρείχε άμεσα τις πρώτες βοήθειες και αφού την ακινητοποίησε πάνω στην ειδική σανιδα, την μετέφερε με ασφάλεια στο Λιμάνι και από εκεί με το ασθενοφόρο στο Ιατρείο για νοσηλεία.

Ήδη η νεαρή που μεταφέρθηκε προληπτικά στο Ιατρικό Κέντρου Νάξου είναι καλά στην υγεία της αλλά παρέμεινε εκεί για προληπτικούς λόγους και περαιτέρω παρακολούθηση.

Δυστυχώς ο συντάκτης του «Πρώτου Θέματος», ελπίζουμε από αμέλεια, παρουσίασε μία τελείως διαφορετική εικόνα καθώς δεν φρόντισε προφανώς να διασταυρώσει τις πληροφορίες του δημιουργώντας εσφαλμένες εντυπώσεις στο ευρύτατο κοινό του μέσο στο οποίο εργάζεται.

Ειδικότερα:

Ανακρίβεια 1: «η κοπέλα ανασύρθηκε λιπόθυμη με σπασμένο χέρι και είχε χτυπήσει άσχημα και στη πλάτη».

Όπως προαναφέρθηκε, επιβεβαιώνοντας την πληροφόρηση που είχε ήδη λάβει ο ιατρός από το «112», κατά τη φυσική εξέταση της ασθενούς από τον ίδιο, η τελευταία είχε πλήρως τις αισθήσεις της και δεν διαπιστώθηκε κάταγμα χειρός, αιμορραγία ή ανοιχτή πληγή. Η κοπέλα ένιωθε πόνο στην πλάτη και είχε μικρές εκδορές κυρίως όμως εμφάνιζε συμπτώματα κρίσης πανικού από το χτύπημα και τη μετέπειτα ταλαιπωρία.

Αναλήθεια 2: Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα «… Προσπάθησα να επικοινωνήσω με το Κέντρο Υγείας και την αστυνομία, όμως κανείς δεν απαντούσε επί μια ώρα».

Οι ώρες λειτουργίας του ΠΠΙ Κουφονησίων είναι καθημερινά 08:00 - 15:00. Εκτός ωραρίου και εφόσον δεν υπάρχει περιστατικό σε εξέλιξη η επικοινωνία για έκτακτο συμβάν – ιατρικό περιστατικό γίνεται μέσω των προσωπικών τηλεφώνων των ιατρών, που βρίσκονται αδιάκοπα σε συνεχή επιφυλακή και επαγρύπνηση όλο το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα. Τα προσωπικά τηλέφωνα των ιατρών είναι γνωστά σε όλη την τοπική κοινωνία, τους επιχειρηματίες και τους επισκέπτες του Νησιού και βρίσκονται μόνιμα αναρτημένα στο Ιατρείο είναι δε διαθέσιμα και μέσω του 112.

Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό έλαβε χώρα μετά τις τέσσερις το απόγευμα (16:10) και η πρώτη κλήση σε μη εφημερεύοντα ιατρό του Ιατρείου έγινε από παριστάμενο στο συμβάν στις 16:28. Από τη στιγμή εκείνη η κινητοποιήση τόσο του ιατρού που έλαβε την πρώτη κλήση όσο και του εφημερεύοντα ιατρού που χειρίστηκε το περιστατικό και συντόνισε την όλη επιχείρηση υπήρξε άμεση και αποτελεσματική. Για αυτό, και όταν ο ιατρός μας έλαβε κλήση από το 112 στις 16.38 σχετικά με το ατύχημα επέβαινε ήδη στη λάτζα που τον μετέφερε από το Λιμάνι στο σημείο του ατυχήματος που απέχει 10’ από εκεί με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και πράγματι έφτασε στο σημείο στις 16:50.

Ανακρίβεια 3: «τελικά ήρθε ένα καϊκι που μεταφέρει τουρίστες στις παραλίες και έτσι καταφέραμε να μεταφέρουμε την κοπέλα στη χώρα».

Όπως προαναφέρθηκε, η συγκεκριμένη παραλία δεν έχει οδική πρόσβαση. Κάποιοι από το πλήθος που μαζεύτηκε στο σημείο με δική τους πρωτοβουλία, και πριν φτάσει στο σημείο ο γιατρός, καλοπροαίρετα έσπευσαν να καλέσουν οι ίδιοι λάτζα που πραγματοποιεί μεταφορές επισκεπτών στις παραλίες για την μεταφορά της ασθενούς. Ωστόσο, ο ιατρός - συντονιστής της επιχείρησης μόλις ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία αυτή δεν επέτρεψε τη μη ενδεδειγμένη και ενδεχόμενα επικίνδυνη αυτή μεταφορά της ασθενούς και επέλεξε την ορθή πρακτική της πλήρους ακινητοποίησης της σε ειδική σανίδα μεταφοράς.

Ανακριβεία 4: «Τελικά, σύμφωνα με μαρτυρίες, ένας γιατρός ενεργοποιήθηκε μετά από περίπου 1,5 ώρα και αφού τον κάλεσε στο κινητό του ένας κάτοικος που τον γνώριζε»

Η ενεργοποίηση του υπεύθυνου ιατρού και ο συντονισμός της επιχείρησης κάθε άλλο παρά τυχαίο γεγονός ήταν, όπως αφήνει σαφώς να εννοηθεί ο συντάκτης, αλλά αποτέλεσμα άμεσων και συντονισμένων ενεργειών που διενεργήθηκαν βάση του εγκεκριμένου σχεδίου αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών. Επίσης η κινητοποίηση και μετάβαση του ιατρού στο σημείο του συμβάντος ήταν η ταχύτερη δυνατή υπό τις περιστάσεις.

Κατά συνέπεια μας λυπεί ιδιαίτερα το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» το οποίο, είτε από αμέλεια είτε δυστυχώς και από πρόθεση, συκοφαντεί βάναυσα το ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό του Π.Π. Ιατρείου Κουφονησίων, που αποτελεί το καμάρι του Νησιού μας και το οποίο χτίστηκε και λειτουργεί με χρήματα που έχουν δαπανηθεί από το υστέρημα του ελληνικού λαού και εξασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης των μονίμων κατοίκων αλλά και την πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών που μπορούν να συμβούν στους εκατοντάδες επισκέπτες του πανέμορφου Νησιού μας από όλο τον κόσμο κατά τους θερινούς μήνες.

Μας προξενεί δε αλγεινή εντύπωση ιδίως η ελαφρότητα με την οποία ένα τόσο ευρείας κυκλοφορίας μέσο παρουσιάζει το θέμα αυτό χωρίς να μπει στον κόπο να εξακριβώσει τις πληροφορίες που έλαβε για τις περιστάσεις του συγκεκριμένου συμβάντος, υιοθετώντας άκριτα απόψεις ανενημέρωτων ή και κακοπροαίρετων ανώνυμων πηγών χωρίς να ζητήσει καν τη γνώμη των επίσημων φορέων και των άμεσα εμπλεκομένων στο περιστατικό που αγωνίζονται καθημερινά για την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών του Νησιού.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας αναμένουμε από το Πρώτο Θέμα κατά Νόμο, επιφυλασσόμενοι κάθε νομίμου δικαιώματος, και παρακαλούμε άμεσα τα υπόλοιπα μέσα για την άμεση δημοσίευση του παρόντος."

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 167


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.