Να ανοίξουν άμεσα τα ορυχεία Σμύριδας στη Νάξο ζητούν έξι πρόεδροι χωριών

Δημοσίευση: 03.07.2022, 12:16
Τελευταία Ενημέρωση: 03.07.2022, 12:33

Αίτημα να ανοίξουν άμεσα τα ορυχεία σμύριδας και να υλοποιηθούν και τα υπόλοιπα αιτήματα των σμυριδεργατών Νάξου υπέβαλαν για μια ακόμη φορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας και του Βουλευτές Κυκλάδων οι έξι πρόεδροι από τα σμυριδοχώρια της Ορεινής Νάξου, επισημαίνοντας ότι η εξόρυξη της σμύριδας αποτελεί το βασικό πόρο ζωής των τοπικών κοινωνιών. Συγκεκριμένα, ζητούν τα σμυριδορυχεία της Νάξου να ανοίξουν άμεσα και η επίβλεψη της εξόρυξης να γίνεται από αντικειμενικό μεταλλειολόγο που θα ορίσει το αρμόδιο υπουργείο. Υπενθυμίζεται, ότι το συγκεκριμένο αίτημα είχε υποβληθεί και πέρυσι χωρίς όμως να υπάρξει θετική αναταπόκριση από το αρμόδιο υπουργείο. Όπως επίσης, παρά τις υποσχέσεις του υπουργείου, ακόμη δεν έχουν αποδοθεί τα ένσημα που αδίκως αφαιρέθηκαν από τους σμυριδεργάτες το έτος 2019!...

Οι έξι πρόεδροι από τα σμυριδοχώρια της Ορενής Νάξου, Απεράθου: Εμμανουήλ Αυγερινός, Κορώνου: Γιάννης Κωνσταντάκης, Σκαδού: Μιχάλης Πάσουλας, Μέσης: Νικήτας Κουτσοκέρης,
Κεραμωτής: Εμμανουήλ Φακίνος, Δανακού: Εμμανουήλ Βάσιλας, στο αίτημά τους προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας και τους Βουλευτές Κυκλάδων, αναλυτικά, αναφέρουν:

Θέμα – Αίτημα: Για να ανοίξουν άμεσα τα ορυχεία σμύριδας και να υλοποιηθούν και τα υπόλοιπα αιτήματα των σμυριδεργατών

Αξιότιμε κ. υπουργέ και κ. βουλευτές, με συναίσθημα ευθύνης για τα έξη σμυριδοχώρια που εκπροσωπούμε και μετά από ενημέρωση που είχαμε από τον Σύνδεσμο των Σμυριδεργατών, σας καταθέτουμε τις παρακάτω προτάσεις τους, για τις οποίες και εμείς αιτούμεθα για την άμεση επίλυσή τους:

Α) Τα σμυριδορυχεία της Νάξου να ανοίξουν άμεσα και η επίβλεψη της εξόρυξης να γίνεται από αντικειμενικό μεταλλειολόγο που θα ορίσει το αρμόδιο υπουργείο. Όσο αφορά το άμεσο άνοιγμα των ορυχείων μας, πρωτίστως το προτείνουμε  για την επιβίωση των χωριών μας, αλλά και για να υπάρχει χρόνος ώστε όλες οι εργασίες να έχουν τελειώσει πριν ξεκινήσουν οι  βροχές και δυσχεραίνουν τις εργασίες των εργαζομένων, αλλά το κυριότερο για να μην υπάρχει καμία επικινδυνότητα.

Β) Η ποσότητα της σμύριδας πρέπει να είναι 8.000 τόνοι ώστε να είναι επαρκές η ασφάλιση των σμυριδεργατών.

Γ) Το Επιτρεπτό όριο των ενσήμων να είναι έως 240 κι όχι έως 75 ένσημα, που σημαίνει πως κανένας δεν θα μπει ποτέ στην σύνταξη! 

Δ) Να ανοίξει ο κατάλογος για τους νέους σμυριδεργάτες, για να μην μεταναστεύουν οι νέοι μας και να αδειάζουν τα χωριά μας! 

Ε) Η τιμή της σμύριδας να αυξηθεί τόσο ώστε να υπάρχει μέλλον για τα σμυριδοχώρια! Η σημερινή εξευτελιστική της τιμή έχει γίνει η αιτία να αδειάζουν τα χωριά μας! 

Ζ) Τα ένσημα που αδίκως αφαιρέθηκαν από τους σμυριδεργάτες το έτος 2019, να μπουν στους αδικημένους σμυριδεργάτες για το έτος όπου τα εργάστηκαν. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της σμύριδας!  Το ίδιο το κράτος να αφαρπάζει τα ένσημα των εργαζομένων και μάλιστα με απόφαση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος και παρά την υπόσχεση που λάβαμε από το υπουργείο σας, το θέμα παραμένει άλυτο!

Κύριε υπουργέ και κ. βουλευτές όπως γνωρίζετε στα άγονα χωριά μας στην Ορεινή Νάξο δεν έχουμε άλλους τομείς για την επιβίωσή μας, ο βασικός πόρος που μπορεί να μας δώσει ζωή είναι η σμύριδα και δυστυχώς για μας δεν υπάρχει η πολιτική βούληση!

Γι’ αυτό και για όλους τους παραπάνω λόγους αιτούμεθα την άμεση επίλυση των παραπάνω αιτημάτων μας.

Newsroom Cyclades Voice

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 124


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.