Νέες αυξήσεις στις τιμές εισιτηρίων των πλοίων - Στο 40% οι αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι

Δημοσίευση: 01.07.2022, 14:28
Τελευταία Ενημέρωση: 02.07.2022, 14:25

Με νέες αυξήσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια – την τρίτη κατά σειρά μέσα σε έναν χρόνο- είναι αντιμέτωποι από την 1η Ιουλίου οι ταξιδιώτες. Παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν ότι οι νέες αυξήσεις θα είναι της τάξεως του 7%-8% ανάλογα με τον προορισμό και την εταιρεία. Σημειώνεται πως οι ανατιμήσεις των προηγούμενων μηνών ήδη ανέβαζαν το κόστος των εισιτηρίων κατά 25-30% σε σχέση με πέρσι, κάτι που σημαίνει ότι μέσα σε έναν χρόνο οι ταξιδιώτες θα πληρώνουν πλέον ακριβότερα σχεδόν κατά 40% τα ναύλα. Το ράλι ανόδου στις τιμές των καυσίμων έχει εκτοξεύσει τις λειτουργικές δαπάνες των πλοίων με αποτέλεσμα οι εταιρείες να μετακυλίουν μέρος τους κόστους στις τιμές των εισιτηρίων. Ενδεικτικά, σε ένα μήνα, από τον Ιούνιο στον Ιούλιο, το εισιτήριο για Πάρο ή Νάξο, αυξάνεται κατά 7,5%...
(Φωτογραφία: Cyclades Voice)

Υπολογίζεται δε πως στις συνολικές δαπάνες των Ελλήνων στις διακοπές τους το φετινό καλοκαίρι, το κόστος των μετακινήσεων είναι έως και τριπλάσιο σε σχέση με τα έξοδα που απαιτούνται για τη διαμονή τους.

Οι δαπάνες για το ταξίδι μιας τετραμελούς οικογένειας μαζί με αυτοκίνητο σε νησί ήταν ήδη υψηλές. Από την Παρασκευή 1η Ιουλίου, οι τιμές τόσο για τους επιβάτες όσο και για το αυτοκίνητο ανεβαίνουν εκ νέου.

Ενδεικτικά για ένα εισιτήριο σε νησί των Κυκλάδων όπως η Πάρος και η Νάξος η αύξηση μέσα σε έναν μήνα, από τον Ιούνιο στον Ιούλιο, υπολογίζεται πως είναι της τάξεως του 7,5%. Σε σχέση δε με έναν χρόνο πριν, προσεγγίζει το 40%. Αντίστοιχα και για ένα ταξίδι στη Ρόδο το κόστος του εισιτηρίου για έναν επιβάτη, από 86 ευρώ τον Ιούνιο η τιμή θα φτάσει τα 91 ευρώ.

 

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη γραμμή Πειραιάς - Νάξος το ατομικό εισιτήριο με συμβατικό πλοίο από τα 48 ευρώ διαμορφώνεται στα 51,50 ευρώ, αυξημένο κατά 7,29%, στη γραμμή Πειραιάς - Πάρος από τα 46,50 ευρώ στα 50 ευρώ αύξηση κατά 7,53%, στη γραμμή Πειραιάς - Πάτμος από τα 52,50 στα 55 ευρώ, αύξηση 4,76%, στη γραμμή Πειραιάς - Ρόδος από τα 86,50 στα 91 ευρώ με αύξηση 5,20% και Πειραιάς - Ίος από τα 50 ευρώ στα 54 με αύξηση 8%.

Επίσης στη γραμμή από Πειραιά για Μύκονο από τα 48,50 ευρώ στα 52,50 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8,25%, στη γραμμή Πειραιάς - Ικαρία από 54,50 ευρώ στα 58,50 ευρώ, δηλαδή αύξηση 7,34%. Επίσης στη γραμμή Πειραιάς - Σύρος από τα 42,50 στα 45,50 ευρώ αύξηση 7,06%.

Από το λιμάνι της Ραφήνας η τιμή του ατομικού εισιτηρίου με το συμβατικό πλοίο παραμένει αμετάβλητη στα 25 ευρώ, επίσης το ίδιο από τη Ραφήνα για Τήνο η τιμή και εδώ παραμένει στα ίδια επίπεδα και συγκεκριμένα στα 35 ευρώ όπως και η τιμή από Ραφήνα για Μύκονο με το συμβατικό πλοίο στα 38 ευρώ.

Το κύμα ακρίβειας όχι μόνο στο ακτοπλοϊκά αλλά στο σύνολο των υπηρεσιών και των προϊόντων έχει οδηγήσει μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων στην απόφαση είτε να μειώσουν τις μέρες των διακοπών, είτε να τις «κόψουν» τελείως το φετινό καλοκαίρι.

Σύμφωνα με έρευνα της Pulse RC για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών μόνο το 36% των δηλώνει ότι θα διαθέσει τις ίδιες ημέρες σε σχέση με πέρσι για τις φετινές το καλοκαιρινές διακοπές και μόλις το 4% απαντά ότι θα διαθέσει περισσότερες. Παράλληλα τρεις στους δέκα δηλώνουν ότι θα κάνουν λιγότερες ημέρες διακοπές και ένας στους τέσσερις ότι δεν θα κάνει καθόλου.

πηγή: cnn.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 105


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.