Big Blue Dot: Ανοιχτή έκθεση σύγχρονης κεραμικής στο Άνω Κουφονήσι

Δημοσίευση: 08.06.2022, 18:25
Τελευταία Ενημέρωση: 09.06.2022, 11:52

Με αφετηρία την πολιτιστική κληρονομιά των μικρών Κυκλάδων και των πρόσφατων αρχαιολογικών ανακαλύψεων στα νησιά Κέρος και Δασκαλιό, το Sealed Earth Ceramic Art Studio and Gallery εμπνεύστηκε τη δημιουργία του Big Blue Dot, ενός 10ήμερου καλλιτεχνικού residency στο Άνω Κουφονήσι και μιας δημόσιας εικαστικής εγκατάστασης από φυσικά υλικά που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα εδώ και χιλιάδες χρόνια, που θα επικοινωνεί με την κληρονομιά και την ιστορία της Κέρου και του Δασκαλιού αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Κουφονησίων και θα ενισχύσει την πολιτιστική δραστηριότητα του νησιού....

Big Blue Dot - Contemporary Ceramics with a view of Keros - Installation and Exhibition

Εγκαίνια
11 Ιουνίου 2022, ώρα 19:00

Διάρκεια
Καλοκαίρι 2022

Άνω Κουφονήσι

Είσοδος ελεύθερη

Κατά τη διάρκεια του residency 12 καλλιτέχνες, κεραμίστες και εικαστικοί, ήρθαν σε επαφή με την αρχαιολογική κληρονομιά της περιοχής και ανακάλυψαν σε βάθος την ιστορία, τις παραδόσεις και τα δρώμενα που έλαβαν χώρα στα νησιά Κέρος, Δασκαλιό και τα Κουφονήσια. Εγκαίνια: 11 Ιουνίου 2022, ώρα 19:00

Η μυστηριώδης και μυστηριακή νήσος ΚΕΡΟΣ: το λίκνο του κυκλαδικού πολιτισμού

Στα βήματα μιας εξελιγμένης κυκλαδικής κοινωνίας που, 4.500 χρόνια πριν, ταξιδεύει, εφαρμόζει προχωρημένες τεχνικές γνώσεις και υιοθετεί σύνθετες τελετουργικές πρακτικές.

Ο σημερινός επισκέπτης στο Άνω Κουφονήσι έχει τη μοναδική ευκαιρία να «συνομιλήσει» με δυο αρχαιολογικές ανακαλύψεις που χρονολογούνται στην 3η χιλιετία π.Χ.: το ακατοίκητο σήμερα νησί της Κέρου μαζί με το γειτονικό Δασκαλιό που κάποτε ήταν ενωμένο με την Κέρο. Φαίνεται πως αυτός ο τόπος ήταν κάποτε, τηρουμένων των αναλογιών, ένα προϊστορικό αιγαιοπελαγίτικο «προσκύνημα», με μεγάλη θρησκευτική αλλά και στρατηγική σημασία, όντας σπουδαίος εμπορικός αλλά και συγκοινωνιακός κόμβος.

Αυτές οι λειτουργίες και οι πρακτικές συναντώνται στην ανοιχτή έκθεση σύγχρονης κεραμικής του project Big Blue Dot - Contemporary Ceramics with a view of Keros - Installation and Exhibition στο Άνω Κουφονήσι, που διοργανώνει η γκαλερί Sealed Earth Ceramic Art Studio and Gallery.

Με αφετηρία την πολιτιστική κληρονομιά των μικρών Κυκλάδων και των πρόσφατων αρχαιολογικών ανακαλύψεων στα νησιά Κέρος και Δασκαλιό, το Sealed Earth Ceramic Art Studio and Gallery εμπνεύστηκε τη δημιουργία του Big Blue Dot, ενός 10ήμερου καλλιτεχνικού residency στο Άνω Κουφονήσι και μιας δημόσιας εικαστικής εγκατάστασης από φυσικά υλικά που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα εδώ και χιλιάδες χρόνια, που θα επικοινωνεί με την κληρονομιά και την ιστορία της Κέρου και του Δασκαλιού αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Κουφονησίων και θα ενισχύσει την πολιτιστική δραστηριότητα του νησιού.

Κατά τη διάρκεια του residency δώδεκα καλλιτέχνες, κεραμίστες και εικαστικοί, ήρθαν σε επαφή με την αρχαιολογική κληρονομιά της περιοχής και ανακάλυψαν σε βάθος την ιστορία, τις παραδόσεις και τα δρώμενα που έλαβαν χώρα στα νησιά Κέρος, Δασκαλιό και τα Κουφονήσια. Η έμπνευση από την περιοχή και την ιστορία της τους συνόδευσε κατά τη διάρκεια όλης της παραμονής τους στο νησί και επέδρασε καταλυτικά στις δημιουργίες τους.

Τα έργα που δημιουργήθηκαν - αγγεία, γλυπτά, street art - παρουσιάζονται σε μια υπαίθρια έκθεση κατά μήκος της ακτογραμμής του Άνω Κουφονησίου, με αφετηρία το λιμάνι του νησιού και καταλήγοντας το Πορί.

Δημιουργήθηκε ένα καλλιτεχνικό μονοπάτι που προσφέρει την ευκαιρία στους επισκέπτες στις περιηγήσεις τους να «συναντηθούν» με τα έργα και τα αξιοθέατα του νησιού, ενώ μέσα από QR codes που θα είναι τοποθετημένα, θα μπορούν να μάθουν λεπτομέρειες για τον καλλιτέχνη και το κάθε έργο.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό καθ' όλη τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.

Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 11 Ιουνίου στις 19:00, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι του 2022

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες (αλφαβητικά):

Νίκος Αθανασόπουλος, Γιώργος Βαβάτσης, Λεώνη Γιαγδζόγλου, Μάρα Δεσύπρη, Γιάννης Ζώης, Andrew Hazewinkel, Λουκία Θωμοπούλου, Χαρούλα Κοροπούλη, Νάσια Παυλίδου, Άννυ Ρίγα, Σωτήρης Φωκέας, Ηλίας Χριστόπουλος

Επιμελητής έκθεσης: Νίκος Υφαντής

Πληροφορίες

Big Blue Dot
Contemporary Ceramics with a view of Keros
Installation and Exhibition

Web: sealedearth.art
Instagram: @sealedearth.art, @bigbluedot.art
Facebook event: https://www.facebook.com/events/602133384163686

Ευχαριστίες

Το Sealed Earth Ceramic Art Studio and Gallery θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά του κατοίκους του νησιού και ειδικά τον Πρόεδρο της Κοινότητας Κουφονησίου κ. Αντώνη Κωβαίο, τον Αντιπρόεδρο κ. Γιάννη Ταγκούλη, και τους Γιάννη Πράσινο, Γιώργο Χρήστου και Κωστή Παπαδόπουλο για την πολύτιμη βοήθεια και την αμέριστη υποστήριξή τους.

Big Blue Dot

Μέγας Χορηγός
Starbulk Carriers Corp.

Χορηγοί
My Island Home, Blue Star Ferries, C. Bonis SA, Ράμφος Υλικοκεραμική, Ευρωκεραμική IKE, Vk Leading Light

Υποστηρικτές
Μεταφορική Εταιρία Δημητρίου Καστάνη, Πολιτιστικός Σύλλογος Κέρος, Σύλλογος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κουφονησίου, Εστιατόριο Λευτέρης, Σορόκος Μπαρ

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 136


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.